Спецпроєкти

Як керувати людьми ефективно: поради Роберта Гріна, автора «48 законів влади»


Як управляти людьми так, аби ваша репутація зростала в їх очах?

Книжку Роберта Гріна «48 законів влади» називають найвідвертішою, і при цьому найправдивішою книжкою про керування людьми. У ній американський автор розповідає, як бути надихаючим і ефективним менеджером. Напередодні Dream BIG Forum, на якому письменник виступить у якості спікера, bit.ua переповідає кілька найцікавіших порад з його книжки.

Мовчіть

Керівник, який мало говорить, здається могутнішим та загадковішим, ніж він є насправді, пише Роберт Грін. Мовчання співбесідника примушує людей нервувати, вони стають невпевненими в собі. Якщо ви прямо кажете, що вам треба, вони можуть робити інакше чисто з почуття протиріччя. А якщо мовчатимете — почнуть заповнювати паузи, видаючи власні секрети. Коли людина говорить мало, кожне її слово має більшу вагу. А відомі діячі, які не дають інтерв’ю, створюють довкола себе ореол загадковості, і кожне їхнє слово публіка сприймає як одкровення. 

Проте цим інструментом теж треба користуватися розумно, адже в деяких ситуаціях мовчання можуть сприйняти підозріло.

Не вдавайте найрозумніших

Людям подобається здаватися розумними, і навпаки — завжди дискомфортно почуватися менш обізнаними за свого співбесідника. Якщо їм дати можливість відчути себе ледь не Сократом, вони розслабляться та стануть м’якшими і більш зговірливими. А з такими людьми завжди легше працювати та знаходити компроміси. 

Робіть добрі вчинки

Люди слабкі щодо чужих хороших справ. Якщо вони побачать, як ви рятуєте котиків, їх буде важко переконати, що ви погана людина, навіть якщо факти говоритимуть протилежне. «Добрі, великодушні, чесні вчинки часто є найефективнішим способом відволікти увагу, вони обеззброюють навіть найпідозріліших. Це перетворює їх на дітей, готових повірити будь-якому ефектному жесту», — пише Роберт Грін. Хороша справа — це своєрідний аванс. Якщо хочете когось про щось попросити, спочатку зробіть для нього щось хороше, і він не зможе відмовити. 

Так само діє і чесність. Використовуйте її на початку знайомства, і людину буде важко переконати, що ви збрехали. Інколи для закріплення репутації треба буде зробити кілька чесних вчинків. Але потім репутація працюватиме на вас, і перше враження змінити буде дуже важко. «Прорахований добрий вчинок може перетворити навіть Капоне на непорочне дитя», — пише Грін. 

Думайте про чужу вигоду  

«Егоїзм, корисливий інтерес — потужний важіль впливу на людей, — пише Грін. — Покажіть їм, як ви можете сприяти задоволенню їхніх потреб, і ваше прохання про допомогу магічним чином не матиме з їхнього боку жодного спротиву». Тому важливо вміти озиратися довкола, цікавитися потребами тих, хто поряд, та використовувати ці знання в потрібний момент. 

Вмикайте дружелюбність 

Люди на повну розкриваються перед «своїми» і вдягають маски перед тими, кого погано знають. Тому дружелюбність — великий козир, який допоможе вам дізнатися секрети та слабкі місця людей, від яких ви хочете чогось отримати. Станьте другом людині, з якою плануєте співпрацювати, і вона розповість вам про себе все. 

«Будьте уважні на світських прийомах та вечірках. Саме тут люди послаблюють самоконтроль і помилково можуть прийняти ваш інтерес за дружбу. Отже, ви не тільки збирете відомості, а й отримаєте зв’язки», — пише Грін. 

Завойовуйте серця 

Знайомлячись з новою людиною, ми насамперед прагнемо показати, які ми хороші, — хваляимося та демонструємо свою силу і крутість. Це тільки відштовхує. Натомість краще придивіться до того, з ким говорите. Зрозумійте, як знайти до нього підхід та зачепити його емоції. Намагайтеся дізнатись про людину якнайбільше, щоб зрозуміти, що їй потрібно, та як з нею треба спілкуватись, щоб справити враження та здивувати.

Символічні жести та дії допоможуть завоювати серця, особливо коли робиш те, чого від тебе не очікують. Наприклад, китайський правитель Чжуге Лян якось відпустив та нагодував полонених, хоча всі очікували, що він їх стратить. Це зачепило народ до глибини душі і справило на людей величезне враження. І в підсумку — дало йому більший результат, аніж мимовільне бажання помсти. 

Опануйте мистецтво таймменедженту 

Терпеливість — риса, яку має в собі тренувати кожен, хто хоче досягнути успіху, вважає Грін. Коли люди намагаються пришвидшити час, вони ризикують отримати значно більше несподіваних проблем. Спокійне очікування та спостереження — це контроль над власними емоціями. Якщо ви терпеливі, то не прийматимете поспішних та необдуманих, а значить, скоріше за все, неправильних рішень. 

А ще спокійне вичікування дозволить подивитися на ситуацію з холодним розумом, відсторонено. «Той, хто метушиться і поспішає, часто приймає поверхневі одномоментні явища за справжні тенденції, бачачи лише те, що хоче побачити», — пише Роберт Грін у своїй книжці. 

Чому влада — це не соромно 

Поради, які пропонує Роберт Грін для керування людьми, можуть здатися несподіваними. Але не сумнівайтеся, що їх так чи інакше використовують усі, хто має хоч якусь владу. Не знати ці правила — значить заздалегідь програти в цій непростій битві. І навпаки — знання їх допоможе щонайменше не потрапити в ту саму пастку. «Ми стикаємося з парадоксом: все повинно бути цивілізованим, пристойним, демократичним і чесним — на вигляд. Але якщо ми граємо, занадто точно дотримуючись цих правил, розуміємо їх занадто буквально, нас зімнуть наші противники, якщо тільки вони не такі ж простаки», — пише Роберт Грін. 

27 лютого в київському Палаці Спорту на Форумі великих мрійників (DreamBigForum) Роберта Гріна можна буде послухати особисто. Серед інших спікерів DreamBigForum — організатор форуму, засновник Taryan Group Артур Мхітарян, боксер Олександр Усик, засновник Fedoriv Group Андрій Федорів, бізнесмен з Дубаї Ахмед Бін Байят, співзасновниця агенції Gres Todorchuk PR Ярослава Гресь, лайф-тренерка Алла Клименко та перший президент України Леонід Кравчук. Ведуча заходу — Маша Єфросиніна. Усі зібрані кошти будуть витрачені на благодійність. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь