Спецпроєкти

Жінка вперше отримала посаду в Державному секретаріаті Ватикану


Папа Римський Франциск вперше в історії призначив жінку на посаду в Державний секретаріат Ватикану. 66-річна Франческа Ді Джованні стала заступницею державного секретаря Святого престолу. Це найвпливовіше відомство Ватикану. Ді Джованні керуватиме відносини Ватикану з ООН та іншими міжурядовими організаціями.

Франческа Ді Джованні – професійна юристка. Вона працює у Ватикані вже 27 років, спеціалізується в таких сферах, як міграція та біженці, права жінок, інтелектуальна власність і туризм.

Зараз жінки у Ватикані обіймають лише кілька високих посад. Понтифік неодноразово висловлювався за активнішу роль жінок у Римо-католицької церкви. Папа Франциск виступає за поступове розширення ролі жінок у Ватикані і обіцяє призначати більше жінок на високі посади. Виступаючи з проповіддю 1 січня, він сказав: «Жінки повинні бути повністю включені в процеси прийняття рішень. Коли жінки можуть ділитися своїми дарами, світ стає більш згуртованим та мирним».

У свою чергу Ді Джованні повідомила на офіційному вебсайті Ватикану Vatican News, що її призначення було «безпрецедентним», хоча «відповідальність пов’язана з роботою, а не з гендерною приналежністю».

Минулого року Франциск також призначив чотирьох жінок радниками Ради Синоду Єпископів — департамент, заснований понад 50 років тому, який готує основні наради світових єпископів.

Також нещодавно стало відомо, що Ватикан обговорює ідею скасування целібату, щоб дозволити проповідувати одруженим чоловікам. Папа Франциск вважає, що скасування целібату — це один зі способів забезпечити достатньо священників у малозаселених районах. Ідея виникла через нестачу католицьких проповідників, зокрема в Південній Америці. Наразі пропозиція обговорюється серед керівництва Ватикану — офіційна думка Церкви з приводу скасування целібату має з’явитися незабаром.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь