Спецпроєкти

Які бувають типи керівників і хто з них – найефективніший?


Якщо ви вже давно маєте власну справу або досвід роботи в декількох компаніях, то напевне стикалися з різними методами управління і типами керівників.

Є два типи керівників:

  1. Ті, які впроваджують жорстку диктатуру, спілкуються з підлеглими, тільки якщо зірвано дедлайни або не виконано плани продажів, керуються тільки посадовою інструкцією і не знають, що таке емоції.
  2. Ті, які піклуються про атмосферу в команді, переймаються емоційним станом кожного співробітника, регулярно проводять зустрічі тет-а-тет, щоб переконатися, що очікування і реальність збігаються.

Методів управління командою і впливу на результат багато. Але сьогодні ми виділимо два типи лідерства, за допомогою яких керівник зможе максимально підвищити коефіцієнт корисної дії своєї команди.

Формальне і неформальне лідерство

Коли ми хочемо отримати результат від співробітника, то можемо використовувати для цього або власну владу та посаду, або свій авторитет. Це можна назвати формальним і неформальним лідерством. Саме другий шлях може дати максимальний результат на перспективу. Це не означає, що керівник, який обрав позицію неформального лідера не може використовувати «владу», якою наділений формально. Важливий нюанс – у тому, щоб не зловживати силовим методом. Це можна порівняти зі зловживанням антибіотиками при найменшому нежитю – так, організм дасть швидкий результат, але і видасть потім багато побічних симптомів. У команді побічними ефектами до побічних дій входить падіння ініціативности співробітників, використання позиції жертви, низький рівень поваги до керівника і корпоративної культури загалом. Саме тому важливим активом управлінця є його неформальний авторитет як лідера.

 Емоційне і раціональне лідерство

Багато керівників керують своїми командами, покладаючись тільки на раціональні чинники. Керівник ставить завдання, дає показники, стежить за тим, щоб співробітник досягав мети за всіма прописаними пунктами. Але при цьому більшість керівників мало уваги приділяє емоційному стану своєї команди. Однак важливо знати і завжди пам’ятати, що емоції – паливо для дій. Це означає, що при одних і тих саме завданнях співробітник в різних станах видаватиме різний результат. Тому якщо керівник хоче, щоб його команда була справді зарядженою і видавала максимальний результат, важливо підтримувати співробітників у хорошому емоційному тонусі. Для цього керівник повинен приділяти увагу емоційному лідерству.

Це означає, що в кожен момент комунікації з колегою, керівнику важливо утримувати фокус не тільки на завданнях, але також враховувати емоційний стан співробітника. Щоб навчитися цього, керівнику буде досить освоїти чотири компоненти, які впливають на емоційний стан і здатність ним управляти:

  1. Самосвідомість. Щоб керівник міг впливати на емоційний стан співробітника, йому важливо мати як зовнішнього спостерігача самого себе, тобто розуміти, в якому емоційному стані перебуває він сам. Якщо в негативному, то, швидше за все, це вплине й на співробітників.
  2. Самоконтроль. Вміння керівника контролювати свої емоції, які починаються з уміння контролювати ті думки, які виникають у нього голові. Якщо людина не в змозі контролювати власні емоції, вона не може позитивно впливати на емоції інших людей.
  3. Емпатія. Вміння відчувати емоції інших людей, своєрідна соціальна чуйність. Важливо, щоб у керівника постійно працював умовний радар, який відстежує емоції команди.
  4. Управління стосунками. Це вплив на емоції співробітника в діалозі. Коли керівник і вербально, і невербально дає зрозуміти, що співробітник і його емоційний стан мають значення.

Кожен керівник зобов’язаний бути трохи психологом, який вміє керувати емоційним станом інших людей. Це не означає, що вам потрібно вступати в Інститут глибинної психології. Це означає, що потрібно опанувати скіли, які допоможуть вам як керівнику стати ще ефективнішим і привести свою команду до значних результатів.

Зробити це ви можете 7 лютого на практикумі «Ефективний керівник» від міжнародної освітньо-консалтингової компанії «Бізнес-Конструктор». Практикум «Ефективний керівник» – це вісім годин концентрату бізнес-досвіду, чіткі алгоритми і лайфхаки для підвищення особистої ефективности заради результатів бізнесу.

Зареєструватися на наймасштабніший практикум компанії. 

ДЕ?

Pochayna Event Hall Київ, проспект Степана Бандери 23, ТРЦ «Городок» 3 поверх

КОЛИ? 

7 лютого 2020, 10:00–18:30

ХТО? 

Ведучий практикуму – Кирило Куницький, засновник міжнародної освітньо-консалтингової компанії «Бізнес-Конструктор», власник із 17-річним досвідом створення та управління компаніями, автор унікальної методології систематизації бізнесу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь