Спецпроєкти

Людство вичерпало річну норму поновлюваних ресурсів планети. Коли це відбулось?


З середини сімдесятих років дослідники розраховують обсяги споживання біоресурсів і співвідносять їх зі здатністю екосистем відновлюватися. Щороку вчені визначають дату, коли річний запас цих біоресурсів вичерпується.

Так, нещодавній звіт Global Footprint Network показав, що у 2020 році людство вже витратило умовний запас поновлюваних природних ресурсів, які можуть відновитися, і з 22 серпня живе в екологічний кредит.

У минулому році це відбулося в липні, на місяць раніше. Зараз процес трохи сповільнила пандемія коронавірусу. За оцінками дослідників, вона привела до зниження вуглецевого сліду людства на 14,5%, якщо порівнювати з 2019 роком. А екологічний слід скоротився на 9,3%.

Щоб визначити середній показник екологічного боргу, вчені оцінили зміни у викидах вуглецю, лісозаготівлях, попиті на харчові продукти та інші чинники, які можуть вплинути на глобальну біомісткість і екологічний слід.

Уперше екологічний борг зафіксували в 1970 році, тоді він був лише два дні. Однак він щороку збільшується: 2000 року люди вичерпали ресурси до жовтня, в 2013 році – до кінця серпня, як і зараз, а в 2018 році – 1 серпня. Минулий рік був рекордний.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь