Спецпроєкти

Інструкція: як допомагати літнім людям та медикам під час епідемії коронавірусу


В Україні триває карантин через поширення коронавірусу. Лікарі радять залишатися вдома та обмежити коло контактів. Водночас зараз як ніколи важливо підтримувати, цінувати одне одного та допомагати в разі потреби. У групі ризику опинилися люди літнього віку. В Україні мільйон самотніх стареньких, найбільш вразливих до коронавірусу. Для них дотримання карантину особливо важливе. Їм просто заборонено виходити з домівок, тому важливо допомогти їм і принести ліки з аптеки або продукти з магазину.

Також у час карантину особливо складно бездомним. У них стає менше підробітків, пожертв, можливостей поїсти, банально помити руки. Тому якщо ви бачите бездомних або нужденних, купіть їм щось поїсти та попити, засоби для гігієни та дезінфекції.

Як може допомогти літнім людям кожен з нас?

Не потрібно далеко ходити – подбайте про людей літнього віку та людей з інвалідністю, які живуть поруч з вами: купіть їм додатковий набір продуктів у крамниці, засоби для дезінфекції, сходіть до аптеки за їхнім дорученням.

Коли замовляєте собі продукти онлайн, додайте туди найнеобхідніше для ваших літніх сусідів. Залиште покупки біля дверей або тримайте дистанцію, спілкуючись із ними.

Повісьте оголошення в під’їзді з пропозицією допомогти: сходити в магазин, в аптеку, принести гарячий обід. Не забудьте вказати контактний номер телефону або номер квартири.

Цікавтеся станом здоров’я стареньких. У разі потреби допоміжь зв’язатись із сімейним лікарем.

За нагоди навчіть стареньких, як оплачувати комунальні послуги онлайн та замовляти продукти та ліки з доставкою додому.

Також потрібно пояснити своїм близьким, чому їм важливо залишатися вдома і не ходити до магазину та аптеки, розповісти про профілактичні метоли та правила поведінки на карантині.

Як допомогти через благодійні організації?

1. Благодійний фонд «Життєлюб» створив Координаційний Штаб Життєлюбів для ефективної допомоги літнім людям під час карантину. Штаб приймає запити про допомогу (продукти, ліки та будь-яка інша допомога), координує  створення та поширення інформаційного контенту. Усіх, хто може допомогти, просять писати на пошту ia.trudolub@gmail.com з темою листа «Можу допомогти».

2. Благодійний фонд Starenki  також допомогає літнім людям – збирає кошти на місячні продуктові набори для літніх людей, роздає пам’ятки з профілактичними заходами під час карантину.  Фонд просить допомогти літнім сусідам з покупками, а тих, хто має мікроавтобус, − приєднуватися до розвезення продуктових наборів по місту. Також фонд приймає благодійні внески.

3. Громадська організація «Небокрай» шукає волонтерів-операторів, волонтерів-кур’єрів (до 30 років) і волонтерів-розповсюджувачів інформації для допомоги киянам літнього віку з купівлею їжі, ліків та інших товарів першої необхідности, а також з доставкою додому до людей літнього віку. Аби стати волонтером, потрібно заповнити анкету.

4. Організація «Молодь за мир» далі продовжує роздавати їжу бездомним, дотримуючись правил безпеки, встановлених урядом, і рекомендацій, які розробила спільнота Sant’Egidio в Італії. Якщо ви хочете приєднатися, пишіть у фейсбук організації. Також можна допомогти фінансово.

5. Організація «Допоможи бездомному» готують та роздають їжу для безпритульних та людей літнього віку, а також привозять їм ліки, засоби гігієни, одяг та взуття. Волонтери дотримуються правил безпеки під час карантину, роздаючи їжу в масках,  безпритульним та літнім людям дезінфікують руки. Організація потребує фінансової підтримки для організації обідів.

6. МБФ Let’s Help допомогають підопічним геріатричних закладів, аби забезпечити їх усім необхідним, щоб запобігти розповсюдженню COVID-19. Зараз фонду потрібна фінансова допомога, аби закупити антисептик для рук та шкіри у 5 літрових каністрах у кількості 580 штук. 

7. Українська волонтерська служба запустила центр допомоги під час епідемії коронавірусу. У центрі можна зареєструватися як волонтер/-ка або залишити запит на допомогу.

8. Не тільки благодійні організації, але й київські священнослужителі вирішили допомогти з нестачею антисептиків. Вони виготовляють антисептики за рецептурою ВООЗ та передають їх для найбільш вразливих категорій — людей похилого віку, нужденних та бездомних. Соціальне Служіння Київської Митрополії ПЦУ пише на своїй сторінці: «Звертаємося до парафій ПЦУ Києва, а також до благодійних організацій, які можуть розповсюджувати такі антисептики — будь ласка, подавайте заявки і ми, по мірі можливостей, будемо їх опрацьовувати. Просимо й вас долучитися, можна фінансово, можна реагентами. Настали часи, коли як ніколи важливо триматися разом». Охочим допомогти з розповсюдженням антисептиків радять звертатися до керівника відділу соціального служіння Київської Митрополії ПЦУ Roman Kholodov (cutt.ly/gtz1BfL).

9. Департамент соціальної політики КМДА організував адресну доставку продуктів та необхідних речей для людей похилого віку. Соцпрацівники вже відвідали понад 4,5 киян та передали їм усе небхідне. Протягом кількох днів усі ті, хто цього потребує, також будуть забезпечені продуктами, ліками, які їм потрібні постійно, та санітарно-гігієнічними засобами.

Якщо вам потрібні послуги соціальних працівників – звертайтеся до Київського міського територіального центру соціального обслуговування за телефоном: 044 450 9166.

Як допомогти медикам?

Медичні працівники, лікарі та фельдшери через контакт з хворими очолюють рейтинг найнебезпечніших професій під час пандемії. Медичні працівники стикаються із захворюваннями та інфекціями щодня і зазвичай працюють у безпосередній близькості один від одного та пацієнтів. Бачимо, що українські підприємці згуртовуються, аби підтримати медичну систему, нівелювати проблеми з нестачею медичних масок, антисептиків, необхідного обладнання для лікарень так, щоб лікарі могли виконувати свої професійні обов’язки , не турбуючись за можливі негативні наслідки перебування в контакті з хворими.

Власники Нової пошти Володимир Поперешнюк і В’ячеслав Клімов виділили 25 млн гривень на закупівлю медобладнання та засоби індивідуального захисту для лікарень Полтави і Полтавської області.

Приватбанк у межах Фонду «Дихай!» запустив благодійну програму «Разом проти коронавірусу». За гроші банку і пожертвування клієнтів там купили чотири апарати штучної вентиляції легенів. Їх передадуть лікарням Києва, Одеси і Лисичанська.

Група бізнесменів, серед яких Андрій Федорів, Євген Черняк, Олег Гороховський, Володимир Яценко, закупили в США дев’ять апаратів ШВЛ для українських лікарень.

Благодійні Фонди Олени Пінчук та Віктора Пінчука передадуть у лікарні країни 10 новітніх апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ) у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19. Власники мережі «Епіцентр» Олександр і Галина Гереги направлять 1% від обороту компанії на закупівлю медобладнання і засобів захисту – 40-50 млн грн на місяць.

Науково-виробнича компанія «Extrusion in motion» пропонує держлікарням безкоштовне створення 3D-моделей і друку всіх пластикових запасних частин апаратів штучного дихання, а провідна українська ІТ-компанія «SoftServe» виділить 10 млн грн для підтримки медичних закладів у боротьбі з пандемією
коронавірусу.

Українська Біржа Благодійности запустили проєкт на збір захисних костюмів та автоматичних гематологічних аналізаторів крови для медиків. Мета проєкту –  придбати все необхідне, аби лікарні та медичні працівники  були готові до будь-якого розвитку подій. На зібрані кошти придбають 4 автоматичні гематологічні аналізатори крови, 3000 масок і захисних костюмів. Планують також придбати й інші витратні матеріали. Фонд потребує фінансової підтримки, аби лікарі й далі могли відважно боротися за життя кожного українця.

Через обмеження роботи громадського транспорту під час карантину деяким лікарям важко добиратися на роботу. Тому нещодавно в Україні запустили флешмоб «Підвези медика на роботу».  Відтепер лікарі та медичні працівники можуть знайти водія у вайбер-чаті «Підвези медика на роботу» або у телеграм-каналі MedHelpKyiv (https://t.me/MedHelpKyiv1).

Крім того, МОЗ та Uber домовилися про безкоштовне перевезення лікарів на час карантину. За домовленістю з Міністерством охорони здоров’я України та органами місцевого самоврядування Uber буде безкоштовно доставляти до лікарень медичних працівників, задіяних у запобіганні та ліквідації коронавірусної інфекції в Україні. Ця домовленість включає 10 000 поїздок, які медичні працівники можуть здійснити, аби дістатися до своїх лікарень та робочих місць. Ця опція буде доступною в містах, де функціонує сервіс Uber: Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Харків, Запоріжжя та Вінниця.

Отже, купуйте продукти своїй літнім сусідам, цікавтеся їхнім здоров’ям, допомагайте бездомним та нужденним, ставайте помічниками в благодійних організаціях, не соромтеся перераховувати навіть маленькі суми (з них складаються великі суми).

Пандемія Сovid-19 – це чергове випробування для світу, яке легше долати разом. Подбаймо один про одного!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь