Спецпроєкти

Жінка «зустрілася» зі своєю померлою донькою у VR-просторі


Завдяки технології віртуальної реальности Чан Цзи-сен з Південної Кореї змогла зустрітися і поговорити зі своєю донькою, яка померла в 2016 році від рідкісної невиліковної хвороби. Зворушливі моменти возз’єднання сім’ї поза межами реального показали в документальному фільмі «Я зустріла тебе» (I Met You).

Південнокорейські телевізійники детально відтворили образ померлої семирічної дівчинки за допомогою технології VR – мати змогла не тільки поговорити з дочкою, але і «доторкнутися» до неї.

Щоб підготувати віртуальну модель дівчинки, фахівці працювали вісім місяців. За допомогою технології захоплення руху зовнішність і голос доньки були поєднані із записаними рухами реальної дитини такого ж віку. Для повноти відчуттів жительці Південної Кореї надали не тільки VR-шолом, а й спеціальні рукавички, щоб вона могла «доторкнутися» до своєї дочки.

За емоційним моментом «зустрічі» спостерігала сім’я жінки – її чоловік і двоє дітей. Дівчинка, яка померла, була третьою дитиною пари.

Завдяки VR-технології жінка змогла поговорити зі своєю дочкою, взяти її за руку і піти з нею в парк, де вони колись гуляли, коли дівчинка була жива. Смерть дитини стала ударом для матері: вона зробила татуювання з іменем доньки і її датою народження, вже чотири роки жінка не знімає кулон з її прахом і щомісяця відвідує її могилу.

Відеоролик викликав дискусію в медіа та інтернеті про те, наскільки етично відтворювати померлих людей у ​​віртуальній реальності і чи можуть виникнути психологічні наслідки таких «зустрічей». Сама жінка каже, що для неї це був щасливий досвід: «Я бачила сон, про який завжди мріяла». За словами матері, вона погодилася взяти участь у програмі, щоб підтримати людей, які втратили близьких

Наслідки такого використання цієї технології важко передбачити. Ймовірно, комусь це допоможе пережити втрату близької людини і дасть сили рухатися далі. Проте, можливо, що хтось може стати залежним від історії у віртуальному світі і почне проводити в ньому більше часу, ніж у реальному. Це може бути причиною до розвитку депресії або нездатністю змиритись зі смертю близької людини.

Деякі експерти пророкують, що в майбутньому спілкування з померлими вийде за межі VR і в суспільстві, як у серіалі «Чорне дзеркало», з’являться спеціальні роботи-андроїди, «що зображуватимуть» загиблого родича вже не у віртуальному, але в реальному світі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь