Спецпроєкти

Як легко замінити пшеничне борошно: 7 безглютенових сніданків


Секрет плідного дня – це повноцінний насичений сніданок, який радує як смаком, так і красивою подачею. Ми не хочемо пропагувати безглютенове харчування та закликати здорових людей переходити на новомодну дієту. Однак чому не спробувати відкрити нові смаки та знайти класні альтернативні глютеновим компонентам?


Позаяк у чистому рисовому (а також кукурудзяному, гречаному, горіховому і т.п.) тісті немає глютеніну та гліадину (білків, що утворюють глютен), то воно має пухку розсипчасту структуру. Отже, звичайне борошно можна замінити на гречане, кукурудзяне, рисове або навіть лляне. Спробуємо разом?

Бананові оладки

Час приготування: 10 хв

 

Інгредієнти (2 порції):

  • банан 1 шт.
  • яйця 2 шт.
  • кокосове борошно  2 ст.л.
  • кокосова олія (або ГХІ) 1 ст.л.

Покроковий рецепт:

  1. Збити у блендері яйця і банан (можна розім’яти банан, додати до нього яйця і ретельно збити віничком).
  2. Додати кокосове борошно.
  3. Розігріти сковороду, розтопити олію та обсмажити оладки з двох боків на середньому вогні до утворення рум’яної скоринки.

Кокосові оладки

Час приготування: 10 хв

 

Інгредієнти:

  • яйця 3 шт.
  • кокосове борошно  2 ст.л.
  • підсолоджувач за бажанням 
  • кокосова олія (або ГХІ) 1 ст.л.

Покроковий рецепт:

  1. Збити яйця, додати кокосове борошно і підсолоджувач, ретельно перемішати.
  2. Розігріти сковороду, розтопити олію та обсмажити оладки з двох боків на середньому вогні до утворення рум’яної скоринки.

Оладки дуже ніжні, тому перевертати їх потрібно обережно. І смажаться вони доволі швидко. Прекрасно смакують зі сметаною, фруктами та ягодами. 

Пудинг з кіноа, кардамоном і апельсином

Час приготування: 30 хв

Класичний пудинг готують з яєць, цукру, молока і борошна. У цьому пудингу замість борошна використовуйте вівсяні пластівці.

Інгредієнти:

  • кіноа 150 г
  • вівсяні пластівці – 50 г
  • 1 коробочка кардамону 
  • мигдалеве або кокосове молоко 500 мл
  • 2 апельсини 
  • мед 1-2 ст. л.

Покроковий рецепт:

  1. У каструлі з товстим дном змішати кіноа та вівсянку. 
  2. Додати 500 мл питної води, кардамон і 200 мл молока. Довести до кипіння. Варити на слабкому вогні помішуючи 15 хв.
  3. Додати молоко, що залишилося, і далі варити 5 хв. Консистенція повинна стати більш вершковою.
  4. Вийняти кардамон. Розкласти пудинг по 4 склянкам або келихам. 
  5. Прикрасити шматочками апельсину й полити медом. 

Гречана локшина з куркою

Час приготування: 20 хв

 

Інгредієнти:

  • гречана локшина 200 г
  • куряче філе 150 г
  • помідор 2 шт.
  • болгарський перець  1 шт.
  • кокосове молоко 50 мл (за бажанням)
  • часник 1 зубчик
  • стебла селери 2 шт.
  • печериці 150 г (за бажанням)
  •  цибуля 1 шт.
  • чорний мелений перець на свій смак
  • кунжут за бажанням

Покроковий рецепт:

  1. Нарізати дрібно часник і цибулю, невеликими шматочками куряче філе.
  2. Налити на дно товстої антипригарної сковорідки трохи води та ввімкнути сильний вогонь. 
  3. Зачекати декілька хвилин, додати часник, цибулю та м’ясо. Зменшити вогонь до середнього, готувати так під кришкою приблизно 10 хвилин.
  4. Тим часом дрібно нарізати овочі. Покласти в ту ж сковороду спочатку селеру та перець, за 5 хвилин –   помідори та гриби. Готувати ще 8-10 хвилин.
  5. Якщо потрібно, додати трохи води або кокосове молоко, щоб овочі не смажилися, а тушилися.
  6. Поки готуються овочі, відварити гречану локшину.
  7. Злити воду та додати локшину до овочів.
  8. Потримати все на повільному вогні ще 4-5 хвилин, приправити перцем і меленим кунжутом.

Тости з авокадо

Час приготування: 5 хв

 

Інгредієнти (на 4 тости):

  • червона цибуля 1 ст.л. нарізаної
  • лимонний сік 2 ст.л.
  • бальзамічний оцет 1 ст.л.
  • помідори чері 1 склянка (нарізані навпіл)
  • зелені оливки без кісточок 1/4 склянки (нарізаних кружочками)
  • каперси 1 ст.л. висушених
  • свіжа петрушка 2 ст.л. нарізаної
  • сіль і мелений чорний перець за бажанням
  • рисовий/гречаний хліб 4 шматочки
  • авокадо 2 шт. стиглих
  • кедрові горіхи 2 ст.л. підсмажених

Покроковий рецепт:

  1. У мисці змішати червону цибулю, лимонний сік і оцет. Залишити на 5 хвилин.
  2. Додати нарізані помідори, оливки, каперси та петрушку. Сіль та перець  на свій смак.
  3. У тостері підсмажити хліб до золотистого кольору. Лайфхак: шматочки хліба можна обсмажити на сковорідці, сприснувши його декількома краплями оливкової олії. 
  4. Розчавити стиглий авокадо вилкою в консистенцію пюре. Приправити сіллю і перцем. 
  5. Намазати цією масою тости, зверху викласти овочеву суміш та посипати кедровими горішками. 
  6. Можна злегка обприскати часточкою лимона і трохи полити оливковою олією. Готово!

Кабачкові оладки

Час приготування: 15 хв

 

Інгредієнти:

  • кабачки 500 г
  • яйця 3 шт.
  • борошно кукурудзяне 200 г
  • сіль  на свій смак
  • олія ​​для смаження
  • зелень за бажанням
  • часник  за бажанням

Покроковий рецепт:

  1. Помити кабачок, зрізати з нього грубу зовнішню шкірку, видалити насіння. Якщо кабачок молодий, то можна цього не робити.
  2. Кабачок   на середній тертці, посолити та залишити на 5-10 хвилин. Потім злити зайву рідину, відкинувши кабачки на сито.
  3. У чашці збити яйця віничком. Додати їх до натертих кабачків, перемішати. Якщо є бажання, можна додати зелень (петрушку, кріп) й часник.
  4. Додати кукурудзяне борошно та ще раз все перемішати. Кабачкова маса буде за консистенцією як густа сметана. З кукурудзяного борошна оладки будуть ніжніші й трохи відрізнятися на смак.
  5. На розігріту сковороду викласти кабачкову масу ложкою.
  6. Обсмажувати оладки на середньому вогні 1-2 хвилини, до рум’яної скоринки.
  7. Перевернути оладки, зменшити вогонь, накрити кришкою та готувати ще 3-4 хвилини.

Готові кабачкові оладки викладайте на паперовий рушник, щоб прибрати зайву олію. Подавайте готову страву зі сметаною.

Рисові тарталетки з ягодами

Час приготування: 40 хв


Інгредієнти:

  • рисове борошно 180 г
  • сіль 1 ч. ложка
  • цукор 1 ст. ложка
  • вершкове масло (холодне) 90 г
  • куряче яйце (велике) 1 шт.
  • вершки 35% (охолоджені) 300 мл
  • цукрова пудра 30 г
  • ягоди (лохина, малина, ожина) 150 г
  • темний шоколад 20 г

Покроковий рецепт:

  1. У глибоку миску просіяти борошно, додати сіль і цукор. 
  2. Борошняну суміш перетерти з (порізаним кубиками) маслом до стану крихти, вбити яйце і швидко замісити однорідне пластичне тісто. Шар тіста обгорнути плівкою і відправити в холодильник мінімум на пів години.
  3. Розігріти духовку до 190०. Форми для тарталеток змастити маслом, присипати борошном.
  4. Розділити на 5-7 частин (залежно від діаметру формочок), кожну розплющити в долоні (в коло товщиною 0,5 см) і перекласти в підготовлену форму, щільно притискаючи краї і видаляючи зайве тісто по краях. Дно тарталеток проколоти виделкою і відправити в духовку на 20 хвилин. 
  5. Вимкнути духовку і, не відкриваючи дверцята, залишити тарталетки досушитися ще на 5-8 хвилин. Повністю охолодити, обережно витягнути з форми.
  6. Шоколад розтопити на водяній бані. Кулінарним пензликом тонко змастити дно і стінки тарталеток шоколадом. Відправити в холодильник на 10-15 хвилин.
  7. Збити холодні вершки, поступово додаючи цукрову пудру.
  8. Промити та просушити ягоди.
  9. Охолоджені тарталетки наповнити вершковим кремом (якщо є бажання, можна прикрасити верх за допомогою кондитерського мішка), викласти ягоди та злегка присипати цукровою пудрою. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь