Спецпроєкти

7 книг про реальних героїв з реальними проблемами

Книжка просто приречена припасти до душі, якщо впізнаєш у героях/-нях та їхніх проблемах себе. Разом із 27 Book Forum, який відбуватиметься онлайн 16–20 вересня, зібрали книжки, які викликають живий відгук у серцях.

 

«Вдивляючись у сонце. Долаючи страх смерти», Ірвін Ялом

Чи можливо усвідомити, що ти рано чи пізно помреш, і сприймати це спокійно? Чи реально не боятися смерти? На ці питання намагається відповісти психіатр Ірвін Ялом. Він досліджує причини страху смерти і наслідки цього страху, а також дає прості поради, як можна якщо не позбутися його цілком, то хоча б приймати багато невідворотних речей у нашому житті. Робить це Ялом без занудства і з гумором – і це ще одна причина прочитати цю книжку.

 

«Моя бабуся просить їй вибачити», Фредрік Бакман

Хто може стати семирічній Ельзі найкращою і єдиною подругою? Так складається, що це її Бабуня, якій аж сімдесят сім. Бабуня розповідає Ельзі історії, які допомагають дівчинці переживати непорозуміння з ровесниками і залишатися собою. Після смерти найкращої подруги в дівчинки залишаються тільки її листи – в них Бабуня вибачається перед усіма, кому, на її думку, вона колись зробила боляче.

 

«Фелікс Австрія», Софія Андрухович 

Станіславів кінця ХІХ – початку ХХ століття. Історія двох жінок, які були разом з дитинства – не рідні по крові, але майже сестри. От тільки одна з них завжди залишається у статусі служниці – і вже дорослим жінкам потрібно розірвати це замкнене коло, позбутися хворобливої залежности одна від одної.

 

«Місто дівчат», Елізабет Гілберт 

Надворі 1940-й, юна Вівіан переїжджає в Манхеттен до своєї тітки, яка керує театром. Дівчина починає шити костюми для театральної трупи, товаришує з акторками, що звикли жити у повній волі. Вівіан теж намагається бути незалежною і робити те, що дійсно хоче – на тлі війни, конфліктів з родиною та професійних провалів. 

 

«Щоденник книгаря», Шон Байтелл 

Шон Байзелл купує невеличку букіністичну крамничку і починає працювати книгарем. Виявляється, що цю професію він уявляв надто романтично: насправді ж у маленькому книжковому бізнесі безліч підводних каменів – від проблем із продажами до сварок із працівниками і вічно незадоволених покупців.

 

«Дівчина з крамнички», Саяка Мурата 

З дитинства на Кейко навішували ярлики «дивакувата» і «не від світу цього». Сама вона намагається йти до своєї мрії, нехай і незрозумілої для інших, знаходить роботу до душі і, здається, стає щасливою. Та Кейко в один момент все одно доведеться робити непростий вибір – продовжувати йти вперед, коли всі навколо кажуть, що це хибний шлях, або стати «нормальною» заради кохання, яке несподівано з’явилося в її житті.

 

«Діти їхні», Ніколя Матьє 

90-ті, маленьке містечко на сході Франції, де здебільшого живуть прості робочі люди – шахтарі й металурги зі своїми дружинами і дітьми. І батьки, і діти мріють відчути щастя, тільки для них воно зовсім різне. Для дітей, зокрема й чотирнадцятирічного Антоні, щастя – це врешті-решт вирватись із цього міста, де пахне тютюном, алкоголем та бідністю, пошукати для себе кращого життя. 

В історіях героїв та героїнь книжок можна знайти відповіді на питання, які нас хвилюють найбільше. Багатьом із цих питань будуть присвячені обговорення на 27 BookForum, бо цьогорічною темою обрано «Перепис населення: знати, хто ми є». 

Коли відбуватиметься фестиваль: 16–20 вересня 2020 року

Де: онлайн. Можна дивитися трансляції безкоштовно на сайті https://bookforum.ua/ 

Що буде: програму сформовано за питаннями перепису населення, зазначає програмна директорка фестивалю Софія Челяк. Тож на головні питання українців і шукатимуть відповіді разом зі спікерами та спікерками.

Почесною гостею фестивалю стане американська музикантка і письменниця Патті Сміт. Серед спеціальних гостей – мексиканська письменниця Фернанда Мельчор, австралійська письменниця Гізер Морріс, британський письменник Пітер Померанцев.

З українських письменників і письменниць будуть Софія Андрухович, Катерина Бабкіна, Тамара Горіха-Зерня, Володимир Єшкілєв, Сергій Жадан, Оксана Забужко, Ірена Карпа, Макс Кідрук, Вахтанг Кіпіані, Марк Лівін, Олександр Михед, Тарас Прохасько, Олександр Сидоренко (Фоззі) та багато інших.

У межах 27 BookForum свої події проводитимуть інші літературні фестивалі: Мистецький Арсенал, Мистецький фестиваль «Ї», Кримський інжир, Translatorium, Острів Європи та Meridian Czernowitz.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь