Спецпроєкти

Підліток відкрив нову планету під час стажування в NASA


7 січня NASA оголосило про виявлення нової планети TOI 1338b, причому відкрити її допоміг старшокласник із США на ім’я Вольф Кукер (Wolf Cukier). 17-річний підліток аналізував яскравість зірок під час стажування в NASA минулого року і тоді ж зробив це відкриття.

Під час навчання в школі Scarsdale High School у Нью-Йорку Вольф пройшов двомісячне стажування в NASA. Влітку 2019 він відправився в Центр космічних польотів імені Годдарда. До завдань Кукера входило вивчення інформації з космічного телескопа TESS, який дозволяє вченим знаходити нові планети, та дослідження з його допомогою яскравости зірок.

«Приблизно на третій день мого стажування я побачив тінь від системи під назвою TOI 1338. Спочатку я подумав, що це затемнення, але виявилося, що це планета», – сказав школяр.

Вчені NASA підтвердили, що це нова планета. Її назвали TOI 1338b. Ця планета обертається навколо двох зірок, вона приблизно в сім разів більша від Землі і розташована на відстані 1,3 тисячі світлових років від нашої планети.

Наставник Кукера в NASA Веселін Костов зауважив, що людське око помічає такі типи сигналів краще, ніж техніка. Вольф сказав журналістам, що задоволений своїм внеском у відкриття нової планети і тепер планує вивчати астрофізику в університеті та сподівається, що цей випадок стане початком його кар’єри. Разом з вченими він опублікував статтю про своє відкриття в профільному журналі.

«Це було дивовижно, – поділився Вольф у інтерв’ю. – Я ніколи не сподівався щось знайти. Те, що я помітив щось класне і побачив науковий процес (скільком людям доводиться працювати, щоб перевірити планету), методи подібних речей – це приголомшливо».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь