Спецпроєкти

Готуємося до весни. Як налагодити раціон і стосунки зі спортом


Зовсім скоро розквітнуть дерева, заспівають пташки, забурлять гормони, а на зміну светрам прийдуть обтягувальні речі. Тим часом інстаграмні фітнес-гуру почнуть пропагувати водні дієти та тренування з ранку до смерканку. Проте вмикати фітоняшковий експресрежим — шкідливо для здоров’я, тому пропонуємо гайд, як підготуватися до весни із задоволенням і без шаленої крепатури та грейпфрутових дієт. 

Здорове харчування замість «посиджу три дні на воді»

Замінивши всі продукти лише на яблука, гречку чи кефір (потрібне підкреслити), ви позбавляєте себе безлічі корисних елементів, які потрібні вашому огранізму. На зміну їм можуть прийти слабкість, кволість та нестача серотоніну, а там вже й до депресії недалеко. Крім цього, є ризик однієї прекрасної ночі «застукати» себе біля холодильника з улюбленою ковбасою в одній руці та наполеоном — в іншій. І тоді точно все зійде нанівець. Щоб подібного не трапилося, краще поступово переходити на збалансований раціон. І йдеться не тільки про овочі на пару та пророщену пшеницю на сніданок, обід та вечерю. Збалансований раціон — це про усвідомлене ставлення до їжі та до себе. Всесвітня організація здоров’я радить вживати 400 г фруктів та овочів щодня, а замість жирного м’яса обирати рибу та горіхи. І зовсім не потрібно відмовлятися від всіх задоволень, проте варто зменшити вживання цукру до 50 г на добу або обрати корисні замінники – наприклад, шоколад без цукру.

Помірне «вривання» у світ великого та малого спорту

«Вбивати» себе на всіх бігових доріжках світу, щоб потім не могти підняти ногу на сходи, — це аж ніякне про усвідомлену підготовку до весни. Попу, як у Кім, та біцепс, як в Арнольда, можна накачати без жертв, травм та сліз на велотренажері. ВОЗ радить виконувати вправи помірної інтенсивности не менше 150 хвилин на тиждень, а якщо говорити про високу інтенсивність, то близько 75 хвилин. Спортлаверам, яким цього мало, можна збільшити час до 300 хвилин. Головне — не перестаратися та не бігти до спортзалу кожної вільної хвилини, бо кубикам пресу теж потрібен відпочинок. 

Відмова від куріння step by step

Ми багато разів чули і читали, що тютюнова залежність є причиною багатьох хвороб. Проте нещодавно генетики дійшли нових висновків: куріння впливає також і на ментальне здоров’я. Багато хто не раз пробував позбутися цієї звички, але обіцянки кинути курити «з понеділка/наступного тижня/нового року» часто так і залишаються на рівні обіцянок. Відмовитися від нікотину складно, тому, щоб рука знову не тягнулась за сигаретою після трьох днів утримання, краще кидати курити поступово. Наприклад, для початку, замінити традиційні сигарети на альтернативні продукти: системи нагріву тютюну чи електронні аналоги. Це або електронні сигарети (з рідиною, що містить нікотин), або системи нагріву тютюну (де нагрівається, а не згорає тютюн). Ці девайси не виробляють дим, тож не впливають на якість повітря та можуть застосовуватись у приміщенні.

Без шеймів за прокрастинацію, чітміли та пропущені тренування

Буває так, що ну дуууже не хочеться йти до спортзалу, ми вп’яте переносимо заняття з пілатесу та зриваємося на еклери зі збитими вершками. А потім самобичування та одвічне «от якби я тоді …». Залиште це. Інколи дуже корисно дозволити собі відпочити, трошки покайфувати від улюблених солодощів, а ще відкласти якусь справу на потім. Особливо, якщо ця справа менш важлива за те, що ви плануєте зробити просто зараз. Наприклад, вам треба поприбирати вдома, але так не хочеться, і ви вирішуєте нарешті втілити в життя супермегапроєкт, який принесе вам багато грошей — ласкаво просимо до світу корисної прокрастинації. Саме вона допомагає впоратися зі складними завданнями, а також зрозуміти, що зараз важливо, а що може потерпіти до завтра чи наступного четверга. 

Лайк за неформатність

Якщо спортзал досі залишається пунктом у списку «must do» цієї весни і ноги туди поки не дійшли — не страшно. Головне — вкотре переглядаючи фото фітнес-блогерів, не впадати в істерику через власні неідеальні форми. Так, це складно, особливо, коли щодня з’являються нові пости в стилі «за 5 днів я скинула 5 кіло, подивіться» і супроводжують ці підписи світлини суперструнких довгоногих білявок. Учені навіть проводили дослідження, які показали, що соцмережі негативно впливають на самооцінку. Наприклад, користувачі інстаграму виявилися найбільше від усіх незадоволені власними параметрами. І все через «ідеальні» фото, які з’являються перед очима щодня. Та чи є сенс у тому, щоб сварити себе за невідповідність форм? Ми всі різні, тому важливо приймати себе в будь-якому вигляді та за будь-яких обставин.

Щоб змінити спосіб життя, не потрібно виснажувати себе тренуваннями,  дослухатися до інста-дієтологів чи страждати від надмірних заборон. Натомість змінюйся step by step: роби раціон збалансованим, обери спорт до душі та поступово зменшуй вплив шкідливих звичок. І буде тобі здоров’я фізичне та ментальне!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь