Спецпроєкти

4 причини, чому підприємцю потрібен виконавчий директор


На здоров’я бізнесу впливає безліч чинників і один з найважливіших — ефективність ключового керівного складу компанії. На етапі стартапу і доти, поки компанія невелика, власник може самостійно керувати бізнесом. Проте все змінюється, коли компанія масштабується. Чому власникові бізнесу потрібен виконавчий директор і як його виростити — читайте далі.

Причина №1. Власник бізнесу — поганий операційний управлінець

Засновник, який власноруч ефективно управляє компанією, — у більшості випадків недосяжна мрія. І цьому є пояснення. У власника бізнесу переважає підприємницький тип мислення. Це означає, що його сильна сторона — креатив, генерація ідей, фокус на масштабування й розвиток, а не скрупульозне виконання завдань та бізнес-процесів .

Для контролю дисципліни всередині компанії потрібен адміністративний стиль мислення — така людина зможе контролювати структуру і стежити за досягненням результатів. І ця людина в компанії — виконавчий директор.

Причина №2. Підприємець повинен займатися стратегією, а не «гасити пожежі»

Якщо підприємець щодня гасить операційні пожежі і вирішує кризу за кризою, це ознака того, що в бізнесі не побудована якісна система управління. Базова потреба практично будь-якого власника бізнесу — вийти з операційки. Найреальніший шлях — впровадження в структуру компанії позиції виконавчого директора. Функціонал цієї посади дозволяє забезпечити систему управління так, щоб мінімізувати «пожежі», звільнити власника бізнесу від операційних завдань і зайнятися масштабуванням.

Причина №3. У компанії критично низька дисципліна виконання і реалізації

Execution gap — розрив між планом і фактом — «хвороба» сучасного бізнесу. Саме через це більшість компаній гине ще на старті. Виконавчий директор — це людина, яка може побудувати систему і реалізувати її виконання для загальних результатів компанії. Контроль цілей і завдань для їх досягнення — одна з ключових компетенцій виконавчого директора, завдяки якій компанія здатна досягати значних результатів.

Причина №4. Штат працівників більше 20-ти осіб

На етапі, коли компанія виростає за межі 20-ти людей в команді, формується прошарок керівників. У цей момент у власника недостатньо сил і ресурсу, щоб якісно приділяти увагу завданням кожного співробітника і керівника. Це момент, коли власнику потрібно задуматися над введенням позиції «виконавчий директор», який візьме на себе координацію роботи компанії. 

Це тільки частина причин, чому власнику бізнесу життєво необхідний виконавчий директор. І якщо зараз у вас його немає або чинний топ-менеджер недостатньо ефективний – ситуацію можна виправити.

Ефективним управлінцем не народжуються, а стають. Один із надійних способів — пройти двомісячну онлайн-програму «Виконавчий директор» від міжнародної освітньо-консалтингової компанії «Бізнес-Конструктор». Для власників бізнесу і топ-менеджерів. Старт програми 5 лютого 2020 року.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь