Спецпроєкти

2020 рік може стати найспекотнішим за всю історію спостережень – метеорологи


За даними метеорологів, 2020 рік стане найспекотнішим у світі і поб’є рекорд, встановлений чотири роки тому з ймовірністю від 50 до 75%. Про це повідомляє The Guardian. 

Хоча пандемія коронавірусу частково вплинула на поліпшення повітря, але цього недостатньо для охолодження клімату, потрібні триваліші заходи. У Національному управлінні океанічних та атмосферних досліджень США вважають, що ймовірність того, що поточний рік стане найспекотнішим наразі становить вже 75%, а прогнозують 99,9%.

Січень 2020 року став найгарячішим,  багато арктичних країн без снігу у своїх столицях. У лютому науково-дослідна база в Антарктиці вперше зареєструвала на південному континенті температуру понад 20°С. У Європі й Азії зафіксовано найвищу температуру з початку року. До того ж березень 2020 року став другим найтеплішим березнем у світі за всю історію спостережень. За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, середня глобальна температура поверхні суші й поверхні океану в березні була на 1,16 °C вищою за середній показник 20-го століття.

«Кліматична криза невпинно триває. Викиди цього року знизились, але концентрація зростає і далі. Ми навряд чи зможемо помітити будь-яке уповільнення накопичення атмосферних рівнів парникових газів. Але тепер у нас є унікальний шанс переглянути свій вибір і використати коронавірусну кризу як каталізатор екологічніших транспортних засобів та способів виробництва енергії (за допомогою стимулів, податків, цін на вуглець тощо)», – зазначає кліматолог Карстен Хаустейн.

Рекордне тепло відчули Атлантичний, Індійський і Тихий океани в західній частині, а також південні частини Північної Америки, Азії та Африки. Морський лід в Арктиці танув: площа покриття в березні була на 4,2% нижча від середнього показника 1981–2010 років.

Такі зміни клімату загрожують почастішанням природних катаклізмів: урагани в США, посуха в Європі та Азії, неврожай, лісові пожежі тощо.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь