Спецпроєкти

Косметика «за бабусиним рецептом» чи магазинна: де більше вітамінів?


«Рани на колінах найкраще лікує подорожник, а якщо хочеш мати довге, здорове і блискуче волосся – намасти голову сумішшю меду і перцевої м’яти», – так чиясь бабуся вчила маму, а мама  доньку. Ще раніше волосся мили дьогтем і в страшному сні не могли уявити, що на поличці у ванній може лежати не одне мило, а 100500 засобів. Домашні б’ютіритуали краси, про які дізнавалися із журналу «Здоров’я» або настінних календарів «Секрети краси», досі передаються з покоління в покоління. Але, на щастя, ракети злітають, а вчені пропонують робити б’ютізасоби з вітамінів, а не яєць. Разом з експертами бренду VitaminClub розглядаємо ефективність популярних «домашніх» засобів і шукаємо відповідь на запитання, чи потрібно шукати альтернативу. 

Які вітаміни потрібні шкірі?

Незважаючи на те, що різноманіття продуктів в Україні мало б забезпечувати кожного з нас необхідною кількістю вітамінів, на ділі все інакше. Дієти, зовнішні чинники, вагітність, стреси – все впливає на баланс вітамінів у організмі. А вони, зокрема, відповідають за стан шкіри і волосся.

До прикладу, нестача вітаміну А призводить до сухости шкіри на ліктях, тонкого і ламкого волосся, вітамін В7 сприяє кращому метаболізму і здоровішій шкірі та нігтям, а фолієва кислота попереджає, зокрема, появу ранньої сивини.

Загалом жінці потрібно, проконсультувавшись із лікарем, приймати певний набір вітамінів – В1-В6, В9, В12, А, С, D та інші. Отримувати їх можна з їжі – шпинат, спаржа, цитрусові, диня, морква та інші продукти харчування є чудовим джерелом вітамінів. А також вітамінний баланс варто підтримувати пігулками (які виписав лікар, звичайно, – жодного самолікування!) і косметичними засобами. 

Ок, а в яких же бютізасобах шукати ці вітаміни?

Бабусино-журнальні засоби vs магазинні б’ютізасоби

Дехто вважає, що знайти ті самі B1 або D можна тільки в перевірених масках «за бабусиним рецептом»! Та й майонезно-огіркова маска дешевша за «оту магазинну». Приміром, вважається, що маска з яєць допоможе у зволоженні і живленні шкіри, має ефект підтяжки і містить мінерали і вітаміни, необхідні для здоров’я і сяйва. Так, яйця містять протеїн, але, крім нього, зовсім небагато поживних речовин, а також мають визначені дослідниками побічні ефекти. По-перше, яйця можуть викликати серйозну алергічну реакцію, особливо не рекомендовано застосовувати їх у косметологічних засобах для дітей та підлітків. По-друге, курячі яйця можуть містити бактерію сальмонелу, яка легко потрапляє в організм через рани на шкірі. Окрім того, потрібні пропорції визначити «на око» доволі складно. Тому, звісно, можна експериментувати, а можна звернутися до засобів, виведених у лабораторіях, – з ідеальними пропорціями і збалансованим складом. Замість маски з яєць можна використати крем для обличчя, який зволожує, бореться з ознаками старіння, запобігає появі зморшок, вирівнює тон шкіри. А гіалуронова кислота сприяє максимальному зволоженню. У складі багато інших помічників: комплекс вітамінів B5, E, PP, олії авокадо, кокоса, оливи та екстракти меліси, льону, мати-й-мачухи. Це продукт ТМ VitaminClub – єдиного бренду в Україні, який пропонує натуральну косметику на основі фулеренової води (водорозчинного фулерену – молекулярного елементу, у 120 разів потужнішого, ніж вітамін С).

Домашні засоби, звісно, все одно приваблюють своєю дешевизною і натуральністю. Проте, не все натуральне корисне, а зроблене в «польових умовах» – не завжди дієве. Адже щоб впливати на шкіру, активні інгредієнти косметичних засобів мають пройти через епідермальний бар’єр. Саме для цього в лабораторіях їх гідролізують і роблять спроможними долати цей бар’єр. А в домашніх засобах молекули занадто великі і ніяк не можуть дістатися до пункту призначення. 

Тож можна десятки років прикладати огірки на повіки й так і не дочекатися результату. Кільця з огірка навряд чи викличуть подразнення і можуть тонізувати, якщо потрапили на повіки прямо з холодильника. Втім, для більш помітного ефекту можна звернутися до професійного засобу – крему для повік. Вітамінний комплекс і вже знайома фулеренова вода допоможуть зняти почервоніння, ознаки втоми і зневоднення, а також прибрати темні кола під очима. Крем має заспокійливий ефект, хоч і не допоможе під час сварки з коханим.

Маски для шкіри голови із цибулею/олією перцевої м’яти/червоним перцем… чи з майонезним бальзамом назавжди поселилися в серцях у наших бабусь, але вони також можуть бути небезпечними: викликати подразнення, опіки, алергії, себорею тощо. Магазинна альтернатива допоможе не зіткнутися з такими проблемами, а  шампунь з фулереновою водою і гелем алое вера, що містить вітаміни А, В1, В6, В12, С, Е, фолієву кислоту і ніацин, посприяє відновленню та зміцненню локонів, нормалізації роботи сальних залоз і боротьбі з лупою.

Не можна заперечувати те, що в натуральних продуктах ще давні римляни знаходили косметичний ефект. Але часи змінюються, і задля безпечного догляду за собою варто дізнаватися додаткову інформацію і користуватися засобами, перевіреними в лабораторіях. А яйця з огірками краще накришити в салат!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь