Спецпроєкти

«Будь леді», – казали вони. Ролик про стереотипи щодо жінок від журналу Girls Girls Girls


Журнал Girls Girls Girls випустив ролик про постійний тиск та стандарти, які нав’язують жінкам щодо їхнього зовнішнього вигляду та поведінки. Текст у відео під назвою «Вони говорили бути леді» (Be a Lady They Said) читає політикиня й актриса Синтія Ніксон, яка здобула популярність завдяки ролі Міранди Гоббс у серіалі «Секс у великому місті».

У відеоролику звучать слова з поеми Камілли Рейнвілл, опублікованій в її блозі «Листи розлюченої жінки» у 2017 році. На момент його написання Ренвіль була 22-річною студенткою Вермонтського університету. Режисером відео виступив Пол Маклін, а продюсером – глава журналу Клер Ротштайн.

«Будь леді», – казали вони. Твоя спідниця занадто коротка. Твоя сорочка занадто вульгарна. Твої штани занадто тісні. Не показуй стільки тіла. Не показуй стегна. Не показуй груди. Не показуй своїх плечей. Приховай. Залиш щось уяві.

Не будь занадто товстою. Не будь занадто худою. Набери вагу. Схудни. Перестань їсти так багато. Не їж занадто швидко. Замовляй салат. Не їж вуглеводи. Тобі треба скинути вагу. Сідай на дієту. Боже, ти як скелет. Чому б тобі просто не поїсти? Ти наче хвора. З’їж бургер. Чоловіки люблять жінок з м’ясом на кістках. Будь граційною. Будь маленькою. Будь витонченою. Будь жіночною.

«Будь леді, – казали вони. – Прибери волосся на тілі. Поголи ноги. Поголи пахви. Поголи бікіні. Віск для обличчя. Віск для рук. Нафарбуй брови. Позбався вусів. Освітли шкіру. Засмагни. Позбудься своїх шрамів. Прикрий свої розтяжки. Підтягни животик. Виглядай природно. Будь собою. Будь справжньою. Будь упевненою. Ти занадто стараєшся. Ти перестаралася. Чоловіки не люблять дівчат, які надто стараються».

«Будь леді, – казали вони. – Не говори занадто голосно. Не говори занадто багато. Не будь наляканою. Чому ти така нещасна? Не будь сукою. Не будь такою нахабною. Не будь такою емоційною, не плач, не кричи, не лайся.

Ти колись станеш доброю дружиною. Візьмеш його прізвище. Ти змінила своє ім’я? Божевільна феміністка. Народи йому дітей. Ти не хочеш дітей? Колись захочеш. Ти зміниш свою думку.

Не ходи сама вулицями. Не пускай бісиків. Не виглядай доступною. Не привертай уваги. Не запізнюйся. Не всміхайся незнайомцям. Не виходь уночі. Нікому не довіряй. Не кажи “так”. Не кажи “ні”».

«Просто будь леді», – казали вони.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь