Спецпроєкти

Учені: виживають дружелюбніші, а не найсильніші види


Учені з Дюкського університету впевнені, що весь світ неправильно зрозумів Чарльза Дарвіна. Коли він говорив, що виживають найбільш пристосовані до змін, він мав на увазі дружелюбність, а не фізичну силу.

Саме дружелюбність і партнерство є ключем до виживання видів, згідно з новою інтерпретацією теорії Чарльза Дарвіна про природний добір дослідників Ванеси Вудс та Браяна Хари. Свою теорію вони докладно описали у своїй книзі під назвою Survival of the friendliest («Виживання найбільш дружніх»).

Учені стверджують, що природний добір не має нічого спільного з «перемогою над конкурентами», щоб вижити. Автори кажуть, що в еволюції працюють інші чинники і що найуспішніша стратегія для виживання – це «прояв дружелюбности».

Саме партнерські стосунки між видами забезпечують успішну еволюцію, стверджує дослідження.

Як наочний приклад учені наводять собак. «Це надзвичайно доброзичливі нащадки вовків. Вони стали добрі з людьми, а також змінили свою поведінку, зовнішній вигляд і структуру розвитку. На жаль, їхній родич вовк перебуває під загрозою зникнення, в той час як сотні мільйонів собак процвітають. Собаки були популяцією вовків, які вирішили покладатися на людей, а не на полювання».

У своєму дослідженні вчені зосередилися на вивченні не тільки собак, але і мавп бонобо, яких часто плутають із шимпанзе.

Шимпанзе можуть бути доволі жорстокими й іноді навіть готові вбивати одне одного. Мавпи бонобо ж мають унікальну ієрархію і підтримують у своєму суспільстві дуже мирний режим. Їм подобається ділитися одне з одним їжею, вони не стають агресивнішими з віком, на відміну від шимпанзе.

«Бонобо мають більше потомства, ніж найпопулярніші альфа шимпанзе », – пишуть дослідники.

Усе це може бути застосовано і до людей, впевнені вчені.

«Дружелюбність – це виграшна стратегія. Секрет успіху нашого виду той же, що й у собак і бонобо. Ми – найдоброзичливіший вид, який коли-небудь еволюціонував, що дозволило нам перевершити інші види. Коли цей механізм вимкнений, ми можемо стати неймовірно жорстокими. Коли він включений – то дозволяє нам перемагати. Ми виграємо завдяки співпраці і командній роботі. Наші унікальні людські навички спілкування можуть бути використані для вирішення найскладніших соціальних проблем».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь