Спецпроєкти

У Франції компаніям заборонили викидати нерозпродані товари


Французький парламент прийняв перший у світі закон, який забороняє компаніям класу люкс викидати нерозпродані товари на звалище. Це поширюється на виробників дизайнерського одягу і предметів розкоші, а також на фірми, що випускають косметику і електроніку.

Тепер все, що не знайшло свого покупця, потрібно або переробити, або віддати на благодійність, або використати повторно. Це стосується також імпортної продукції.

У законі зазначено, що до 2023 року зі сфери фастфуду повинен бути виведений весь одноразовий пластик. Він також забороняє використання паперу для квитанцій та одноразового пластику, а аптекам рекомендує продавати ліки в індивідуальних дозах для кожного покупця.

До 2025 року Франція має намір переробляти 100% виробленого пластику. Так, з 2016 року схожий закон у Франції діє щодо супермаркетів – їм заборонено викидати продукти. Їжу потрібно віддати нужденним або компостувати, якщо закінчився термін придатности. Тим, хто відмовляється це робити, загрожує штраф у розмірі 10 000 євро.

Але в новому законі розміри штрафів не прописані – за це його критикують деякі депутати, називаючи ініціативу «доброзичливою, але несміливою». «На жаль, якщо немає покарання, люди можуть просто проігнорувати правила. Така культура на нашому континенті», – зазначив Араш Дерамбарш, один з тих, хто розробляв норми закону про супермаркети.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь