Спецпроєкти

«Коли ніс позакладало»: хірург пояснює, як (не) потрібно лікуватися


Не завжди ніс закладає через застуду, алергію чи екологію в місті. Причиною ніби безпідставного нежитю може бути викривлена носова переділка чи звужені дихальні ходи. 

Разом з хірургом Іваном Гринько пояснюємо, як зрозуміти, що ніс час лікувати в хірурга.

Іван Гринько

хірург-отоларинголог

Чи можна самостійно зрозуміти, що у мене викривлена носова перегородка?

У разі викривлення носової переділки ваше носове дихання порушене, ніс закладений. Можливо, ви маєте звичку користуватися судинозвужувальними краплями або страждаєте від регулярних гайморитів.

Хоч це й одне з найчастіших порушень, але підтвердити його може тільки лікар. Підозрювати в себе викривлення перегородки є сенс у тому випадку, якщо, крім зазначених симптомів, в дитинстві ви травмували ніс. Інший варіант – викривлення видно неозброєним оком: знизу ніздрі несиметричні, є підвивихи тощо. Точну проблему виявляє хірург на огляді. 

Іноді проблему з переділкою виявляють з інших причин, не пов’язаних з ЛОР-патологіями. Наприклад, на рентгені у стоматолога, на МРТ або на комп’ютерній томограмі придаткових пазух носа, головного мозку. Рентгенолог може визначити порушення як «девіацію носової переділки» або зміщення носової переділки праворуч, ліворуч, у кістковому чи хрящовому відділі. У такому випадку викривлення констатують без огляду хірурга.

Чим небезпечна залежність від крапель і чи можна її позбутися?

Загалом судинозвужуючі краплі виписують у випадку гострих ринітів, риносинуситів і гайморитів. Ними можна користуватися 5-7 днів, а потім необхідно відмовлятися. Якщо пацієнт продовжує крапати носа, він або не одужав цілком, або має анатомічні порушення. У легшій формі пацієнтові вистачає одного-двох флаконів крапель на місяць, а в тяжчій він викрапує один-два флакони за три дні. 

Залежність від крапель викликає стійку закладеність носа – медикаментозний риніт, – якого позбутися можна тільки із запасом сили волі. Найефективніший спосіб кинути – це перестати крапати ніс на днів десять-чотирнадцять, перетерпіти. Можна зменшити частоту крапання або перейти на дитячі краплі з меншою концентрацією і вже потім відмовитись і від них. 

За деяких станів кидати краплі неефективно – це анатомічні порушення внутрішнього носа, при яких не вдасться дихати повноцінно ні з краплями, ні без. Тоді проблему вирішує хірургія: зменшення нижніх носових раковин або/і хірургія носової переділки, яка частіше за все і призводить до цих порушень.

Чи можна одночасно покращити дихання та змінити форму зовнішнього носа?

Так, ми виконуємо такі операції. Є септопластика – під час якої ми змінюємо форму внутрішнього носа, ринопластика – змінюємо ніс зовні, і риносептопластика – змінюємо і форму переділки, і форму носа зовні. 

Скільки часу потрібно провести у клініці?

Зміна форми носа – це хірургія одного дня: септопластика триває до години, рино- і риносептопластика – до трьох.  За день-два до операції пацієнти здають аналізи, необхідні для планового хірургічного втручання, а зараз тимчасово і ПЦР. 

Якщо робимо операцію зранку, то ввечері відпускаємо пацієнта додому. В інших випадках наступного дня. Після наркозу обов’язково шість годин провести під наглядом медичного персоналу. У такому випадку можлива хірургія одного дня.  

Чи болісна власне процедура і скільки часу триває відновлення після неї?

Септопластика – 3-4 дні. Больових відчуттів після септопластики немає. Ми зазвичай виписуємо знеболювальне, але пацієнти ними користуються рідко. Дихати можна одразу після операції без ризику пошкодити переділку, бо її притримують спеціальні силіконові сплінти в ніздрях, які можна зняти на третій-четвертий день. Якщо буде потрібно, можна прийти на огляд за сім днів.

За кілька днів після операції можна майже не обмежувати себе в соціальній активності. Головні заборони: тижні зо два не займатися фізичними навантаженнями, не приймати ванну, не вживати алкоголь, не їсти гаряче, не бігати, не піднімати важкі речі.

Рино- і риносептопластика – до місяця. Питання в об’ємі операції: чи змінюємо ми й кісткову частину зовнішнього носа, чи тільки хрящову. Якщо хрящову, то набряк триває до 4 днів, а якщо кісткову – до 7 днів. 

Після операції на кістковій частині пацієнт до зняття гіпсу носить фіксатор кісток носа. Шви, якщо йдеться про зовнішню пластику, знімаємо на сьомий день.

Після ринопластики реабілітаційний період дещо довший. Спортом можна займатися за місяць, носити окуляри – за півтора-два. І необхідно уникати прямих сонячних променів. 

Як змінюється життя після септопластики?

Коли ми розширюємо носові ходи і виправляємо переділку, до організму заходить більше повітря, а отже, пацієнт дихає набагато краще і без допомоги судинозвужувальних крапель. Тож якщо операцію виконає кваліфікований спеціаліст, то проблеми з диханням зникнуть. 

Більше інформації:
Facebook
Instagram

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь