Спецпроєкти

Замість сховища для хламу: як перетворити балкон на спортзал, майстерню чи кабінет


Звичка перетворювати балкон на непрохідні хащі тягнеться ще з радянських часів. Найвідважніші раз на кілька років оголошують боротьбу хламу, виносять з балкона кілька мішків сміття та відчувають просвітлення, прямо як Будда під священним деревом. Але через кілька місяців ми заносимо туди чайник, який згорів (а раптом ще знадобиться!), або зламані навушники, і все починається спочатку. Ми й не замислюємося, скільки корисної квартирної площі пропадає надарма. А це міг бути ваш робочий кабінет, ігрова кімната, майстерня або тренажерна зала. 

Разом із дизайнеркою Вікторією Файнблат ми запустили серію матеріалів про те, як зробити свою оселю не тільки красивою та затишною, а й функціональною. Ми вже розповідали, як облаштувати домівку в серіальному стилі і чи варто оздоблювати житло смартгаджетами. У цьому випуску – про те, як перетворити балкон зі сховища непотрібних речей на місце, де хочеться бути якнайдовше. 

Вікторія Файнблат

Архітекторка, дизайнерка інтер’єрів та власниця однойменного дизайн-бюро. Має за плечима 15 років досвіду та понад 156 реалізованих проєктів.

Найкращий спосіб раз і назавжди попрощатися з горами сміття на балконі – позбутись балкона, тобто з’єднати його з основною житловою частиною квартири. 

Втім, перед тим, як піти на такий крок, не забувайте про дві речі: 

  1. Чи дозволяє це зробити архітектурне планування вашого будинку? Якщо не хочете лишитись не тільки без балкона, а й без житла зовсім – в жодному разі не чіпайте опорні стіни!
  2. Якщо приєднуєте балкон або лоджію до квартири, їх треба утеплити.
«Якщо під вами сусіди засклили свій балкон, це спрощує завдання, – говорить Вікторія. – Але якщо там вулиця, бажано утеплити не тільки стіну, а й верх та низ балкона. А можна провести додаткове опалення – це створить комфорт».

Далі визначаємося, як саме використовуватимемо додаткові 3-4 квадратних метри. Кількість варіантів обмежується тільки вашою фантазією. 

Зона відпочинку 

Це найпоширеніший та найпростіший спосіб облаштування балкона. Біля вікна напрочуд приємно читати книжку, пити каву або просто розмовляти по телефону з подругою, розвалившись у кріслі-мішку. 

«Якщо простору зовсім мало – можна покласти на підлогу подушки або підвісити до стелі крісло-гойдалку», – радить Вікторія Файнблат.

Якщо розмір балкона дозволяє розігнатися, можна поставити велике розкішне крісло, столик для чаювання та канапу. 

Дитяча кімната 

«Якщо ви маєте дітей, то напевне знаєте, що якого б розміру не була ваша квартира, місця для іграшок у ній завжди не вистачатиме», –  каже Вікторія, до дизайн-бюро якої часто звертаються батьки, охочі облаштувати кожен клаптик свого простору комфортно.  

Якщо в дитячій кімнаті є балкон, не завалюйте його поламаними самокатами, розірваними книжками і викиньте ведмедя з одним вухом – дитині він вже не потрібен! Натомість балкон можна перетворити на гральну кімнату. Купіть шафи для іграшок, розстеліть дитячий килимок або встановіть вігвам – такі можна купити майже в будь-якому спеціалізованому магазині, а діти це обожнюють. 

«Якщо дітей двоє, простір балкона за допомогою меблів-трансформерів можна розділити на дві окремі зони. Або туди може влізти двоповерхове ліжко, у якому зверху спальне місце, а знизу – стіл для читання або уроків», – розповідає Вікторія Файнблат.

Кабінет 

Кожному з нас потрібне місце, де можна усамітнитись та зробити термінові справи. Але зазвичай у квартирі не вистачає кімнат, щоб дозволити собі обладнати кабінет. Чому б не використати для цього балкон? 

Навіть якщо місця небагато, встановіть невеликий стіл для комп’ютера та повісьте полиці. Тим більше, що пузатий монітор, масивний системний блок та окрема клавіатура пішли в забуття, а для ноутбука достатньо невеликого столика. 

Будуар 

Також, за досвідом Вікторії, на балконі можна облаштувати місце, де можна «наводити красу» та розмістити всю свою колекцію помад, тіней, кремів та лаків. З нього вийде ідеальна «жіноча частина квартири», передусім тому що вдень це – найсвітліше місце. 

«При денному світлі дуже зручно наносити макіяж та експериментувати з відтінками», – говорить Вікторія Файнблат. – А спеціальна тумба з дзеркалом та ящиками дозволить розкласти косметику та аксесуари так, щоб усе було під рукою в потрібний момент».

Обідня зона 

Якщо у вас маленька кухня, але є балкон – перетворіть його на зону для їжі. По боках можна обладнати полиці, ніші або мінікомоди для посуду чи ваз із фруктами та печивом. У центрі встановіть обідній стіл та дизайнерські кухонні стільці. Також це чудове місце, щоб обладнати домашній мінібар, – ваші гості точно оцінять. 

Вікна з красивими шторами додадуть цьому місцю особливого шарму. Обідати або вечеряти біля вікон, особливо якщо з них відкривається красивий вид, значно приємніше, ніж сидячи біля стіни. 

Спортивний зал 

Де облаштувати вдома мініспортзал, де постелити килимок для йоги, куди подіти гантелі та як примостити орбітрек у квартирі, щоб на нього не вішали одяг? «Звісно, на балконі», – стверджує Вікторія, маючи досвід перетворення лоджії на невеличку тренувальну залу для замовника-спортсмена. 

По-перше, він добре провітрюється, а свіже повітря важливе, коли стоїш в позі «собака мордою вниз». По-друге, у вас буде значно менше спокус зайвий раз полінуватись, якщо обладнати у квартирі затишний спортивний куток. Та й ви не забудете про тренування, якщо велотренажер стоятиме біля вікна та з докором дивитиметься, як ви лежите на дивані. 

Майстерня для хобі 

Малювати, ліпити з глини, вишивати картини або виготовляти паперових журавликів значно приємніше, коли для цього є спеціальний куточок із кріслом, столом, комодом для інструментів та яскравим світлом. 

«Якщо ж у вас немає хобі, але ви любите зелень, зробіть на балконі “зимовий сад”. Посадіть улюблені рослини, поставте серед них крісло, і матимете куточок, у якому приємно читати, – радить Вікторія Файнблат. – А якщо не любите квіти – вирощуйте огірки, помідори та зелень. Це не тільки ціква справа, а й піклування про своє здоров’я».

Словом, є занадто багато способів використати площу балкона з користю, щоб за звичкою перетворювати його на склад непотрібних речей. Тож позбудьтеся зайвого і подумайте про те, чого у вашій квартирі бракує найбільше – кабінета, дитячої, будуара, чи може це знак, щоб нарешті зайнятися спортом? Ви здивуєтесь, як кілька додаткових квадратних метрів, якщо їх правильно облаштувати, можуть змінити ваші звички, настрій та навіть спосіб життя.

 

Усі фото надано дизайн-бюро Вікторії Файнблат.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь