Спецпроєкти

Як провести карантин вдома з користю: ресурси для самоосвіти


Аби запобігти поширення коронавірусу SARS-CoV-2 Кабінет міністрів України запровадив карантин по всій країні з 12 березня по 3 квітня. Він передбачає призупинку освітнього процесу всіх навчальних закладів та їхній перехід на дистанційне навчання, або ж роботі з дому найближчі два тижні. Скасовані вечірки, концерти, походи в бари – не привід засмучуватись, а шанс провести вільний час вдома максимально продуктивно. Тому цей період пропонуємо провести з користю та присвятити самоосвіті. Онлайн-сервіси для навчання – чудова можливість зробити це саме зараз.

Навчальні платформи, які допоможуть «прокачати» ваш інтелект:

Coursera

З 12 березня освітня платформа Coursera відкриває для низки університетів безкоштовний доступ до курсів у розділі Coursera for Campus. Вони будуть доступні студентам вишів, закритих через епідемію коронавірусу.

Університети повинні зареєструватися в системі, після чого студенти отримають доступ до понад 3 800 курсів і 400 спеціалізацій від провідних університетів та галузевих партнерів Coursera. Курси будуть безкоштовними з 12 березня по 31 липня. Після цього залежно від розвитку ситуації у світі Coursera вирішить, продовжувати відкритий доступ чи ні.

Prometheus

Українська освітня платформа Prometheus також пропонує використовувати понад 100 безкоштовних онлайн-курсів (https://prometheus.org.ua/courses-catalog/)  для навчання та самоосвіти на час карантину. Серед них і курси з підготовки до ЗНО для школярів, і універсальна база дисциплін, які стануть у нагоді всім, – «Наука повсякденного мислення»,  «Навчаймося вчитися: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів», «Медіаграмотність: практичні навички», «Фінансовий менеджмент», «Економіка для всіх», «Менеджмент», «Як створити стартап», «Урбаністика: сучасне місто».

До того ж, Prometheus спільно з медичною платформою INgenius запускають безкоштовний онлайн-курс «Коронавірусна інфекція: факти проти паніки», який розвінчує найпоширеніші міфи та надає достовірну інформацію про нову коронавірусну інфекцію COVID-19.  У цьому курсі стисло та доступно викладені найважливіші факти, зібрані найавторитетнішими вченими та міжнародними організаціями охорони здоров’я. На платформі Prometheus курс буде доступний з 18 березня. Відеоматеріали курсу також будуть опубліковані на YouTube каналі INgenius з 23 березня.

Khan Academy 

Безкоштовна освітня платформа Khan Academy надає доступ до декількох тисяч безкоштовних мікролекцій з математики, фізики, хімії, історії, фінансів, економіки, біології, мистецтва, комп’ютерних наук тощо. Усі курси розділені на уроки, які можна переглядати незалежно від обраного вами курсу.

edX 

Спільний проєкт Масачусетського технологічного та Гарвардського університетів. На платформі розміщені безкоштовні онлайн-курси від біохімії, програмування до дизайну та мистецтва з 200 університетів світу – Гарварду, Стенфорду, MIT та багатьох інших.

EdEra 

Українська студія онлайн-освіти з безкоштовними курсами, інтерактивними підручниками та спецпроєктами для всіх: від школярів та вчителів до юристів чи економістів. EdEra створює курси різних напрямів: тут і шкільна, і професійна, і громадянська освіта. Для школярів будуть корисними курси з підготовки до ЗНО і вивчення англійської. Для вчителів – «Бери і роби», «З учнями про освіту та кар’єру». Серед новинок: «З місця в кар’єру. Курс на кар’єрні зміни», «Соціальне підприємництво та конкурентоспроможність», «Основи веброзробки (HTML, CSS, JAVASCRIPT)», «Фактчек: Довіряй-перевіряй», «Дім (не)безпеки» для розуміння проблеми домашнього насильства.

WiseCow

Відеолекторій про мистецтво, історію, культуру, літературу, кінематограф, журналістику, театр тощо. Платформа пропонує такі курси: «Українська література в іменах», «100 років українського мистецтва за 100 хвилин», «Журналістика з Миколою Вереснем та Юрієм Макаровим», «Голлівудський ренесанс», «100 років світової моди за 100 хвилин» та багато інших. Сумно не буде!

TEDxTalks

TED – популярна конференція, заснована ще в 1984 році. На ній виступають винахідники, нобелівські лавреати, письменники, науковці, актори, музиканти, художники. Спікери говорять про майбутнє, про інновації та критичне мислення, про освіту й технології. Ютуб-канал TEDxTalks пропонує тисячі відео виступів людей, ідеї яких впливають на суспільство та змінюють світ. Зокрема на каналі можна переглянути відео з конференцій TEDxKyivWomen2019 та TEDxYouthKyiv2019 тощо. 

Masterclass

Платформа онлайн-уроків об’єднує фахівців світового масштабу – від нобелівського лавреата Пола Кругмана та письменника Ніла Геймана до актриси Наталі Портман та співачки Крістіни Агілери. Тут ви можете знайти уроки майже на будь-який смак: вокал, акторська майстерність, письменництво, дизайн, режисура тощо.

Стенфордський онлайн-курс «Біологія поведінки людини» Роберта Сапольски

Гарвардський онлайн-курс «Справедливість» Майкла Сендела

 Онлайн курс із маркетингу “Папа Бренда”

Засновник агентства Fedoriv Андрій Федорів викладе свій онлайн курс із маркетингу «Папа Бренда» у відкритий доступ. Викладати по одному епізоду в день на Youtube каналі Fedoriv vlog почнуть у понеділок, 16 березня. Всього вийде 14 відеороликів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь