Спецпроєкти

“Я сам собі лікар”: 7 звичок, що псують наше здоров’я


Зараз поширено всі біди валити на діджиталізацію: читаю менше через трикляті соцмережі, прокрастиную також через них та ще й засинаю гірше. Ми цей погляд не поділяємо, виступаючи за особисту відповідальність. Та все ж не можемо заперечувати, що інтернет давно і невідворотньо наше життя змінив – і так, у деяких аспектах не на краще.

Саме інтернет став причиною появи кіберхондрії – різновиду іпохондрії, коли людина прагне самостійно поставити собі діагноз за допомогою гуглу. Тоді всі страхи за власне здоров’я розквітають з новою силою: навіть симптоми на кшталт нежитю чи болю у шлунку можна списати на ознаки серйозних хвороб.

Навряд чи серед нас є люди, які жодного разу не гуглили симптоми і не пробували ставити собі діагнози самостійно. Чому так робити не треба (без жартів) і які ще помилки, що можуть дорого коштувати нашому здоров’ю, ми допускаємо – в нашому матеріалі з медичним онлайн-хабом DOC.ua.

Гуглити симптоми та ставити діагнози. Якими б не були причини – переживання за власне здоров’я, страх йти до лікаря, недовіра до медичних закладів, – не забувайте, що інтернет не найкраще джерело, щоб визначати діагнози, а ваші симптоми можуть бути ознаками сотень хвороб (або різновидом норми). За статистикою, самодіагностика правильно скеровує тільки у третині випадків – причому маються на увазі спеціальні сервіси для самодіагностики, як-от медичні застосунки. Про надійність статей, які пишуть копірайтери без медичної освіти, так само гуглячи інформацію, й не варто згадувати.

Альтернатива: онлайн-консультація терапевта. Так, діагноз за описом ваших симптомів він не поставить – зате підкаже, які аналізи потрібно здати або до кого з інших медиків (гастроентеролог, ортопед, хірург, трихолог, ендокринолог тощо) звернутися. 

Онлайн-консультація зазвичай значно дешевша за прийом офлайн і приносить лише користь, на відміну від нагуглених діагнозів. 10 хвилин часу, 49 гривень – і маєте розмову з лікарем, яка допоможе зрозуміти, що ж далі робити із чханням, болем у горлі або чимось іншим. 

Ігнорувати тривожні дзвіночки. Ще одна крайність – чекати, доки не стане зовсім погано. «Ну так, живіт болить, але я потерплю, таке вже було». «Вже й майже не болить». «Може, я просто себе накручую. А слабкість і втома – ну то я стільки працюю, що це не дивно». «Нічого страшного немає, чого параноїти». «Зараз оця пандемія, не найкращий час до лікаря ходити».

Саме через ігнорування таких дзвіночків можна впустити момент ранньої стадії хвороби, яка успішно і доволі швидко лікується. 

Альтернатива: консультація лікаря. Онлайн або офлайн – як вам зручніше. Якщо дійсно боїтеся ходити до лікарень, аудіоконсультація – ваш варіант. До того ж є можливість записатися на прийом у зручний час та зручну клініку, а також викликати лікаря до себе додому.
Краще перестрахуватися і звернутися до спеціаліста зайвий раз, ніж тоді, коли відтягувати вже стане неможливо. Не бійтеся казати про симптоми, які на перший погляд несерйозні, але тривожать вас та спричиняють дискомфорт. Прислухайтеся до власного тіла, не ігноруйте біль та не відкладайте своє здоров’я на потім.

 

Забувати регулярно здавати аналізи. Базові аналізи крові та сечі радять здавати хоча б раз на рік, та скільки з нас дійсно це роблять? А між тим, це допомагає розпізнати проблеми зі здоров’ям, що тільки починаються, наприклад, предіабет тощо. І їх можна успішно подолати на ранніх стадіях.
Альтернатива: взяти за правило раз на рік здавати аналізи. Поставити нагадування на телефоні (а краще – декілька, щоби точно не забути). Аналізи – це не складно і не страшно. Вони покажуть, що насправді зі станом вашого здоров’я і чи потрібно щось коригувати.

 

Займатися самолікуванням. Особливо після самодіагностики. Особливо безрецептурними лікарськими засобами. Особливо препаратами, які ви виписали самі собі.
Навіть комплекс вітамінів, який, здавалося б, шкідливим бути не може, краще не підбирати самостійно. Простий приклад – у комплексних вітамінах зазвичай міститься йод. Якщо ви маєте певний тип гіпертиреозу (синдром, зумовлений гіперфункцією щитоподібної залози), йод не тільки не буде корисним, а може й нашкодити.

Необхідно пам’ятати, що не всі вітаміни, ліки або біологічні добавки є сумісними, тому їхнє вживання, безпечне та дієве дозування визначає лише медичний фахівець. Також тільки він здатен поставити вам діагноз.

Альтернатива: здати потрібні аналізи, піти з ними до лікаря та лікуватися за правилами. Аналізи, до речі, також має призначити лікар, щоби ви не робили зайвого. Порадьтеся з ним про препарати. Професіонал знає більше за вас і допоможе обрати найдієвіший шлях профілактики та лікування.

Шукати спеціаліста за порадами знайомих/родичів. Дієвий варіант, якщо ваші знайомі не адепти нетрадиційної медицини та не лікуються в людей без вищої медичної освіти. Тож, як би ви не любили свою тітку і не боялися її образити, це не привід погоджуватися на консультації в її «доброї знайомої, вона не має диплома лікаря, але дуже толкова, і її поради мені допомагають».

Альтернатива: шукати лікаря за допомогою професіоналів. Є різні онлайн-сервіси – наприклад, DOC.ua, – які співпрацюють з клініками та перевіреними фахівцями. На ваш запит (він може звучати так: «Мені потрібен трихолог, консультація не дорожче 350 гривень, бажано в районі метро “Дарниця”») безкоштовно підшукують лікаря та клініку, що підходять за всіма параметрами. Ще й консультацію можна вибрати у зручний час. 

 

З незначними проблемами одразу йти на офлайн-консультацію до одного_знайомого_лікаря. Особливо після того, як самостійно нагуглив/-ла симптоми і на 99% впевнений/-а, що важкохворий/-а. На консультацію йде час, гроші (іноді чималі) – і все це заради того, щоб скерували на аналізи.  

Альтернатива: та ж онлайн-консультація. Ви описуєте проблему лікареві, він підказує, що можна зробити просто зараз і чи потрібно вам здавати додаткові аналізи для діагностики. Це зручно, швидко, не треба нікуди їхати, та ще і чимала економія коштів. Все ж у діджиталізації безліч плюсів, чи не так?

 

Ігнорувати похід до лікаря, коли ваш звичний спосіб життя змінюється. Ви раптово зібралися зайнятися спортом і сісти на дієту, плануєте народити дитину чи вже завагітніли. Усе це впливає на стан вашого здоров’я, тож нічого не змінювати не вийде.

Альтернатива: проста – навідатися до лікаря. В ідеалі ви маєте зробити це перед тим, як почати тренування або скоригувати свій стиль харчування: за кілька місяців до планування вагітности / коли вже завагітніли / після переїзду. Ситуації, які змінюють життя, мають супроводжувати консультації спеціаліста – це допоможе правильно та швидко до цих змін адаптуватися і підтримувати своє здоров’я в нормі.

Турбота про власне здоров’я – це прекрасно, і вона має бути правильною. Прості корисні звички – їсти більше овочів і фруктів, відмовитися від куріння та алкоголю, помірно та усвідомлено займатися спортом, спати мінімум 8 годин – уже зменшують можливість появи проблем зі здоров’ям. 

Однак у деяких ситуаціях потрібен надійний помічник і радник. Цим помічником повинен бути не фармацевт, не форуми та сайти з порадами на всі випадки життя і не самолікування, а спеціаліст. Звертатися до нього не соромно і не  страшно, а абсолютно нормально. В ідеалі регулярні огляди в лікарів – профілактичні – мають стати такою ж звичкою, як чищення зубів або ранкова зарядка. Тоді, коли така звичка з’явиться у кожного з нас, ми перейматимемося власним здоров’ям значно менше та й почуватимемося значно краще.

Здоровим бути круто!  Це перший і найголовніший крок до щасливого життя!

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь