Спецпроєкти

Порятунок від вигорання без втрати роботи. Як і навіщо використовувати сабатикал

Минулого року ВООЗ офіційно визнала емоційне вигорання хворобою. Цей стан описується як наслідок хронічного стресу на роботі, який вчасно не змогли подолати. 

Основні симптоми, за якими можна визначити емоційне вигорання, – відчуття виснаження, психологічне відсторонення від роботи та падіння працездатности і, як наслідок, ефективности. Також багато ознак вигорання спільні з ознаками депресії: тяга «заїсти» стрес солодким, алкоголь ввечері задля розслаблення, постійне відчуття втоми, яке не зникає й після відпочинку. 

Відсутність енергії навіть на справи, які не потребують значних зусиль, – прогулянку, легку розминку в тренажерці, читання книжки – теж показник вигорання.

Звісно, попереджати емоційне вигорання простіше, ніж потім позбуватися його наслідків. Та якщо людина вже в полоні цього стану, діяти треба якомога швидше, не ігноруючи тривожні симптоми до останнього. 

Один з варіантів лікування емоційного вигорання, коли звичайний відпочинок та додаткові вихідні вже не допомагають, – відпустка. Її тривалість залежить від умов працевлаштування, та зазвичай більше, ніж на два тижні поспіль, піти на відпочинок не вийде (хіба що неоплачуваних, і то не факт). Та у світі є практика набагато тривалішої відпустки, яка має назву сабатикал. Про неї – детальше.

Що таке сабатикал і скільки він триває

Сабатикал походить від слова «sabbath» (священний день відпочинку) і означає оплачувану або частково оплачувану відпустку від двох місяців до року. Є й варіант неоплачуваної відпустки. Та всі варіанти передбачають збереження за працівником його робочого місця: тобто варіанта, що під час відпустки вам швидко знайдуть заміну, яка не «вигоріла», не може бути.

Зазвичай сабатикал якраз беруть співробітники, які стикнулися з емоційним вигоранням. У цьому стані відпустка на кілька днів може не принести ніякої користи: втомлена людина не зможе повноцінно відпочити і знову повернутися до звичайних раніше обсягів роботи. А довга відпустка дає можливість видихнути, записатися на психотерапію, розставити пріоритети та, врешті-решт, почути свій внутрішній голос.

Також сабатикал може знадобитися, якщо людина планує підвищити кваліфікацію і присвятити більше часу навчанню. Є й інші причини: проблеми зі здоров’ям, які ігнорувати не можна, сімейні обставини (весілля, переїзд, догляд за родичем/-кою, який/-а захворів/-ла тощо). Причини зазвичай обговорюються з працедавцем, коли мова заходить про довгу відпустку, що оплачується частково чи повністю.

Приблизно третина американських компаній практикує сабатикал. Серед фірм, що можуть надати співробітнику/-ці довгу оплачувану відпустку, – American Express, BCG, eBay, Genentech, General Mills, Google, Intel, IBM і багато інших. У Європі також існує практика сабатикалу: Данія навіть має спеціальну програму фінансової підтримки для тих, хто взяв собі відпустку на кілька місяців. А у BMW співробітники мають можливість отримати перепочинок на пів року зі збереженням свого робочого місця.

Іноді навіть компанії, що практикують сабатикал, можуть відмовити в ньому працівнику/-ці через певні обставини. Зазвичай це впевненість, що людина з відпустки вже не повернеться і знайде іншу роботу. У такому випадку компанії вигідніше знайти нового співробітника/-цю – це вийде менш затратно та буде продуктивнішим. Якщо ж йдеться про важливого/-у працівника/-цю, керівництво зазвичай готове піти на такий крок, як надання сабатикалу задля збереження цінного кадра.

Сабатикал в Україні

В українському законодавстві можливість сабатикалу не закріплена. У законі «Про відпустки» передбачається можливість щорічної відпустки не менше 24 календарних днів. Ті, хто працює у шкідливих та важких умовах (шкідливість роботи для здоров’я визнана офіційно), можуть брати оплачувану відпустку терміном 35 днів на рік. 

Також подовжена оплачувана відпустка надається особам з інвалідністю, та й вона не становить кілька місяців. Жінки мають право піти у відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами: до пологів – 70 календарних днів, після пологів – 56 календарних днів (70 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів. Тривалість такої відпустки і становить 126 календарних днів (140 календарних днів у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів).

Є в законодавстві й положення про творчу відпустку: вона надається працівникам для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством.

Тривала відпустка через емоційне вигорання або інші причини, як-то весілля, переїзд, догляд за родичем/-кою, офіційно не передбачена. Про неї треба домовлятися напряму з керівником/-цею. І звісно, розраховувати на те, що вам можуть відмовити – і офіційно керівництво буде правим. Та якщо ви справді цінний/-а співробітник/-ця і зможете обґрунтувати необхідність такої відпустки, вам можуть піти назустріч. При цьому розраховувати, що вам повністю оплатять піврічний сабатикал, на жаль, ми не радимо – вірогідність не надто висока, бо в Україні подібна практика ще не розповсюджена.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь