Спецпроєкти

Вітання ліктями та стопами: як коронавірус змінює правила етикету


Коронавірус змінює спосіб соціальної взаємодії по всьому світі. Рукостискання, поцілунки в щоки, обійми, щоденні привітання, закладені в нашій культурі, – відтепер не бажані й навіть можуть бути небезпечними.

В Італії Анжело Борреллі, голова департаменту цивільного захисту, висловив припущення, що в якомусь сенсі демонстративний характер італійців може сприяти поширенню вірусу, закликаючи громадян бути «трохи менш експансивними». Так само у Франції Міністр охорони здоров’я Олів’є Веран порадив людям стримуватися від обіймів та поцілунків у щоку.

Зокрема, коли в понеділок канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі простягнула руку міністру внутрішніх справ Хорсту Зеехоферу, він відмовився від її рукостискання. Раніше його жест демонстрував би погані манери, проте тоді Меркель негайно підняла руки і сказала: «Це правильне рішення».

Оскільки гігієна рук є ключовою рекомендацією для зменшення ризику інфікування коронавірусом, медики радять не потискати руки один одному, адже на них руках перебувають близько 3200 бактерій 150 різних видів. Натомість радять придивитись до таїландського способу привітання, який є одним з найгігієнічніших, – тайці на знак вітання з’єднують долоні і прикладають їх до голови або грудей. Японці кланяються, а в Ефіопіїї торкаються ліктя співрозмовника. Головне – не запозичити привітання в племені Акамба, які на знак поваги до людини при зустрічі плюють їй в обличчя.

Наприклад, у Китаї деякі винахідливі жителі замість потискування рук пропонують постукувати ногами чи ліктями. Так, одна жителька опублікувала у твіттері відео, на якому група чоловіків вітається дотиком стоп. Нове вітання вона назвала «the wuhan shake» (уханьські потиски). «Я в захваті, як люди можуть адаптуватися і зберігати почуття гумору в стресових ситуаціях», – написала користувачка.

Інші користувачі в соцмережах викладають свої версії.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь