Спецпроєкти

Так робити не потрібно! ТОП-3 помилки власника бізнесу в управлінні фінансами


Фінансовий хаос, нерозуміння грошових процесів власником бізнесу, розриви між дебітом і кредитом — в такому режимі компанія не може якісно масштабуватися, а можливо навіть і довго існувати. «Кровопостачання» компанії — це її фінанси. І від того, наскільки якісно власник бізнесу володіє навичками управління фінансами, залежить те, чи в усі «органи» компанії буде потрапляти фінансова кров. Розберемо три ключові помилки, які роблять більшість власників несистемних компаній.

Помилка №1: змішування особистих коштів і фінансів компанії

Для декого це може здатися очевидним, однак результати консультацій компанії «Бізнес-Конструктор» говорять про те, що ця проблема існує, і вона досить поширена серед управлінців. Ситуації, коли власник бізнесу забирає фінанси компанії для своїх потреб, або навпаки — вкладає особисті кошти для потреб компанії (не на стадії стартапу, а як пункт «за замовчуванням») — помилкові і програшними, оскільки мають несистемний характер і наводять безлад у фінансових справах компанії.

Помилка №2: відсутність управлінського обліку

Більшість компаній, особливо пост-радянських часів, мають в штаті бухгалтера, який раз на місяць приносить управлінцю бухгалтерський облік. На цьому все. Насправді це величезна помилка, оскільки бухгалтерський облік може задовольнити запити податкової інспекції, але ніяк не власника бізнесу. Саме тому в компанії повинен бути впроваджений управлінський облік, який допоможе побачити глибше фінансову картину. Ці два звіти мають різну форму і роль. Для того, щоб якісно відстежувати фінансову динаміку, власник бізнесу повинен регулярно перевіряти і аналізувати управлінський облік.

Помилка №3. Використання лише тактичних фінансових планів 

Ситуація, коли власник бізнесу і ключові керівники мислять тільки грошовими планами на найближчий тиждень-місяць, або керуються звітами за минулий період — програшна. Така стратегія не дає можливості побачити, оцінити і мінімізувати стратегічні фінансові ризики. Хоча саме від цього залежить, наскільки швидко і якісно компанія може розвиватися. Вкрай важливо думати не тільки про те, яким був минулий місяць і як виплатити завтра зарплату співробітникам, а й про те, які фінансові очікування і можливості їх реалізації є у ​​компанії на тривалий період (мінімум рік).

Це ключові, але далеко не всі помилки, які допускають власники бізнесу в управлінні фінансами. Якщо ви власник компанії, якщо розумієте, що тема фінансів — ваше слабке місце, якщо хочете не просто спостерігати, а й впливати на один з найголовніших процесів компанії, то приходьте на практикум «Управління фінансами для власників бізнесу» і розберіться разом з іншими 300 бізнесменами, як правильно настроїти цю машину і принести максимальний результат.

28 лютого 2020. Київ, Mercure Kyiv Congress ТРЦ «Космополіт».

Організатор заходу — міжнародна освітньо-консалтингова компанії «Бізнес-Конструктор», Кирило Куницький, підприємець з 17-річним досвідом створення та розвитку бізнесу, автор комплексної методології по систематизації бізнесу, засновник компанії «Бізнес-Конструктор».

Реєструйтеся, адже фінансове управління — це перше, що повинен опанувати кожен підприємець.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь