Спецпроєкти

Усвідомлений шопінг: як купувати одяг і не шкодити природі


«Три за ціною двох», «куплю на майбутнє», «потім влізу», «хай буде» — серйозна проблема сучасного нерозбірливого споживання. Саме тому глянець пише про шопінг-детокси, а бренди стають максимально екофрендлі та sustainable. І саме тому з’явилася філософія «slow movement», прибічники якої закликають жити усвідомленіше і трошки повільніше: відмовитися від бездумного споживання інформації, фастфуду та «вічної гонки» на роботі. І звичайно, від несвідомого шопінгу. Разом з італійським брендом ACBC, який знається на раціональному виробництві та споживанні, ми вирішили скласти гід з екологічного і зваженого шопінгу. Гайда записуватися в ряди словмуверів! 

Отже, як стати по-правильному повільним вже сьогодні?

Наповнювати гардероб за принципом «капсули»

Капсульний гардероб — це універсальний набір речей, кожна з яких пасує до іншої. У такий спосіб не потрібно купувати овербагато речей, щоб щодня одягатися по-новому. Капсули вирішують це питання, адже з речима, які легко міксуються за кольором, формою, текстурою тощо можна створювати десятки різних аутфітів з незначної кількости одягу. Американська блогерка Керолайн Джой навіть створила спеціальний планер, за допомогою якого можна створити гардероб із 10-15 речей на всі пори року.

Створюючи капсульний гардероб, ми вирішуємо проблему «що вдягнути», тож значній кількості непотрібних речей можна дати нове життя — влаштувати розпродаж або, ще краще, віддати тим, хто цього потребує.

Купувати мультифункціональні речі та речі-трансформери

Варіант для тих, хто веде активний спосіб життя, багато пересувається і подорожує, а також любить креативити. Адже одна й та сама річ, яку можна використовувати по-різному, — це економно й екологічно. А тепер уявіть, що це ще й взуття! Одна пара — і на всі випадки життя. Звучить фантастично? Втім, кейс італійських підприємців Джіо Джакоббе та Едоардо Януцці доводить, що цілком реально. Вони створили бренд взуття-конструктора ACBC, який дає можливість кастомізувати свої «другі ноги». А розпочали справу Джакоббе і Януцці завдяки пожертвам на краудфандинговій платформі Kickstarter. Їхній стартап так «зайшов» людям, що зібрав 700 тисяч доларів на запуск!

Як це працює? Ви купуєте одну підошву, обираючи її з десятка різних варіантів, а до неї — будь-який скін (верхня частина, яка кріпиться до підошви). Бренд пропонує 100+ різних скінів, які підійдуть для найрізноманітніший цілей: з леопардовим принтом — для хіпстерської вечірки, спортивний скін — для пробіжок під нові хіти аlyona аlyona, з блискітками і стразами – для світських вечірок і запаморочливих побачень. А для холодної пори можна обрати скін-чоботи.

Таке взуття-трансформер економить місце у шафі та валізі, вирішує проблему з тисячею пар взуття, які не поміщаються в коридорі або гардеробній, і при цьому воно ще й екофрендлі. Оскільки взуття від ACBC дуже зносостійке, його не треба змінювати щосезону, крім того, для його створення використовується значно менше пластику і знижується викид шкідливих газів — лише за рахунок скороченого виробництва підошви. Адже відповідно до дослідження МІТ, виготовлення підошви — це фаза виробництва взуття із найвищим викидом СО2.

Тут спрацьовує дуже проста математика: споживачу потрібна всього одна підошва для того, щоб взуття ніколи не набридало, отже, бренду потрібно виробляти її у достатньо скромних кількостях. І виходить, що бути екологічним, при цьому в тренді і легким на підйом – просто. До речі, таке взуття дуже зручно перевозити у валізах, використовуючи спеціальні багаторазові упакування.

01/4

Вирушати на шопінг зі списком

Згадуємо правило «не можна ходити в супермаркет натще» і застосовуємо його до шопінгу. Якщо просто чомусь кортить купити щось новеньке — не випускайте себе з квартири. Краще організувати генеральне прибирання або «заїдати» і лікувати стрес спортом, а не покупками. Також не варто купувати «ось ці бомбєзні кюлоти», просто тому що вони круто сидять на комусь, або «туфлі стриптизерки», бо це кумедно. Шопитися потрібно з розумом, пам’ятаючи, що важливіша якість речей, а не їхня кількість. Звісно, нікому не хочеться переплачувати, але базові речі з міцних матеріалів, які вписуються в концепцію того ж капсульного гардеробу, і служитимуть довше, і справлятимуть враження «дорожчих».

Тож складаємо список тих речей, які справді необхідні, і намагаємося не звертати увагу на чергову прикольну футболку і пухнасту сумку.

Не гребувати магазинами з вінтажем

Мода штука циклічна, тому цілком імовірно, що речі, які любила ваша бабуся, знову в тренді. У вінтажних магазинчиках можна знайти олдскульні брендові речі, які не втратили форми і кольору, і які часто є тільки в одному екземплярі. Давати речам друге-третє-сьоме життя — дуже зручно й екологічно. Так само, як і проживати ці нові життя разом з ними.

Систематизувати гардероб

Зрозуміло, не всі можуть дозволити собі мати гардеробні кімнати, як у Керрі Бредшов. Але важливо докласти зусиль, для того щоб усі речі постійно були на видноті. Можна розвісити їх за кольорами, за тематичністю, сезонами тощо. Це знову ж таки зекономить час і допоможе на шляху до усвідомленого використання речей. Адже трапляються ситуації, коли ми нашвидкуруч утрамбовуємо речі в шафі, які накопичуються там і які не хочеться «ворушити», щоб не випало все одразу. Через це можна кілька років не носити значну частину одягу, а потім з подивом виявити, що ви мали такий білий світшот із кроликом, а нову сорочку купили дарма, бо точно така ж сама завалялася на верхній полиці. 

Влаштовувати примірки

З тією ж метою – не забувати про те, скільки і яких речей є у вас у гардеробі. Класно міряти одяг перед дзеркалом! Можна ввімкнути пісню з «Красуні» і обирати вбрання на завтра, на свято, яке за календарем найближче, або ж просто міксувати речі, щоб зрозуміти, які комбінації вам найбільше пасують.

Вести табличку доходів і витрат

Корисна навичка для всіх галузей. Не в усіх виходить контролювати свій бюджет, тому перед зарплатою можна опинитися в ситуації, коли зайвий раз і кави не поп’єш. А якщо заздалегідь розписувати доходи і прогнозувати витрати, легко купувати тільки потрібне. Те ж стосується і речей: якщо на початку місяця знати, яку суму можна виділити на шопінг, точно не захочеться взяти ще одну пару кроксів з хутром. Працює це правильно і навпаки: знаючи, що зекономили, можна дозволити собі якусь річ, покупку якої давно відкладали.

DIY: давати речам друге життя

Оновивши самостійно якусь річ, отримуєш абсолютно унікальний елемент гардеробу. Щоб не купувати зайвого і не викидати речей, які набридли або мають незначний дефект, можна самостійно давати їм друге життя. Наприклад, «зварити» футболку з яскравим барвником, зробити зі старої джинсової куртки артоб’єкт, розмалювавши її акрилом, перетворити спідницю на сукню, а старі джинси на модні шорти.

Обирати екофрендлі і круелтіфрі бренди

Мабуть, єдиний пункт, для якого не потрібно багато слів. Перед покупкою варто перевірити, чи використовує бренд токсичні матеріали, які методи виробництва застосовує і чи часом не практикує жорстоке ставлення до тварин. На екоречах зазвичай є спеціальні маркування, щоб ви були впевнені в тому, що купуєте справді безпечний для природи продукт.

Бути повільним у такому розрізі — не бути байдужим. А ще дуже стильним і впевненим у собі. Адже те, як ми ставимося до світу навколо, транслює і наше ставлення до себе.

Зібрати свою пару (чи пари) ековзуття можна в магазині ACBC у ТЦ «Гуллівер» (Спортивна площа, 1а). Детальніше на сайті, Facebook або Instagram.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь