Спецпроєкти

Гайд від професіонала. Чи знаєте ви правила догляду за тваринами у спеку?


У спеку важко не тільки людям, але і їхнім домашнім тваринам. Відстежити критичний стан кота чи собаки непросто, тому що часто він раптовий. Однак не все так безнадійно – з правильним доглядом тварина почуватиметься комфортно навіть за лютої спеки.

Ми поговорили з фахівчинею в галузі поведінкової ветеринарії Ксенією Олійниковою, щоб дізнатися, як доглядати тварин під час спеки та за якими ознаками зрозуміти, що їм потрібна негайна допомога.

Хто найбільше ризикує перегрітися?

Насамперед – молоді тварини, які ще не переживали спекотного літа. Також у групі ризику – тварини з хронічними захворюваннями і з приплюснутими мордочками, тому що їм важче дихати. 

Якщо у спеку ви захочете погратися з такою твариною, то можете їй нашкодити. Активність має бути мінімальною, навіть попри те, що тварина сама її ініціює.

Заохочуйте її до інтелектуальної активности, наприклад, до пошуку запахів та ласощів або їжі у воді. Також можна купити тварині іграшку Kong, куди кладуть заморожену їжу і в такий спосіб стимулюють улюбленця до лизання, яке його заспокоює. Перед тим як купувати девайс, зімітуйте схожий досвід, тому що не всі тварини сприймають такі забавки.

Як зробити житло для тварини комфортним та безпечним?

У деяких квартирах дуже спекотно через великі вікна на сонячному боці. Вихід – встановити недорогі паперові завіси. 

Якщо тварина звикла відпочивати там, де влітку стає спекотно, забезпечте їй вільний доступ до прохолодної кімнати, наприклад, ванної. 

Власники котів або собак часто покладаються на кондиціонер, але від нього тваринам ще простіше переохолодитися через короткі носові ходи. Припустиме для людини кондиціоноване повітря у 18 градусів може бути надто холодним для тварин. Це підвищує ризик респіраторних захворювань.

Якщо тварина вийде з переохолодженого приміщення на 30-32-градусну спеку, то може постраждати від перепаду. Якщо користуєтесь кондиціонером, переконайтесь, що чотирилапий може сховатися в місце з прийнятною для нього температурою. 

Також, якщо ви встановлюєте кондиціонер влітку, подбайте, щоб тварина не переживала стресу. Кішка, наприклад, може перенервувати до запалення сечового міхура. Якщо ваша тварина боїться гучних звуків – наприклад, ви помічали, що вона панікує через феєрверки тощо, – віддайте її комусь на час встановлення чи забезпечте спокійне місце вдома.

Охочіше тварини відпочивають у кімнатах з вентиляторами. Він може відлякувати їх, тому стежте, щоб конструкція трималася міцно і кіт, приміром, не мав змоги зачепити її кігтями. 

Якщо ви ще не встановили на вікна сітки «антикіт», зробіть це якнайшвидше – тоді, відкриваючи вікна влітку, ви будете впевнені, що ваші тварини у безпеці і не можуть вистрибнути чи випадково випасти з вікна.  

Як доглядати шерсть?

Тварини дуже чутливі до ультрафіолету, який шкодить усій поверхні тіла, особливо тій, яка не вкрита шерстю.

У котів часто страждають кінчики вух. Їх можна змочувати сонцезахисними засобами – і в жодному разі не користуватися засобами для людей, бо вони містять токсичні для тварин речовини. 

Стежте за тим, щоб тварині було комфортно зі змащеними частинами тіла, бо вона може злизати засіб і отруїтися.

Не обстригайте чотирилапих повністю – це змінює їхню терморегуляцію. У кішок і собак нормальна температура тіла відрізняється від нашої – це 38,5-39 градусів. Тобто у них немає температурного запасу, щоб не перегрітися. 

Крім того, собаки і коти також не охолоджуються пітніючи: єдина ділянка, яка пітніє, – це подушечки лап. Цієї площі недостатньо. Тож тварина охолоджується за допомогою хекання і шару повітря в шерсті. 

Інший ризик порушити терморегуляцію тварини – коли її не вичісують і шерсть збивається в грудки.

Власники тварин також часто думають, що тварина охолоджується під час купань. Але є нюанс, особливо для дуже пухнастих порід на кшталт хаскі: якщо не обтерти їх, то шерсть нагріється, наче мокра тканина, і тільки пришвидшить перегрівання. Шерсть має підсихати на сонці, попередньо утворивши повітряну подушку.

Як правильно годувати тварин?

Раціон кардинально змінювати не потрібно. Якщо тварина багато лежить і мало рухається, давайте їй трохи менше їжі. 

Коти та собаки також не дуже охоче їдять у спеку сухий корм. Спробуйте розмочити його або замінити на м’яку їжу. Пам’ятайте, що у спекотну погоду варто утилізувати те, що тварина не з’їла одразу. 

А як правильно вигулювати?

Амуніція для прогулянок, які тривають 10-20 хвилин і довше, має дозволяти тварині відкривати пащу для дихання. Ошийник також часто перешкоджає диханню, тому найкраще замінити його на Н-подібний, який не здавлюватиме шию та грудну клітку. 

Вигулюйте тварину рано-вранці і якомога пізніше ввечері, беріть із собою воду. Враховуйте, що самопочуття дуже погіршує гарячий асфальт:  щоб перевірити його, прикладіть долоню зворотним боком, і якщо впродовж семи секунд вам не стане некомфортно, то з твариною все буде в порядку. 

Можна купити спеціальні охолоджувальні капці або попони –  хороше рішення для подорожей та прогулянок за умови, що ваш чотирилапий друг привчений до них і не відчуває дискомфорту. Коти стійкіші до гарячих температур, але все одно притримуйтеся тих самих правил. 

Якщо тварина погано п’є, значить її не влаштовує чи місце, чи миска, чи якість води. Собак потрібно привчати пити воду на вулиці та з пляшечок, бо часто вони принципово там не п’ють. Спробуйте, наприклад, напоїти собаку з руки або киньте щось смачне в миску з водою. 

Часто улюбленці відмовляються пити з миски, тому що вона стоїть поруч із їжею. Розташуйте миски на відстані 40-50 см, а краще розставте по квартирі кілька ємностей із різною водою – зможете виявити найзручніший для тварини варіант. 

Давайте гратися з льодом – це безпечно і відволікає собак і котів від зайвих рухів. Можете також приготувати морозиво для тварин, але потрібно стежити, щоб воно не було надто калорійним. 

Як правильно подорожувати?

Зменшіть будь-які подорожі, якщо у транспорті немає контрольованого кондиціонера. Якщо ви часто подорожуєте з котом чи собакою у замкненому просторі на кшталт потяга, є ризик теплового удару. 

В автомобілі повітря може бути прохолоднішим не більше, ніж на п’ять градусів. Тварині не має бути спекотно, особливо якщо вона довго була в лежачому чи сидячому положенні. Через різкий вихід з такого положення на жарку вулицю тварина може знепритомніти. 

Спробуйте охолоджувальні килимки, які є практично в кожному зоомагазині, але тварину потрібно привчити до них. Тому стовідсотково на це краще не розраховувати, особливо власникам кішок. 

Як розпізнати, що тварині погано, і надати першу допомогу?

Деякі зміни в поведінці тварин не є однозначними. Наприклад, коли котам стає дуже спекотно, вони часто хекають з відкритим ротом. Це значить, що тварина справляється зі спекою на межі сил і потрібно щось змінити, наприклад, припинити гратися.

Якщо хекає під час подорожі, варто зупинитися, бо через таку активність у тварини можуть набрякнути легені, а серце – зупинитися.

На жаль, частіше за все тваринам стає погано дуже різко і відстежити це складно. 

Найгірше, що може статися, – це тепловий удар. Симптоми:

  • тварина ходить хиткою ходою;
  • скиглить чи виє в нікуди;
  • плямкає язиком, наче намагається щось сплюнути;
  • починається інтенсивна слинотеча або навпаки – слизова оболонка висихає, стає матовою і липкою, синіє або червоніє;
  • часто та поверхнево дихає чи неконтрольовано п’є до блювоти;
  • часто дихає і падає на бік. Може впасти із закоченими очима і інтенсивним слиновиділенням.

Якщо тварина знепритомніла, перенесіть її в тінь. Змочіть її лапи, живіт та вуха водою кімнатної температури – ці поверхні охолодити найлегше. У жодному разі не занурюйте тварину в холодну воду, щоб не погіршити тиск і не викликати шок. 

Альтернатива – покласти тварині на живіт змочену тканину і змочувати щоразу, як вона почне нагріватися. Не вкривайте тварину повністю, бо утвориться ефект термосу і організм перегріється ще більше. Також не потрібно заливати собаці чи кішці в рот воду, бо вона може захлинутися. 

Якщо тварині стало погано, відвезіть її у ветлікарню. 

Пам’ятайте, що під час спеки краще за все зменшувати контакт тварини із жаркими поверхнями та вулицею. Надійніше для власника – натренувати свою м’язову пам’ять, аби швидко зорієнтуватися в тому, як допомогти улюбленцю. Тому відвідайте також курси першої допомоги для тварин.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь