Спецпроєкти

У Гренландії продаватимуть воду з льодовиків, що тануть


Уряд Гренландії планує продавати воду з льодовиків, що тануть, комерційним компаніям. Про це розповів міністр енергетики Гренландії Йессо Сван німецькій газеті «Tagesspiegel». За його словами, на експорт талої води вже виписано 16 ліцензій.

«Ми, звичайно ж, знаємо, що зміни клімату сприяють таненню льодовиків. Але вони також призводять до дефіциту води у світі, – зазначив Сван. – Гренландія протягом тисячоліть мала великі запаси талої води, але тепер ми розуміємо, що можемо перетворити її в продукт, затребуваний за межами Гренландії».

За його словами, була проведена попередня перевірка рідини, і, судячи з проб, вода придатна для вживання. «Це вода, яка в іншому випадку просто б витекла без користи», – додав Сван. У такий спосіб Гренландія сприятиме зниженню рівня Світового океану. До того ж ця вода може бути затребувана в посушливих районах через зміни клімату.

Зараз 90% доходу Гренландії припадає на рибний промисел. Гренландський льодовиковий щит – одна з ключових складових глобальної кліматичної системи. Його танення призведе до підвищення рівня океану і нестабільности погоди. Цього літа через аномальну спеку в Європі льодовиковий щит у результаті поверхневого танення зменшився на 197 мільярдів тонн льоду.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь