Спецпроєкти

Силу позитивного мислення переоцінюють – стверджують учені. Виграють реалісти


Якщо ви уявите себе заможними, ви станете заможними.

Зовсім ні. Афірмації не працюють – стверджують скептики з Лондонської школи економіки та політичних наук та Університету Бата. Протягом 18 років вони вивчали очікування щодо фінансового стану 1600 людей та порівнювали потім їх з фактичними результатами.

З’ясувалося, що оптимістично налаштовані люди частіше не стають фінансово успішними. Навпаки вони згодом бідніють і розчаровуються в житті. Саме очікування стають слабкою точкою оптимістів.

Нереалістичні оптимісти та песимісти частіше переживають емоційне потрясіння через те, що приймають рішення на основі упереджених очікувань. Коли очікування не виправдовуються, оптимісти відчувають сильне розчарування, а песимісти – постійний страх в очікуванні нових проблем.

Виграють у цій ситуації тільки реалісти. «Здатність реалістично оцінювати своє майбутнє і приймати рішення на основі фактів приносить відчуття благополуччя», – говорить співавтор дослідження Кріс Доусон.

Водночас дослідники зауважують, що реалісти залишаються в меншості. Приблизно 80% населення – це тверді оптимісти, які схильні переоцінювати ймовірність того, що трапиться щось хороше, і недооцінюють імовірність поганих речей.

Один з авторів дослідження Девід де Меза розповів, як це проявляється під час пандемії COVID-19.

«Оптимісти вважають себе менш сприйнятливими до Covid-19, ніж інші, тому вони не схильні вживати відповідних заходів безпеки», – пише він. – Песимісти, за його словами, можуть відчувати спокусу більше не виходити з дому і не відправляти дітей до школи. Реалісти приймають виважені рішення, засновані на науковому розумінні хвороби».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь