Спецпроєкти

В Україні запустили першу онлайн-платформу цифрової грамотности «Дія»


За результатами останнього соціологічного дослідження, 53,5% українців перебувають нижче позначки «середній рівень» у питаннях цифрової грамотности. 34% українців у віці 18-70 років за останній рік ставали об’єктом хоча б одного з видів шахрайських дій в інтернеті, а серед молоді у віці 10-17 років — 49,5% українців ставали жертвами онлайн-шахрайства. Найнезахищенішими сегментами в інтернеті є молодь до 16 років та люди старше 60 років.

Цифрові навички важливі, щоб користуватись онлайн-сервісами, не вестися на фейки, використовувати в роботі гуглдокументи, протидіяти кібербулінгу, розуміти, які онлайн-ігри безпечні, налаштовувати конфіденційність і навіть просто, щоб сплачувати комунальні, зв’язуватися з рідними або продати старий диван.

Для цього Міністерство цифрової трансформації запустило першу в Україні онлайн-платформу з цифрової грамотности. Там українці зможуть безкоштовно пройти три онлайн-курси: базовий курс із цифрової грамотности, цифрову грамотність для вчителів і курс для батьків «Онлайн-безпека для дітей».

Згодом на онлайн-платформі з’являться просунуті курси для різних спеціалізацій, курси для світчерів, лайфстайл-курси, курси нових цифрових професій.

Навчання на курсах буде в ексклюзивному форматі освітнього серіалу. Замість рівнів будуть сезони, а замість уроків — освітні серії за участю експертів і селебріті.

Безкоштовні курси орієнтовані на різні цільові аудиторії — вчителів, лікарів, батьків, людей поважного віку тощо. Незабаром стануть доступними ще 5 категорій курсів.

  • Базова цифрова грамотність розповість: як впевнено користуватися смартфоном, планшетом і комп’ютером.
  • Цифрова грамотність для вчителів: як використовувати онлайн-інструменти в навчанні, щоб уроки стали цікавими.
  • Серіал для батьків про безпеку дітей в інтернеті: як уберегти дітей від шкідливих матеріалів, кібербулінгу і сексуального насильства.

Усі серії доступні українською, російською та мовою жестів.

Курси розроблені студією онлайн-освіти EdEra за підтримки компаній Google, Microsoft, Академія ДТЕК, ПРООН UNDP, EGAP, CISCO, Освіторія та Global Teacher Prize.

Амбасадорами цифрової освіти стануть українські зірки: Ольга Сумська, Надія Матвєєва, Руслан Ханумак, Марія Єфросініна.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь