Спецпроєкти

Книга дня: «Чому в українському мистецтві є великі художниці»


Дослідницька платформа PinchukArtCentre виклала у відкритий доступ книгу «Чому в українському мистецтві є великі художниці», що вийшла у 2019 році.  Про багато імен в українському мистецтві ми знаємо лише поверхнево, тому це видання якраз і має на меті привідкрити цікаві сторінки із життя та творчого шляху багатьох мисткинь. До книги ввійшли тексти про Катерину Білокур, Ксенію Гнилицьку, Жанну Кадирову, Параску Плитку-Горицвіт, Владу Ралко та інших.

Синопсис:

Книжка «Чому в українському мистецтві є великі художниці» – одна з перших спроб розповісти історію українського мистецтва через гендерну оптику – від кінця ХІХ до мистецьких дослідів початку XXI століття. Ця історія складена з прихованих сторінок біографій діячок українського мистецтва, де поряд з визначними постатями можна побачити й імена тих, хто був забутий або маловідомий широкому загалу.

«Книжка показує, як протягом часу змінювалися можливості творчої реалізації мисткинь і митців, які були перешкоди на шляху до професійного визнання та яким чином трансформувалось усвідомлення тілесного досвіду у їхній творчості. Особливо цінними є зібрані архівні матеріали щодо ролі та місця жінки в мистецтві», – йдеться в анотації до книги.

Завантажити книгу можна за посиланням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь