Спецпроєкти

Завдати добро: як (не) треба рятувати інших людей

Добрі наміри та бажання допомогти не завжди обертаються на користь тому, хто цієї допомоги (не) потребує. Розбираємося детальніше, які благі наміри можуть тільки погіршити ситуацію/стан інших людей.

Непрохані поради

Ми щиро віримо, що хочемо зробити якнайкраще, радячи другу змінити зачіску, подрузі – кинути хлопця, знайомому – влаштуватися на іншу роботу та припинити вдягати цей жахливий червоний светр. Та подібні настанови якщо пощастить ігноруються, якщо ні – дратують людей, які за цими порадами не зверталися і, скоріше за все, не хотіли їх чути. Крім того, пам’ятайте про суб’єктивність: той самий светр, який видається вам жахливим, іншими сприймається як звичайний та навіть класний. Особливо власником, який його і купував і вибір якого ви ображаєте.

Знецінювання проблеми

Важко допомагати людям, які переживають нервовий стрес/депресію/мають інші серйозні проблеми. Із цим зазвичай краще справляються спеціалісти: психотерапевти, психоаналітики або психіатри. При цьому не варто відмежовуватися від близьких, які перебувають у такому стані. Гірше за це може бути лише знецінення їхніх проблем та почуттів. Людині, яка має депресію, не допоможуть фрази «ти просто не хочеш багато працювати», «погуляй, і тобі стане краще» чи «ти просто себе накрутив/-ла». 

Підтримка, відсутність осудження за сльози та апатичний настрій, посильна допомога у побутових справах та питання «хочеш, ми разом сходимо до лікаря?» – це те, чим ви точно не нашкодите. А от від спроб виставити проблему як неважливу або таку, якої не існує, ваша близька людина може ще більше заглибитися в себе та відчувати провину за власний стан.

Допомога, яка не потрібна

Іноді у нас вмикається режим «терміново треба допомогти». Наприклад, бачимо людину з інвалідністю, яка пересувається на колісному кріслі, хочеться допомогти їй піднятися пандусом або перейти дорогу. Та робити так не запитаючи не зовсім класно. Людині ця допомога може бути справді непотрібна, і вона почуватиметься як мінімум незручно, коли сторонній/-я намагатиметься одразу перевести її через дорогу.

Якщо хочете допомогти, не забувайте запитати, чи потрібна людині допомога і яка саме.

Перекладання на себе усіх обов’язків іншої людини

Так, є моменти в житті, коли зовсім не виходить навіть приймати душ, не те що працювати і вести побут. Травма, набута інвалідність, депресія можуть заважати робити повсякденні речі, тому й може бути потрібна чиясь допомога. Інша справа – добровільно перекладати на себе обов’язки партнера/-ки або друга/подруги, яка може безпроблемно їх виконувати. Ви робите гірше і собі, і йому/їй: перевантажуєтеся і плекаєте лінощі/інфантильність людини, відбиваючи в неї бажання робити щось самостійно. 

Допомога, яка може нашкодити

Про таку допомогу ми згадували, наприклад, у матеріалах про підтримку бездомних людей. Засновник благодійного проєкту «Сука-жизнь» наголошує, щр людям, які не мають житла, краще не давати гроші. Бездомні можуть піддатися секундній слабкості та витратити кошти не на їжу або ліки, а на алкоголь, який допоможе їм на певний час забутися. Випивка точно не покращить їхнє життя, а в деяких випадках навіть може стати фатальною: людина напідпитку може впасти на вулиці, заснути і замерзнути насмерть. Ризики підвищуються взимку, коли на вулиці мінус і бездомні намагаються зігрітися випивкою. У такому випадку краще питати напряму, що потрібно – їжа, ліки, теплий одяг – та купити/віддати. Так, це може забрати більше часу/грошей, проте така допомога точно буде кориснішою від спонсовування їхнього алкоголізму.

Також про неправильну допомогу йдеться у матеріалі про дітей з інтернатів. Менеджерка з комунікацій БО «Надія і житло для дітей» Дарія Байрак доступно пояснює, чому не потрібно купувати солодощі, гаджети та обирати для дітей одяг на свій смак. Якщо коротко: 

  • Солодощів щороку дарують і так забагато, це не найкорисніший смаколик, від якого до того ж сильно псуються зуби.
  • До подарунків у вигляді гаджетів запитань теж доволі багато: їх може ховати від дітей дирекція або ж самі діти здатні виміняти дорогий смартфон на сигарети або алкоголь у місцевих жителів. Якщо справді хочете, щоб дитина користувалася гаджетами, варто стежити, щоб вона мала до них доступ та регулярно поповнювати рахунок.
  • Дарувати б/у одяг теж потрібно з розумом. Загалом краще поспілкуватися з дитиною, якій ви хочете допомогти одягом/взуттям, спитати, що саме вона хотіла б носити, та за можливістю виконати це бажання.

Значно кращі варіанти допомоги: оплатити медичні послуги/курси підготовки до ЗНО, стати для дитини ментором. Так, це значно складніше, ніж просто придбати якусь річ або цукерки. Та ця допомога буде справді важливою, і ви точно не нашкодите.

Пам’ятайте: допомога – це важливо і вона дійсно рятує людей. Та лише в тому випадку, якщо ця допомога правильна. «Ведмежа послуга», як ми знаємо, не робить чиєсь життя кращим.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь