Спецпроєкти

10 книжок, які однозначно покращать настрій


Радимо книжки, які покращать вам настрій у непрості для всіх нас часи. Читайте та не забувайте – все точно-точно буде добре.

Джо Данторн «Субмарина»

«Книга молодого чоловіка з безжальним почуттям гумору», – йдеться у відгуці на «Субмарину» у The New York Times. І, мабуть, про роман краще й не скажеш. Головний герой – юний Олівер Тейт – звичайний і незвичайний підліток водночас: він любить читати тлумачні словники, мріє позбутися цноти до 16 років, намагається вплинути на стосунки батька й матері, а ще веде щоденник і гостро проїжджається по всім людям зі свого оточення. Інші герої – однокласниця Олівера піроманка Джордана, його мати, якій катастрофічно бракує уваги, батько у стані перманентної хандри, містик та просвітленець Грем – не менш цікаві. Книжка – це ліки від поганого настрою. Тримаємо парі, що ви проковтнете її буквально за вечір і не розчаруєтеся.

Сергій Довлатов «Чемодан»

Довлатов – майстер писати про сумне смішно. «Чемодан» з тієї ж опери – у кількох оповіданнях письменник розказує про речі, які поспіхом запакував у валізу, перебираючись до США. У валізі Довлатов знаходить двубортний костюм, сорочку, вельветову куртку, кілька пар фінських шкарпеток та зимову шапку з фальшивого котика. Про кожну з речей письменник згадує історію, поринаючи у спогади. Елегійна та смішна книжка, яку однозначно радимо прочитати. Та й на інші твори Довлатова зверніть увагу.

Фоззі «Темнішає рано»

Якщо ви пам’ятали Олександра Сидоренко, більш відомого як Фоззі, тільки за його діяльністю в гурті ТНМК, час відкривати для себе Фоззі-письменника. З тією ж щирістю, як в текстах своїх пісень, Сидоренко описує будні харківських підлітків 80-х років. Будинки, стадіони, шкільні табори, знайомства, перші серйозні проблеми, що потрібно вирішувати без паніки і швидко, перші закоханості – розповідати про все це у Фоззі виходить просто, душевно і з гумором. Для підняття настрою та приємного відчуття ностальгії (навіть якщо ви 80-ті й не застали) – саме те. 

Бел Кауфман «Вгору сходами, що ведуть вниз»

Свого часу твір Кауфман несподівано для неї самої набув шаленої популярності та кілька разів перевидавався – нещодавно, до речі, вийшов і українською мовою. Про вчительку, яка всіма силами намагається вийти за межі шкільної програми та дати дітям дещо більше; про учнів – милих і дратуючих, нахабних і тихих, відвертих та сором’язливих, а іноді й нестерпних; про бюрократичну систему та її безглуздість; про любов, емпатію, страх, вірність – про те, що близько кожному з нас. Не можна назвати книжку, яка складається із записок, рапортичок і діалогів, однозначно смішною – в ній є і моменти, через які можна і сльозу проронити. При цьому зі сторінок книги лине світло – і ви його точно відчуєте, коли читатимете книгу затишними вечорами.

Сергій Жадан «Гімн демократичної молоді»

Жадан навіть про страшне може написати так, щоби це було смішно до болю в животі. У книзі «Гімн демократичної молоді» він зібрав різних героїв, які плачуть, сміються, закохуються, мутять мутні бізнес-схеми, напиваються та тверезіють, бувають неймовірно сміливими та водночас найбільшими боягузами на світі. Описи їхніх пригод звучать трохи божевільно, та водночас настільки по-людськи, що занурюєшся у книжку з головою. Попри всі сумні моменти, «Гімн…» не можна назвати печальною книжкою – принаймні після прочитання ви точно не будете сумувати.

Володимир Тендряков «Весенние перевертыши»

Ще одна книга про школу в нашому переліку – якось так складається, що саме про цей період життя виходять найламповіші твори. Головний герой книжки Тендрякова – юний Дюшка, борець за справедливість та відчайдушно закоханий у дівчину на рік старшу від нього. Дюшка намагається встигнути все – допомогти слабким, яких постійно ображають, принаймні поговорити зі своєю коханою та проводити додому зі школи, а ще – розібратися, з чого зроблений час і чи можна його зупинити. Світла та добра книжка, яка розчулить вас з перших сторінок.

Террі Пратчетт «Дискосвіт»

Ми трохи злукавили та записали до цієї добірки не книгу, а цілу серію британського письменника. Та вибрати якусь одну ми не змогли, до того ж серії вам вистачить на значно довший час. Звісно, все ж радимо починати з першої книжки «Колір магії» – з неї поринати у світ сатиричного фентезі буде цікавіше та зрозуміліше. Гумор Пратчетта може здаватися специфічним, та, якщо ви його зрозумієте, кращого досугу на вечір годі й шукати.

Туве Янссон «Мумі-тролі і комета»

У цьому переліку могла бути будь-яка книга про Мумі-тролів, та ця в нинішніх умовах – найбільш підходяща. Мешканці Мумі-долу та їхні друзі намагаються врятуватися від біди – комети, що наближається до Землі з величезною швидкістю. Повість-катастрофа для найменших читачів, яку водночас корисно почитати й дорослим – після неї наступає таке величезне полегшення, що хочеш тільки одного – читати лише такі книжки. Ну що ж, у Туве Янссон великий доробок, тож беріть за будь-яку з її книжок.

Олег Криштопа «Лихі дев’яності: Станіславський феномен»

Книга із ноткою ностальгії від першого переможця конкурсу художніх репортажів «Самовидець», українського журналіста та письменника Олега Криштопи. Олег згадує ті часи, про які багато хто не може думати без жаху. Дев’яності були складним періодом: після розпаду СРСР люди намагалися навіть не знайти своє місце на уламках зруйнованої імперії, а просто вижити. У Криштопи спогади теж не найвеселіші: криза, мафія, розбірки, бідність. При цьому читати книгу легко, і в ній доволі багато моментів, через які пирскаєш навіть мимохіть. 

Катаріна К’єрі «Ніхто не спить»

Книжка К’єрі – ніби прочиняєш вікно до кімнати та дихаєш свіжим вітром, відчуваючи, як кисень наповнює легені. Підліток Еліас за три роки написав своїй матері 120 листів, і на жодний вона не відповіла. Хлопець, як і його батько, тяжко переживають те, що з їхнього життя так раптово зникла найголовніша жінка. Між собою порозуміння їм знайти теж важко: у кожного насправді ця втрата своя, і вони ніби говорять різними мовами. Та врятуватися їм допомагає те саме найголовніше почуття в нашому житті. Попри печальну зав’язку, книга має терапевтичний ефект: нею можна (без перебільшення) лікувати розбиті серця.

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можеш, будь ласка, відповісти на кілька запитань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу з подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь