Спецпроєкти

Nike випустив відео проти расизму у зв’язку з масовими протестами в США


Бренд Nike записав відеозвернення проти расизму у зв’язку з масовими протестами в США, причиною яких стала смерть під час арешту темношкірого жителя Міннеаполіса Джорджа Флойда.

У зверненні обігрується 30-річний слоган компанії Just Do It («Просто зроби»), але цього разу бренд уперше пропонує «не робити»:

«Не вдавайте, ніби в Америці немає проблем, – йдеться в ролику. – Не заплющуйте очі на расизм. Не спускайте з рук убивство невинних. Не приймайте виправдань. Не думайте, що це вас не стосується. Не відсиджуйтесь і не мовчіть. Не думайте, що не можете нічого змінити, нумо брати участь у змінах разом».

Що сталося?

25 травня в Міннеаполісі, штат Міннесота, спалахнули масові заворушення через смерть 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Його запідозрили у використанні фальшивої 20-доларової банкноти. Під час затримання поліцейський Дерек Шовін застосував до Флойда задушливий прийом, ставши йому коліном на шию, та не реагував на прохання затриманого припинити. Чоловік помер у лікарні. Поліцейський наразі заарештований, йому висунули звинувачення у вбивстві, інших правоохоронців звільнили.

Відтоді почалися масові заворушення та сутички з поліцією по всій країні з гаслами «Життя чорних має значення». У багатьох випадках акції набули насильницького характеру. Так, 28 травня в Міннеаполісі люди спалили поліцейську дільницю, потрощили вітрини магазинів і пограбували їх, а також підпалили деякі автомобілі. Протести відбувалися також й у інших штатах та в Нью-Йорку. Проти протестувальників застосували сльозогінний газ та постріли гумовими кулями. Наразі в понад сорока містах США запровадили комендантську годину.

У соціальних медіа з’явилися відео, на яких видно, як поліцейські авто в’їжджають у натовп протестувальників у Нью-Йорку.

 

За цей час у США заарештовано близько 4,1 тисячі осіб. Про загиблих протестувальників повідомляють у Детройті та Індіанополісі.

1 червня акції протесту відбулись і у Великій Британії та Данії. Протестувальники прийшли з плакатами «Ні расизму» і «Я не можу дихати», посилаючись на слова Флойда під час арешту.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь