Спецпроєкти

Погляд з екрану. 10 фільмів про ізоляцію та самотність


Якщо на карантині ви вже пройшли стадії заперечення («це все паніка, скоро закінчиться»), гніву («усе навколо – зрада!») та торгу («а можна хоча б на шашлики вийти?»), то незабаром наступить фаза прийняття ситуації. І коли ізоляція вже стане трохи більш звичною, саме час подумати: що нам вона може дати? Чого в таких умовах краще остерігатися?

Ці питання ставили перед собою багато митців, тож у кінематографі можна знайти різні підходи до вимушеної самотности людини. Від трагічних або містичних до цілком обнадійливих. Ми зібрали різні варіанти: і фестивальні новинки, і класику кінематографу, і підліткові драми, і фільми жахів. На деяких з них (привіт «Сяйву») вам ніколи більше не захочеться залишатися на самоті. Тоді як інші, наприклад, «Капітан Фантастік», романтизують ізоляцію та роблять її більш привабливою. 

Маяк

2019

Роберт Еггерс

У цьому артхаусному фільмі жахів усього два герої: доглядачі маяка на віддаленому острові. Один працює там уже давно, інший, молодий, приїхав усього на чотири тижні. Безлюдність, суворість життя та мітичні істоти підсилюють замкненість двох людей, а поступово й зводять їх з розуму. 

Цей фільм не схожий на типові горори, а радше тяжіє до класичних фільмів жахів: цьому сприяє й чорно-біла зйомка. А між акторами розгортається настільки потужна хімія, що стрічка анітрохи не втрачає від своєї камерности.

Таксист

1976 

Мартін Скорсезе

Якщо дуже просто описувати емоцію «Таксиста»: наше почуття самотности не залежить від того, скільки людей нас оточує. Воно залишається всередині людини, куди б вона не попрямувала та які б радикальні вчинки не скоїла. Головний герой стрічки нещодавно повернувся з війни, працює нічним таксистом у Нью-Йорку, а його єдине хобі – дивитися порнофільми в кінотеатрах. Це все супроводжується безсонням і поганим психологічним станом героя, який не може знайти вихід з кола власних проблем.  

Фільм Скорсезе не в останню чергу говорить про важливість комунікації. І не лише зі світом навколо, але й із самим собою.  

ВОЛЛ-І

2008

Ендрю Стентон

Мультфільм про робота ВОЛЛ-І, який залишився один на Землі та завзято розчищає її від нескінченного сміття, не може залишити байдужим нікого. Хоча б тому, що стверджує: здатність мріяти, відчувати, не втрачати людяність можна зберегти за будь-яких умов (і навіть якщо технічно ти не людина). А ізоляція та самотність ВОЛЛ-І тривали достатньо довго – трохи більше семи століть.

Вона

2013

Спайк Джонз

На карантині ми стали значно більше часу проводити зі своїми гаджетами. У схожий спосіб боротися із самотністю намагається Теодор, головний герой стрічки. Він починає спілкуватися із системою штучного інтелекту, яка називає себе Самантою, і згодом вірить у їхні стосунки. Саманта стає настільки важливою частиною життя Теодора, що на короткий час межі між людиною і технологією зникають майже повністю. До певного моменту, звісно.

Сунична галявина

1957

Інґмар Берґман

Самотність часто супроводжується вирієм спогадів і переосмислення свого життя. Герой найвідомішого фільму шведського режисера – старий професор, який упродовж одного дня їде разом з невісткою до іншого міста, щоб отримати нагороду за свою багаторічну роботу. Те, що трапляється професорові на шляху, змушує його згадати минуле. І подумати, чи є він тією людиною, якою колись прагнув бути. Так один день змінює багато чого в сприйнятті героя.

Стрічка Берґмана ідеально підходить для того моменту в житті, коли хочеться зупинитися (чи хоча б сповільнитися) та ностальгічно осмислити пройдений шлях. 

Сяйво

1980

Стенлі Кубрик

«Сяйво» Кубрика можна нескінченно розкладати на знаки та символи, знаходити там нові смисли й ідеї, але в центрі фільму все одно залишається історія про те, з якими внутрішніми демонами зіштовхується людина наодинці із собою.

Письменник Джек Торранс вирішує разом з дружиною та сином поїхати наглядачем до готелю, який зачиняється на зимовий період. У родині панує атмосфера насилля, спричинена Джеком: одного разу він напився та вивихнув руку своєму синові, після чого той почав бачити галюцинації та дивно поводитися. Лабіринти готельних коридорів ще більше підсилюють агресію та ненависть Джека. Разом з привидами, які населяють самотній готель.

Капітан Фантастік

2016

Метт Росс

Це фільм про родину – батько, мати та шість дітей, – яка вирішила жити поза суспільством, у гармонії з природою. Діти нічого не знають про соціум, але досконало володіють іноземними мовами, читають філософські книжки та знаються на квантовій фізиці – усього їх навчили батьки. Проте події складаються таким чином, що сім’я має виїхати в місто та вперше за довгі роки опинитися серед інших людей.

Клуб «Сніданок»

1985

Джон Г’юз

У ізоляції герої цього фільму проводять лише один день, проте надзвичайно насичений. Як покарання п’ять учнів мають провести суботу закритими в шкільній бібліотеці та осмислити «ким вони є». Звісно, ці підлітки – із зовсім різних тусовок, майже не перетиналися раніше та кожен має свою драму. Усе класично. Але замкнені в одному просторі вони починають розкриватися одне одному та врешті-решт знаходять щось спільне між собою.

Клуб «Сніданок» став справжньою революцією в жанрі підліткового кіно та поклав початок усім канонам молодіжних серіалів, які ми дивимося зараз. Але свого часу стрічка зазнала критики від «старшого покоління»: батьки були показані антагоністами, доволі негативними персонажами. Це викликало захват у підлітків, але лякало дорослих. Тому фільм круто дивитися ще й в моменти, коли хочеться пробудити дитину всередині себе та ностальгійно втекти від нагальних проблем. 

Три кольори: синій

1993

Криштоф Кесльовський

Ізоляція – це не завжди сюжет про будинки посеред лісу та повну відсутність людей навколо. Вона також може набувати форм втечі від звичного оточення, суспільства, побуту. Так вчиняє героїня польського фільму, коли після загибелі свого чоловіка вирішує анонімно переїхати до Парижа та жити там в усамітненні, не спілкуючись ні з ким. Однак позбутися спогадів вона все ж не здатна і її усамітнення переривається шлейфом з минулого.

У диких умовах

2007

Шон Пен

Цей фільм сподобається тим, хто любить гриф «засновано на реальних подіях». Після престижного університету хлопець із заможної родини не хоче залишатися в суспільстві, в якому бачить безліч вад. Тож усі свої гроші переводить на благодійність, а сам вирушає в мандри по Штатах. Два роки герой волоцюжить і працює на випадкових роботах у різних куточках країни, доки не завершує свій шлях у повній самоті на Алясці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь