Спецпроєкти

Обличчям до обличчя: поради психолога сімейним парам в період карантину


Карантин — це час, коли ми залишаємося вдома не лише наодинці із собою, але й зі своїми близькими, коханими, родичами. Так, це — період, коли можна провести більше часу разом. 

Зовсім нещодавно світ здивувала та приголомшила новина про різке збільшення розлучень у Китаї. Велика кількість пар звернулася з проханням анулювати шлюб одразу після закінчення карантину.
Сьогодні ми дізналися думку спеціаліста з цього питання. 

Столяренко Андрій Миколайович кандидат медичних наук, доцент катедри психології Запорізького медичного університету. Психолог пояснює, чому така ситуація виникла, що на це вплинуло і яких порад можна дотримуватися сімейним парам.

Чому побільшало розлучень у Китаї?

Інтернет-ресурс Daily Mail повідомляє про те, що від 24 лютого близько 300 пар подали заявку на скасування шлюбу у Дачжоу, міському окрузі в китайській провінції Сичуань. Також інше відоме видання, Global Times, повідомляє про випадок, коли за один день кількість заявок (14 заяв) перевищила норму, встановлену в законодавстві.

В місті Сіан чимало пар зверталося з проханням анулювати шлюб саме після 1 березня, коли почали свою роботу органи місцевого врядування після закінчення карантину.
В іншому окрузі, Фучжоу, місцеві органи прийняли рішення встановити максимальну кількість заяв (10 шт.), які можуть бути прийняті за один день. Це пояснювалося великою кількістю пар, які бажали отримати розлучення, та неможливістю обробити всі заявки протягом одного робочого дня.

Усі сеанси були призначені на конкретний час з точністю до хвилин, аби уникнути скупчення людей: на кожну пару — по 30-40 хвилин, плюс час, щоб пари не зустрічалися одна з одною під час візиту до органів врядування. У такий спосіб влада намагалася запобігти поширенню вірусу.

Пари весь час були наодинці одне з одним в умовах карантину, при цьому виникали конфліктні ситуації: деякі з них супроводжували цих людей ще з минулого, деякі виникли через обмежений простір. Отже, карантин став поштовхом для прийняття рішення анулювати шлюб.

Чому так сталося?

З’ясувати причину розлучення для кожної пари — неможливо і, напевно, некоректно. На таке рішення впливає безліч чинників, які виникають зовсім не раптово. Ситуація, яка сталася із сімейними парами в Китаї, лише дає нам можливість побачити на власні очі, як карантин і обмежений простір можуть вплинути на стосунки. 

Перша причина — необхідність проводити більше часу разом під час карантину. Фактично пари весь час були разом. 

Працівники китайських служб зазначали, що найчастіше до них зверталися саме молоді пари. На їхню думку, це відбувалося тому, що після виникнення конфліктів і сварок під час ізоляції пари не знали, який вихід із ситуації знайти і поспішали з прийняттям рішення, тобто анулюванням шлюбу. 

Працівники служб наголошували на тому, що пари часто шкодували про свій вчинок, адже процедура розлучення надзвичайно проста і не потребує багато часу — зазвичай не більше пів години. 

Друга причина: під час карантину всі установи, які проводили процедури анулювання шлюбу, не приймали відвідувачів і були зачинені. Загальний період, поки пари не могли звернутися до них, — майже місяць. Тож усі охочі подати свої заяви були вимушені чекати закінчення періоду ізоляції. Логічно, що кількість заяв за цей час постійно збільшувалася і за першої нагоди реалізувати своє рішення пари одночасно звернулися до відповідних служб. 

«Ніякої трагедії не сталося. Перебування на обмеженій території, високий рівень очікувань і ще вищий тривожности лише вплинули на те, що події останніх місяців або років, що відбувались у парі, стиснулися до подій одного місяця», — зазначає психолог. 

На питання, яка може бути причина цього феномену, лікар каже: «Ці пари, мабуть, були просто приречені, а в цій ситуації просто зафіксували те, що мало статися. Тут варто розуміти, що в цих умовах можна отримати зовсім різні речі: для когось це розчарування та помічання недоліків одне одного, а для когось це можливість навчитися взаємодії, прийняттю та співчуттю у пришвидшеному темпі».

Тут також варто зазначити, що під час карантину на загальний емоційний стан людей впливали не лише їхні стосункі із чоловіками/дружинами, але й обставини довкола них. Коли у світі відбувається щось подібне, навіть якщо ви залишаєтеся вдома, ізолюєтеся від усього, у вас може виникати певна реакція на ці події. Іноді люди не можуть контролювати свої емоції, їм треба з кимось розділити свої хвилювання. І в період карантину саме людина поруч може відчути негатив на собі. 

Що можна порадити парам у такій ситуації?

«Насправді, це питання складне не для кожної пари. Коли парі цікаво бути разом, коли обоє симпатизують одне одному, то навіть 24 години здається їм замало, щоб провести його разом», — впевнений лікар-психотерапевт. При цьому він пропонує поглянути на ситуацію з іншого боку: «Відчуття того, що ви зі своїм коханим/коханою в своєму домі, вдвох, у безпеці, коли довкола таке неблагополуччя — це створює та посилює романтичну та навіть еротичну складову. Ми бачимо це і в кіно, і в літературі. Згадаймо легендарну збірку “Декамерон” Бокаччо, коли в  жахливих умовах чуми пара залишається наодинці…».

Звісно, кожна ситуація індивідуальна і в кожної пари є свої причини конфліктів та непорозумінь. На це впливає безліч чинників, виявити які ми не можемо, і навряд чи потрібно це робити. Але все ж таки є основні рекомендації, яких слід дотримуватися кожній парі, яка хоче покращити своє співіснування. 

«Коли пара й доти мала якісь непорозуміння, коли у стосунках є тріщини, то неправильна поведінка може все лише посилити. Тому насамперед необхідно  оголосити мораторій на з’ясування стосунків і висування претензій. Також не варто згадувати всі проблеми та конфлікти минулого. Навряд чи обговорення того, що було раніше, допоможе вирішити конфлікт, натомість лише збільшить градус цього конфлікту»,перше, на що звертає увагу психолог.

І так, справді. Напевно, коли у вас є вдосталь вільного часу, можна з легкістю згадати події минулого: можливо, деякі з них залишаються невирішеними для вас, можливо, досі вас турбують. Але краще відкласти їхнє обговорення на потім. 

Навіть якщо ви вже вступили в суперечку або у вас виникає ситуація, у якій ви вирішуєте довести свої переконання, «слід дотримуватися так званої техніки безпеки. Ці поради можна знайти навіть у мережі, вказавши в пошуку запит “Як ставитися з повагою до інших людей?”. Навіть сперечатися можна з повагою, тобто не принижувати і не ображати іншу людину». 

І справді. Іноді здається, що суперечки не уникнути. Але варто розуміти, що спроби пояснити свою думку іншій людині та відверті образи — це різні речі. У таких ситуаціях не варто переходити на особисті претензії або намагатися захиститися, при цьому ображаючи інших. Такий підхід навряд чи допоможе вам вирішити питання, радше посилить ворожнечу між вами. 

Чи впливає спільне проживання до шлюбу?

У 2018 році американське некомерційне товариство  National Council on Family Relations провело дослідження «Досвід спільного проживання та зв’язок спільного проживання з процесом анулюванням шлюбу». 

Результат дослідження полягав у тому, що сімейні пари, які мали досвід спільного проживання до вступу у шлюб, мали нижчий рівень випадків анулювання своїх стосунків, порівняно з парами, які до цього не жили разом. 

Американська соціологиня Аріель Куперберг склала короткий аналіз впливу спільного проживання на ймовірність розлучення пари. Вона порівнювала дані щодо пар, які вступили у шлюб в Америці з 1956 року і до 2015 року, і зробила висновок, що спільне проживання майже не впливає на те, розлучилася пара чи розлучиться у майбутньому. На думку дослідниці, значно важливішу роль грає рівень освіти людей у парі. Вона зазначає, що ті, хто отримав тільки середню шкільну освіту, більш схильні до розлучень: 60% жінок, які не мають вищої освіти, скоріше за все, матимуть досвід розлучення протягом 20 років від початку шлюбу. Для жінок із вищою освітою цей показник — 22%. Отже, спільне проживання до шлюбу майже ніяк не впливає на сімейне благополуччя.

«Ті пари, які мають досвід спільного проживання, навчилися самости. Кожен із партнерів має потребу в індивідуальному просторі, і цим парам, звісно, легше. Так, набагато простіше, коли цей простір має територіальні обмеження і  партнери живуть в різних квартирах, наприклад. У ситуації карантину це ускладнюється.
Але все одно можливо. Люди, які готові поступатися, поважати територію одне одного, навіть перебуваючи в одній кімнаті, — вони можуть дозволяти одне одному мати свій простір. Для цього не потрібно дуже багато місця, кількох метрів уже достатньо», — каже психолог.

Чи можлива якась одна загальна порада?

Як ми вже казали, однієї поради, навряд чи вистачить, аби стовідсотково гарантувати кожній парі, що кожна з них уникне всіх конфліктних ситуацій під час ізоляції. Втім, ми запитали нашого експерта, яку одну загальну пораду він може дати парам. Відповідь така:

«Пари, які мають між собою взаємну повагу та духовну близькість, а ще спільну мету (!), цей період проживуть без якоїсь особливої напруги. Як кажуть, щоб пізнати людину, потрібно з’їсти з нею пуд солі. Мається на увазі, що для цього потрібно витратити багато часу. А тут, в період карантину, ми маємо можливість зробити це, тобто дізнатися людину, за короткий період часу. 

Це може стати захопливою подорожжю, обміном емоціями, думками, роздумами… Перебування в замкнутому просторі потребує незначних, але часом приємних зусиль».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь