Спецпроєкти

Чому ми прокручуємо погані думки в голові і як їх позбутися?


А пам’ятаєте, як у школі біля дошки ви забули вірш, який вчили весь вечір? А як випадково написали колишньому/-ій, коли трошки перебрали з вином? А як невдало пожартували на родинному святі і після цього всі за столом замовчали?

Якщо ви запам’ятовуєте власні промахи та часто прокручуєте їх у голові в усіх подробицях, у вас румінація. Саме так називається постійне повернення до думок, які викликають тривогу та дискомфорт. Час від часу всі з нас потерпають від подібного. Проблеми починаються, коли ми зосереджуємося тільки на поганих думках, не можемо сконцентруватися на чомусь іншому, ігноруємо все позитивне, що з нами відбувається і потроху втрачаємо можливість почуватися щасливими.

Механізм румінації дослідили в Інституті психології Китайської академії наук, а результати опублікували в NeuroImage. Розповідаємо простими словами, чому наш мозок любить прокручувати негативні думки і як змусити його припинити це робити.

Що показало дослідження?

У дослідженні взяла участь 41 людина. Усі учасники/-ці не мали психічних та неврологічних захворювань, а також не зловживали алкоголем та психоактивними речовинами. 

Респондентів попросили згадувати не найкращі моменти їхнього життя та спробувати на них сконцентруватися, уявивши, що вони переживають ці моменти знову. Після цього учасники мали проаналізувати свої почуття від цих спогадів, а потім  переключитися на інші думки – нейтральні чи позитивні.

Весь час експерименту вчені відслідковували зміни мозкової активності учасників завдяки апаратам МРТ. 

З’ясувалося, що ключову роль у прокручуванні поганих думок відіграє мережа пасивного режиму роботи мозку. Вона активується, коли ми нічого не робимо: не працюємо, відпочиваємо, мріємо – цілком віддаємося власним думкам. Механізм перемикання – те саме «подумай про щось інше» – дійсно працює. Питання в тому, наскільки ми готові перемикатися і як це краще зробити.

Як позбутися негативних думок?

Іноді справді необхідно рефлексувати над тим, що колись відбувалося – це необхідно, щоб вповні усвідомити ситуацію, пережити її та зробити певні висновки. Тож намагатися заблокувати негативні думки у своїй голові – теж не найкращий варіант.

Підходящий – виділяти певний час (скажімо, 20-30 хвилин на день) спеціально під погані думки і спогади. За цей період ним можна віддатися цілком, порефлексувати і в цей день до них більше не повертатися.

Якщо ж із нав’язливими думками не вдається впоратися самостійно довгий період – без спеціаліста не обійтися. І зволікати не варто: румінація викликає депресивні розлади, а боротьба з ними може бути значно складніша і триваліша.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь