Спецпроєкти

Як не спитися на карантині: прості та дієві поради


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Не те щоб домашній режим змушував нас пити, та як мінімум він дає більше можливостей робити це частіше. На карантині за кермо сідати майже не треба (хіба що доїхати до магазину), до офісу прямувати теж ні, особливих планів на вечір немає. Якщо на сьогодні не запланована відеоконференція в Zoom, ніхто з колег не побачить ваше трохи припухле обличчя після кількох келихів вина, випитих увечері.

Небезпека ховається саме тут: пара келихів вина може почати супроводжувати вас щовечера, без алкоголю ставатиме важче розслабитися, а вечірні відеоконференції з друзями/подругами будуть ще одним приводом хильнути. Як зрозуміти, що у вас проблеми з алкоголем, та що із цим робити – у матеріалі.

Приводи для тривоги

  • Ви п’єте значно частіше, ніж раніше – при тому, що й тоді ви не були завзятим тверезником.
  • Без алкоголю у вас не виходить розслабитися.
  • Будь-яка відеоконференція в Zoom перетворяється на посиденьки з келихами.
  • Ви п’єте щодня. Це вже тривожний дзвіночок незалежно від дози.
  • У вас підвищується толерантність: щоби досягти того самого приємного ефекту сп’яніння, вам потрібно випити більше, ніж зазвичай.
  • Ви витрачаєте на спиртне значні суми з бюджету.
  • Близькі люди починають хвилюватися за вас та обережно пропонують зав’язувати. Конфлікти з родичами/друзями/партнерами через алкоголь – з тої ж опери.
  • Ви можете сильно напиватися і забувати те, що робили напідпитку.
  • Ви нехтуєте багатьма справами і хобі через алкоголь.
  • Всіма силами заперечуєте свою залежність і дратуєтеся, якщо хтось натякає на неї.
  • Якщо ввечері ви з якихось причин не п’єте, відчуваєте, що ніби чогось бракує, стає тривожно і не по собі.

Якщо хоча б три причини – про вас, вже варто замислюватися над кількістю вживаного алкоголю і призупитися.

Яка небезпека?

Навіть слабоалкогольні напої не є чимось безневинним. Будь-яке спиртне – депресант, що може викликати фізичну залежність та призвести до смерти (у 2016 році, наприклад, від алкоголю померло 2,8 млн людей). 

Про шкідливість для організму ви й самі знаєте, та про всяк випадок нагадуємо: щоденне вживання алкоголю підвищує ризик розвитку раку молочної залози на 13%. Загалом алкоголь провокує 7 видів раку, і шанси хвороби зростають, щочастіше і щобільше ви п’єте. Знову ж нібито зрозуміло, але кого це зазвичай зупиняє?

Спиртне також може добряче попсувати стосунки з близькими. Людина напідпитку здебільшого мислить ірраціонально, зникають стопсигнали, що допомагали стримувати агресію у тверезому стані. Закохані частіше сваряться, коли вживає хтось з пари або обоє. А регулярне вживання може навіть стати причиною (або принаймні однією з) розриву шлюбу.

Навіть якщо всі ці причини не пити або хоча б пити менше вас не надихають, бо здаються далекими, просто згадайте неприємні наслідки після вечірньої пляшечки вина. Навіть якщо не розбиратися в тому, чим насправді є похмілля, – це як мінімум не той стан, з яким хочеться прокидатися щоранку.

Що робити?

Якщо ваші стосунки з алкоголем з романтичних перетворюються на токсичні, варто зупинятися. Пропонуємо такі варіанти:

  • Найпростіше – перейти на безалкогольні напої. Квас, безалкогольні пиво/вино/сидр – те, що має подібний до алкоголю вигляд, запах і смак, та ви залишатиметеся тверезим/-ою і не потерпатимете від похмілля.
  • Експериментувати з іншими напоями. Чай із корицею, кава з лимоном, свіжовичавлений фреш, вода із цитрусовими та м’ятою – у світі безліч простих, цікавих і смачних напоїв, які можна пити протягом дня.
  • Не закуповувати алкоголь наперед і якомога рідше за ним виходити.
  • Купувати щось смачне (і бажано корисне) замість алкоголю, таким чином мотивуючи себе не витрачати гроші на винце. Ще варіант – почати відкладати на мрію, економлячи на алкоголі.
  • Захопитися чимось з головою. Коли маєш хобі, якому хочеться присвячувати 24/7, щастя настільки велике, що додаткові допінги не потрібні. Неважливо, що це буде – малювання, запойне читання Кінга або майстрування моделей кораблів. Головне, щоби вам це справді подобалося.
  • Менше спілкуватися з тими, хто підбиває випивати. Варто обговорити з друзями те, що ви вирішили тимчасово відмовитися від алкоголю або рідше його вживати. Якщо вони підсміюються та так само пропонують влаштувати вечірню алкогольну конференцію – варто замислитися, чи справді вас оточують люди, які бажають вам добра. Відповідь та рішення вже за вами.
  • Влаштувати тверезий місяць. Це може стати складним випробуванням, та ви відчуєте переваги тверезости і від бажання випити можете перейти до небажання. Адже на тверезу голову мислиться краще, і класних ідей приходить точно не менше. Та і до алкоголю організм ставитиметься по-іншому – після утримання спиртне здається не таким смачним, а сп’яніння – далеко не таким приємним.
  •  Якщо від алкоголю зовсім не виходить відмовитися, і ви розумієте, що не впораєтеся самостійно – варто звертатися до спеціаліста. Лікуванням алкогольної залежности займаються наркологи. Зараз лікар зможе проконсультувати вас лише онлайн, та це вже пів справи: він вислухає вашу історію та підкаже, що можна робити. Головне – не займайтеся самолікуванням, не виписуйте собі пігулки: від них може стати лише гірше.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь