Спецпроєкти

7 порад, як повернутися до форми без шкоди для організму від Run Ukraine


Прийшла весна. На деревах набухають бруньки, а тренажерні зали та фітнес-клуби наповнюються справжнісінькими «підсніжниками», які масово готуються до пляжного сезону. Адже олів’є та шуби цієї зими, на відміну від снігу, відпрацювали на повну.

Що ж таке здорове харчування та чому навесні за нього всі беруться? І загалом як схуднути до літа і не нашкодити собі? Run Ukraine, організатори Київського міжнародного півмаратону WORK.UA KYIV HALF MARATHON, допомогли нам відповісти на ці запитання.

1. Дієти не працюють

Так, здоровий спосіб життя – це не одноразова відмова від піци та солодкої газованки. Адже те, що ти нібито «скинеш» за тиждень (або навіть місяць) суворих обмежень, так само швидко й повернеться. А для твого серця і судин це буде значний стрес, який неодмінно позначиться на здоров’ї.

Якщо ти вирішив стати адептом здорового харчування, доведеться свідомо переглянути свій раціон на віки вічні. Не забудь поплакати на могилці шкідливої їжі й назавжди розпрощатися з чипсами та паніні. Хоча це не обов’язково. Тому що…

2. ЗСЖ не виключає шкідливу їжу

Здоровий спосіб життя – це не сувора дієта, і в цьому його величезний плюс. Тобі не доведеться обмежувати свій раціон гречкою, кефіром та морквою: насамперед принцип ЗСЖ – це збалансованість.

Тож якщо ти отримуєш достатню кількість нутрієнтів (оті самі страшні білки-жири-вуглеводи), ти можеш час від часу балувати себе і млинцями, і олів’єшкою, і навіть – страшне! – київським тортом!

Але є одне «але».

3. Рахуй калорії

Технічний прогрес привів до того, що ми ведемо доволі малорухливий спосіб життя і витрачаємо мало енергії. А з їжею та напоями ми споживаємо її надто багато – через цукор та жири, які надмірно входять до нашого раціону.

У великій чашці лате з молоком і цукром майже стільки ж калорій, скільки у великій порції гречки. А шматок вже згаданого київського торта за кількістю калорій – це повноцінний обід або вечеря. Те ж стосується й нібито «легенької» пачки чипсів.

Ніхто не говорить, що ти маєш відмовитися від речей, які ти так любиш. Просто варто знайти баланс. І вирішити особисто для себе: «Сьогодні я їм тортик. Отже, сьогодні я відмовлюся від запіканки та маминого борщу».

4. Переглянь перекуси

Зазвичай найбільша біда офісних працівників – це бутербродики/горішки/пиріжки без відриву від роботи, які зазвичай навіть не вважаються повноцінним прийомом їжі. Ввечері після роботи такий працівник може спокійно «навернути» повну тарілку борщу зі сметаною та заїсти смаженою картоплею з грибами. А що ж такого? Він же цілий день не їв!

А жменя горіхів зранку, паніні в обідню перерву та шоколадка з чаєм на нудній «летючці» – це вже близько 1600 кілокалорій. Саме стільки становить денна потреба в енергії людини, яка важить близько 70 кг і веде не надто активний спосіб життя.

Природно, що решта раціону – борщик, картопелька та грибочки – відкладуться в жирових запасах як невитрачена енергія.

5. Алкоголь калорійний. Дуже

Дуже-дуже. І якщо ти не просто п’єш, а ще й закусуєш… Варто робити це нечасто і дуже помірно.

6. Додай руху

Схуднення відбувається на тлі дефіциту калорій: ти маєш спалювати БІЛЬШЕ, ніж споживаєш. Тож якщо не хочеться постійно вираховувати недоїдені калорії, створи для себе невеличкі правила, які дозволять рухатися трохи більше, ніж зазвичай. Цілком можливо, що тобі сподобається.

Ось кілька варіантів:

  • виходь з транспорту на зупинку раніше і долай залишок шляху пішки
  • відмовся від ліфтів на користь сходів
  • в метро на переходах між станціями обирай той ескалатор, що не працює
  • розпочинай ранок невеличкою фізкультхвилинкою: навіть 5 хвилин руху – краще, ніж нічого.

7. Кинь собі виклик

Серйозно. Постав мету, яка вимірюється не в кілограмах.

ЗСЖ – це ефективна штука. Але це не про миттєві результати. Тож тобі знадобиться мета, яка допоможе відволіктися від цифр на вагах і буде постійно нагадувати тобі, що сьогодні ти став кращим, ніж учора.

Кинь собі #планкаchallenge та стій у планці щодня, поступово збільшуючи час вправи до 5 хвилин.

Почни відтискатися, щоб за кілька місяців зробити три підходи по 50 разів.

Почни бігати і зареєструйся на один із забігів Київського півмаратону. 4.2 км лише здається маленькою дистанцією. 10 км – це фантастична перемога. Повний півмаратон – 21 км – випробування для справжніх шаленців.

Не зупиняйся. Постійно став собі нові цілі й досягай їх. Першою з них може стати забіг 4–5 квітня на ювілейному 10th WORK.UA KYIV HALF MARATHON.

Спробуєш?

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь