Спецпроєкти

Сексуальне насилля у стосунках: як розпізнати і як позбутися


У здорових та взаємних стосунках секс асоціюється з відчуттям задоволення, радости, навіть щастя. А що відбувається, коли ця модель змінюється або повністю руйнується? Що робити та як визначити, коли виникає аб’юз?

Поняття аб’юзу та його різновиди 

У широкому значенні аб’юз – це насилля. Можна відокремити три основних види аб’юзу: 

  • Психологічний аб’юз (емоційний). Порушення особистих меж людини. Такий тип аб’юзу люди зазнають не лише в дорослому віці й у партнерстві, але й у стосунках загалом. Це виявляється в приниженні людини вербально, зневажливому ставленні, криках, постійних суперечках та конфліктах. Якщо людина зазнала цього в дитинстві (наприклад, у школі, вдома, серед інших дітей та підлітків), вона часто переносить таку модель (аб’юзер–жертва) у доросле життя. Вона здається їй нормальною, тому людина часто потрапляє у схожі стосунки і зі своїми партнерами/-рками.
  • Тілесний аб’юз. Незважаючи на звичне уявлення про фізичний аб’юз, це не лише нанесення фізичних пошкоджень під час сварок/у стані агресії чи інших життєвих ситуацій. Будь-які фізичні пошкодження, навіть у манері жартів, тіло та мозок людини сприймає як погрозу. Якщо, наприклад, у дружніх стосунках або в сім’ї прийнято щипатися або штовхатися, це можна віднести до тілесного аб’юзу. Тіло людини не поділяє такі пошкодження на погані та хороші, всі вони сприймаються як прояв агресії та нападу. Така поведінка згодом теж стає нормальним середовищем для жертви. Іноді людина, намагаючись попередити такі пошкодження, стає в захисну позицію та також наносить подібні пошкодження іншим. 
  • Сексуальний аб’юз. Він має дві складові. Сексуальний аб’юз – це сексуальне насилля: будь-яке примушення до сексуального контакту та спроби його здійснення, небажані коментарі та розмови сексуального характеру, будь-які дії сексуального характеру без згоди людини. 

Сексуальний аб’юз

Розглянемо поняття сексуального аб’юзу трохи детальніше. Два основних механізми сексуального аб’юзу — це примушення та тиск. 

До ситуацій аб’юзу відносять примусовий перегляд порнографії та матеріалів сексуального характеру, демонстрацію статевих органів або примус до спостереження за сексуальними практиками/контактами (мастурбацією), роздягання або одягання без згоди іншої людини, емоційні, вербальні прояви насилля під час сексу (лайка, приниження, неприємні коментарі та висловлювання). 

Сексуальний аб’юз може бути свідомим та несвідомим. Іноді людина навіть не здогадується, що стала жертвою сексуального аб’юзу. Наприклад, якщо ви дали згоду на сексуальний контакт/практику/інше, але в процесі змінили своє рішення і бажання, але людина все одно продовжила процес – це також аб’юз. Відсутність згоди в будь-який період часу – також насилля. 

Сексуальний аб’юз також може бути очевидним і прихованим. Найчастіше прихований сексуальний аб’юз відбувається у сім’ях. Така ситуація необов’язково передбачає сексуальний контакт. Наприклад, демонстрація оголеного тіла при дитині або між братами/сестрами руйнує особисті межі та уявлення про сексуальність загалом. Недоречні зауваження від родичів або близьких щодо тіла або поведінки дитини/підлітка, неоднозначні жарти та дотики – це також приклади прихованого аб’юзу. 

Як визначити сексуальний аб’юз у стосунках

У дорослому віці в нас уже сформовану певне уявлення про здорові стосунки. Але іноді досвід минулого або (та) дитинства формує в нас помилкову модель. 

Сексуальний аб’юз у стосунках можна розпізнати за такими критеріями: 

  • відчуття тривоги, фізичні її прояви (зниження апетиту, біль у животі, безсоння, втрата енергії, посилене або відсутнє сексуальне бажання, інші фізичні симптоми, не пов’язані з хронічними захворюваннями);
  • стосунки з партнером/-ркою заважають іншим стосункам;
  • секс із партнером/-ркою асоціюється із чимось негативним частіше, ніж із задоволенням;
  • секс стає способом вирішення конфліктів та суперечок;
  • під час сексу немає емоційної близькости з партнером, повна або часткова ізоляція під час контакту, постійне перебуванні в однаковій позиції;
  • немає особистих меж у сексі: щоб задовольнити партнера, необхідно жертвувати власними бажаннями.

Як позбутися  аб’юзу 

Якщо ви в стосунках з людиною, яка чинить щодо вас сексуальний аб’юз, єдине правильне рішення, – це припинення цих стосунків. 

Перше, що варто усвідомити, – це те, що самостійно виправити аб’юзера неможливо. Часто люди залишаються у стосунках, намагаючись змінити партнера/-рку. Тут варто пам’ятати, що секс – це взаємний обмін енергією та отримання безпечного задоволення. Якщо один із партнерів постійно їх отримує, на відміну від іншого, це зовсім не означає, що згодом він почне віддавати їх іншій людині. 

Причини, через які людина приймає позицію аб’юзера, можуть бути різними. Бажання допомогти аб’юзерові  – не дієве. У таких стосунках лише жертва, яка зазнає сексуального аб’юзу, може отримати допомогу шляхом припинення цих стосунків. Якщо аб’юзер не усвідомить проблеми, насилля не припиниться. Тут варто звернутися до спеціаліста, але це має бути свідомим рішенням саме аб’юзера, не жертви. 

Друге, що слід знати про таку модель стосунків та сексуальних контактів, – це те, що вона циклічна. Перша стадія – так зване каяття: у цей час аб’юз ще не помітний.

Після цього аб’юз починає проявлятися, поступово набираючи інтенсивність. Коли аб’юз вже помітний і людина приймає рішення його позбутися, знову з’являється перший етап. Так аб’юзер намагається привернути увагу жертви. Якщо в сексі ви, наприклад, зазнавали примушення, приниження, фізичного насилля, а потім отримували те, чого бажали, – пестощі, поцілунки, обійми, – це прояв циклічности. 

Якщо аб’юз на певний час зникає із сексуального життя пари, це змушує забути про минуле насилля. Але цикл не порушується. Згодом сексуальне бажання виникає знову, а часто це трапляється через нестачу гормонів, так звану ломку. Коли людина постійно отримує та виділяє певну кількість гормонів (допоміну, окстицину, серотоніну та інших), згодом наш організм знову їх потребує. Але період ломки закінчується. Тому варто зачекати.

Якщо час та аналіз власних почуттів не дає дієвих результатів, варто звернутися за допомогою до спеціалістів. Наше підсвідоме бажання бути в аб’юзивних стосунках, що супроводжується аб’юзивним ставленням у сексі, часто виникає з попередніх моделей. Для того щоб позбавитися цієї моделі та сформувати нову, краще отримати професійну допомогу психолога (або психотерапевта). 

Якщо вчасно не визначити, що ви опинились у такій ситуацій, і не прийняти відповідні рішення, не звернутися за допомогою до спеціаліста, то, скоріше за все, така модель повториться. Сексуальний аб’юз має безліч негативних наслідків: фізичні пошкодження, психоемоційні розлади, руйнування власної сексуальности. Врешті-решт, аб’юзивні стосунки не приносять щастя та радости. Визначивши, що аб’юз є (або був) у вашому житті, слід діяти. 

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можеш, будь ласка, відповісти на кілька запитань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу з подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь