Спецпроєкти

В України можуть забрати безвіз. Роповідаємо, чому і що взагалі відбувається


У Європейському союзі вважають, що зміни в українській антикорупційній політиці є підставою для тимчасового призупинення безвізу.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на лист посла України при ЄС Миколи Точицького на адресу віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

«Як поки що неофіційно зазначають наші контакти, рішення Конституційного суду України No 13-р/2020, яке скасувало ключові антикорупційні повноваження НАЗК, кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є достатньої підставою для початку запуску Європейською Комісією механізму тимчасового призупинення дії безвізового режиму», – йдеться у листі.

Коли Україна укладала угоду про безвіз, то приймала певні умови. Одна з важливих умов – впровадження антикорупційних програм у державі. Логічно, що відхід країни від критеріїв — тригер для скасування рішення. Європейська служба зовнішньої діяльності та Єврокомісія вкотре звернули увагу на те, що питання боротьби з корупцією є пріоритетним на порядку денному реформ в Україні, а незалежні антикорупційні органи є запорукою успішної, правової, демократичної, інвестиційно привабливої України.

Через що весь сир-бор?

27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням депутатів щодо відповідности Основному закону низки положень антикорупційного законодавства та визнав неконституційними окремі його положення.

Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Раніше ми розповідали, що Україна посіла 11 місце у світі серед країн, куди її паспорт дає змогу отримати безвізовий доступ.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь