Спецпроєкти

Як лікують від коронавірусу в США? Інтерв’ю з американським лікарем


Під час пандемії COVID-19 ми запускаємо новий проєкт – «Health Optimization» – серію інтерв’ю з міжнародними лікарями і вченими. Ми сфокусуємося на тому, як запобігти інфікування коронавірусом. Інтерв’ю веде американський вчений і терапевт Roman Torgovitsky, Ph.D.

Перше інтерв’ю з лікаркою з Шанхая ви можете переглянути за посиланням.

Сьогодні ми публікуємо інтерв’ю з Karthik Valluri, M.D, доцентом з Медичного коледжу Бейлора (Техаський медичний центр у Х’юстоні, штат Техас, США), який спеціалізується на серцево-судинній інтенсивній терапії.

Переклад з англійської: Марина Баранівська

 

Наша лікарня входить до групи лікарень, що мають назву Texas Medical Center. Це найбільший у світі медичний центр, враховуючи його розмір та кількість лікарень в одному районі. Тут розташовані три основні лікарні: Hermann Memorial, Methodist та St. Luke’s Medical Center. Також у нас є декілька додаткових відділень та відділення невідкладної допомоги. 

 

Сценарії та підходи до лікування COVID-19 у США

Я намагаюся розглядати цю ситуацію поетапно. Першими були китайці. Варто подивитися на їхні рекомендації, з чим вони зіштовхнулися та що дізналися про цю хворобу. Далі – Італія, Південна Корея, що робили вони. Потім ми розглядаємо ситуацію в США і у всіх наших основних центрах, зокрема в Нью-Йорку, який зараз в епіцентрі хвороби. Я досліджую ситуацію в різних закладах, збираючи інформацію і створюючи на її основі загальну конструкцію: класифікація пацієнтів, симптоматика, розміщення в лікарнях. Ви маєте намір негайно відвезти всіх до відділення інтенсивної терапії? Це буде перевантажувати вас. Ви плануєте покласти їх у лікарні? Це лякатиме інших пацієнтів, у яких немає коронавірусу. Чи доцільно їх там розміщувати? Чи можуть вони йти додому? Це також питання, яке ми ще мусимо з’ясувати. 

Наступний крок – лікування – тема, яку зараз найбільше обговорюють усі медичні центри. Зараз існує два основні підходи до лікування коронавірусу. Різниця між ними полягає у відповіді на питання, чи будемо ми чекати завершення тестувань експериментальних  препаратів, а в цей час лікувати симптоми, чи ми будемо діяти відразу і ризикувати, зважаючи на те, що ми не можемо чекати, коли завершиться тестування цих ліків, – воно займає дуже багато часу. 

Обидві сторони по-своєму мають рацію. Але, на щастя, мені не потрібно приймати таке рішення самостійно, це радше групове рішення.

Підхід, на який ми зараз спираємося, – це абсолютна, всебічна невідкладна допомога.
Ми бачили дослідження та результати, які підтверджували, що завдяки невідкладній медичній допомозі в багатьох людей вийшло подолати певні етапи хвороби. Я говорю про додаткове постачання кисню, вентиляцію легенів, відповідні ліки, як під час інших складних інфекцій.

 

Повторне використання масок

Зараз у нас вже є дефіцит масок N95 та інших засобів індивідуального захисту, тому нам доведеться їх використовувати повторно. Більшість людей, скоріше за все, покладе їх у паперовий пакет, збереже, а потім використовуватиме знову. А ось у штаті Небраска є справді класний протокол – у вигляді картинок, як для третього класу. На ньому зображено план дій: використані маски потрібно здати в хімчистку, а потім стерилізувати ультрафіолетовими променями.

УФ ідеально дезінфікують ці маски, щоб їх можна було безпечно використовувати ще раз.

Інший інноваційний метод – це одягнути маску N95, переконатися, що це ваша маска (я написав на масці своє ім’я), а поверх неї одягнути хірургічну маску, яка виконує функції додаткового захисту. Тож поки в нас ще є певні ресурси, ми можемо зняти хірургічну маску, викинути її, а N95 залишиться при цьому відносно безпечною. Але скоро в нас закінчаться навіть хірургічні маски, тож ресурсів для цього методу також не буде.

 

Лікування коронавірусу в легкій стадії

Ми ще не повністю класифікували стани перебігу хвороби, класифікація ще не остаточна. Однак можна сказати, що за легкої стадії в пацієнта, хворого на коронавірус, підвищується температура приблизно до 37,7 або нижче. Також може боліти горло, може навіть бути сухий кашель, але без труднощів з диханням. Найкращий варіант, якщо в людини є ці симптоми, – це пройти тест на коронавірус і навіть за позитивного результату піти додому та ізолюватися в окремій кімнаті від своєї сім’ї не менше, ніж на 14 днів, дотримуватися стандартних заходів безпеки, мити руки. Це досить складно здійснити і накладає додатковий тягар на наших пацієнтів, але це найкращий спосіб тримати їх поза лікарняною системою, де збільшується ризик, що їхній стан може лише погіршитися. Також такі заходи звільняють лікарняну систему від додаткових навантажень. 

Наступна важлива річ – це гігієна. Далі – відпочинок. Я рекомендую уникати ібупрофену та протизапальних засобів. Якщо у вас виявили слабку симптоматику і вас відправляють додому або вас просять бути вдома, спробуйте пити чай. Це найкращий час, щоб спробувати здорові, безпечні добавки, щоб перевірити, чи вони справді працюють. 

 

Про дію вітамінів

Існує протокол, який називається «Протокол Мерріта з Вірджинії», його зазвичай застосовують до пацієнтів із септичним шоком, щоб пом’якшити цей стан або його наслідки. Тож лікарі у Вірджинції почали давати пацієнтам великі дози вітаміну С. І я знаю ще декілька закладів, які також починають це впроваджувати. Доведено це чи ні? Ні. Можливо, вони намагаються довести це, я не знаю. Зараз ми – це як Дикий Захід, але освічений Дикий Захід. 

Якщо ви приймете відповідну кількість вітамінів (С, D або полівітамінів) і відчуєте ефект, вам стає краще, то хто я такий, щоб сидіти тут і говорити, що це не працює?
Я не тестував і не досліджував дію цих вітамінів. Я знаю одне: вони доступні, продаються без рецепту, тож чому б не спробувати їх у відповідному дозуванні. Головне не перестарайтеся, не зашкодьте собі. Переконайтеся, що препарат не взаємодіє з іншими ліками у вашому організмі, це дуже важливо. Це прекрасна тема, про яку можна поговорити зі своїм сімейним лікарем, саме вони знаються на цьому. Можливо, саме в цьому році ми дізнаємося, що мікроелементи та добавки насправді можуть бути корисними.

 

Середня та важка стадія перебігу коронавірусу

Під час середньої стадії в пацієнта ті ж симптоми, що й у легкій стадії, але починає підвищуватися температура. Тепер ми вже говоримо про позначку 37,7 і вище, і вона залишається сталою, тож людина почувається гірше. Якщо у вас є ці симптоми, значить щось йде не так. На цьому етапі роблять рентген грудної клітини. Якщо на рентгенограмі вашої грудної клітини є дані про те, що у вас розвивається, наприклад, пневмонія, це означає, що ви маєте збирати речі і їхати до лікарні. 

У вас можуть бути тільки легкі симптоми, але якщо на вашому рентгені щось знайдуть, тоді вас негайно підвищують до середнього рівня важкости.
У вас можуть бути легкі симптоми, але якісь збої в нирках – ви підвищені до середнього рівня. У вас легкі симптоми і у вас підвищений тропонін, що вказує на проблеми із серцем, – ви автоматично переходите до середнього ступеня. Ензими печінки змінюються – також середня стадія. Ми оцінюємо стан всього тіла – не тільки легені, не тільки дихання і не лише рентген. Якщо у вас є будь-яке інше погіршення стану роботи внутрішніх органів, вас автоматично зараховують до людей з ознаками середнього ступеня важкости. 

На середній стадії у пацієнтів з’являється дихальна недостатність. Це означає, що органи дихання працюють посилено, а кисню у кров потрапляє недостатньо. Коли в пацієнта виникла дихальна недостатність, перше, що вам потрібно зробити, – це оксигенотерапія.  Перший варіант – це носова канюля, трубка, яку поміщають у ніс пацієнта, за допомогою якої йому подають літри кисню на хвилину – від 1 до 8 або 10 літрів. Тож ми можемо постачати до десяти літрів кисню, але проблема в тому, що це просто пасивний потік. Пацієнтові потрібно вдихати його в ніс і видихати самостійно. 

Якщо в пацієнтів лихоманка, ми можемо дати їм панадол, якщо бактеріальна інфекція – антибіотики. Якщо є свідчення будь-якої іншої дисфункції внутрішніх органів, ми розглянемо цю дисфункцію. Але наше головне завдання – це поповнити рівень кисню. 

Якщо носової канюлі недостатньо і рівень кисню все ще низький, ми робимо носову канюлю з високим потоком кисню. Але доцільність цього методу – суперечливе питання.  Зі збільшенням швидкости та тиску доставки кисню більш імовірна так звана аерозолізація (ми змушуємо повітря проникати в дихальні шляхи пацієнта, тож пацієнти, звісно, кашляють і видихають це повітря). Це збільшує ризик загрози здоров’ю медиків поруч. 

Якщо й цей спосіб не працює, ми використовуємо інший тип пристрою, завдяки якому збільшуємо потік кисню до 60 літрів на хвилину. Зазвичай це покращує їхнє насичення киснем, і надалі нам потрібно буде лише його підтримувати. Але якщо й це не допомагає, тоді ми використовуємо спеціальні вентиляційні маски, які за допомогою сильного тиску доставляють кисень у легені. Нарешті, якщо й це не працює, то тепер нам не залишається нічого іншого, крім інтубації (введення особливої трубки в трахею з метою захисту дихальних шляхів пацієнта; один із засобів проведення механічної вентиляції легень). Тож лікування киснем – серед основних елементів лікування на середній стадії. 

 

Критичний стан

Якщо є всі симптоми помірної стадії і жоден з основних методів лікування не працює, тоді ми розуміємо, що в цього пацієнта погіршується стан. Ускладнюється робота органів дихання, пацієнт втомлюється, його вражає сепсис, організм більше не в змозі підтримувати артеріальний тиск. З’являються ознаки дисфункції внутрішніх органів, пошкоджується робота серця, печінки, нирок, відбувається розлад багатьох органів. Стан погіршується досить швидко. Прогресування симптомів протягом 24 годин або неправильне лікування, попри максимальну підтримувальну терапію, означає необхідність інтубації.  

 

Рентген vs Томографія

Томографія дозволяє отримати зображення з більш високою роздільною здатністю, ніж рентген. Якщо у мене є достатньо доказів того, що в пацієнта відповідна симптоматика, клінічні ознаки того, що є дихальна недостатність, і я бачу якісь затемнення на рентгенологічному знімку грудної клітини, тоді мені вже не потрібно відправляти його на томографію. 

Сканування на КТ також може бути корисним, якщо на рентгені не видно ніяких затемнень, оскільки в томографії є більше шансів виявити хворобу раніше. Але перед тим, як відправити пацієнта на томографію, потрібно пам’ятати й про інші ризики. Ви збільшуєте ймовірність перехресного зараження інших пацієнтів, які потрапляють туди і проходять його. Ви даєте пацієнту хірургічну маску або маску N95, а потім ви кладете його на конвеєр. Ми мусимо розуміти, що ми не знаємо, наскільки пацієнт може розповсюджувати вірус, ми не знаємо, наскільки він насичений цим вірусом. Тож ви кладете пацієнта з підозрою коронавірусу в апарат для КТ, який використовує безліч людей. Так, його стерилізують після кожного пацієнта, але шанс зараження все ж існує. Уявіть собі Нью-Йорк просто зараз. Скільки людей потребують томографічного сканування? Щохвилини приходять нові люди. Чи зможете ви проводити стерилізацію після кожного пацієнта? Знадобиться багато часу, щоб переконатися, що кімната повністю стерилізована перед тим, як зайде наступний пацієнт.

 

Як відрізнити пневмонію, спричинену COVID-19, від тієї, що виникла не від COVID-19

Це питання розглядають лікарі-інфекціоністи, я ж можу відповісти тільки про певні прості нюанси. Зараз почалася епідемія грипу, зараз сезон алергій – пилок повсюди, весна. Є й інші віруси. На жаль, усі вони мають ту ж саму симптоматику, що й коронавірус. 

Досі ще не кожен має можливість пройти тестування на коронавірус, але ситуація з тестами вже покращується. Та уявімо собі, що ніяких тестів не існує – як вам діяти в такому випадку? Ви повинні розрізняти симптоми, знати, що ви будете відчувати, знати, що це може бути просто звичайна застуда або грип (що також недобре).

Найпоказовіший симптом коронавірусу – це проблеми з диханням, задишка. Ваше тіло повідомить вас, що це не звичайна застуда.
У кожного з нас хоч раз була застуда, кожен колись переніс важку застуду або грип. У деяких з нас була пневмонія. Ми знаємо, яка між ними різниця: темпи розвитку хвороби, її незвичність, дивний характер кашлю та спосіб дихання. Усе сходить до дихання. Якщо ви погано дихаєте, знайте, що це воно.

Психологічні аспекти

Не слід зупинятися лише на визначенні стадії хвороби та тестуванні пацієнта.

Я вважаю, що найбільший тягар лягає на первинну медичну та невідкладну допомогу, оскільки саме її медичний персонал найбільше контактує з хворими.
Через особливості людської психіки факт контакту з хворим викликає в них дуже сильну тривогу. Тож якщо в них підвищується температура, вони одразу ж думають, що це коронавірус, аж допоки не буде доведено зворотнє. Тому до процесу надання первинної медичної допомоги підключаються психологи та психіатри, аби заспокоїти лікарів, пояснити, що наявність таких симптомів ще не означає наявність коронавірусу, а навіть якщо у вас і виявлять COVID-19, то це не страшно, вам нічого не загрожує і ви можете йти додому. Тому важливо ще й те, як ви контролюєте тривожність медпрацівників.

Необхідно забезпечити прозорість між сферою охорони здоров’я та широкою громадськістю. Це дуже важливий міст, люди мають розуміти, що лікарі теж люди, вони стикаються з тими ж страхами. Наша тривожність зменшується, коли ми знаємо, що допомагає: ми знаємо, що соціальна дистанція працює, так само як і миття рук, а ще потрібно не торкатися свого обличчя (до речі, це досить складно, мені шалено важко це не робити). Але це речі, які працюють. Ми знаємо, що є медикаментозне лікування, яке працює, але я сподіваюся, що мені не доведеться його застосовувати, я сподіваюся, що ситуація не дійде до цього, якщо люди просто будуть дотримуватися заходів безпеки.

Поле бою, передова лінія – це вулиці, а не лікарні. Це найголовніше, що люди повинні усвідомити.

Психологи та психіатри можуть втручатися, у них є різні методи розмови про те, як впоратися з тривогою, зі стресом. Це не моя  сфера, це їхня сфера, і їм потрібно використовувати свій досвід саме сьогодні, особливо із соціальними медіа, які говорять про це яя про страшні речі. Це важливо. Соціальні медіа – це хороше поле дії для освічених людей.

 

Переглянути відеоверсію англійською мовою ви можете тут.

Якщо ви хочете отримувати перевірену інформацію про коронавірус від лікарів та вчених, а також більше дізнатися про оптимізацію роботи імунної системи, підписуйтеся на telegram-канал.

 

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь