Спецпроєкти

Дослідження: як перегляд фільмів жахів впливає на коронавірус


Дослідники із США та Данії проаналізували, що шанувальники фільмів жахів відчувають менше психологічного стресу під час пандемії COVID-19.

Про це йдеться в дослідженні, яке опублікував журнал Science.

Науковці припустили, що люди, які мають патологічну цікавість до явищ, також виявилися стійкішими до подій пандемії. Для того щоб це перевірити, вони запросили у дослідження 322 американців. Розпочали дослідження у квітні – за місяць після оголошення COVID-19 пандемією.

Дослідження проводили саме тоді, тому що це була рання стадія і були сумніви, що відбувається. Добровольців питали, наскільки вони люблять фільми жахів, кіно про пандемію і звичайні фільми, та просили відповісти, чи згодні вони з твердженнями, що під час пандемії вони були більш пригніченими, ніж зазвичай, і тим, що вони зможуть пережити ці складні часи.

Виявилося, що фанати фільмів жахів проявили велику стійкість під час пандемії, а шанувальники фільмів про апокаліпсис, зомбі та інопланетні вторгнення проявили не лише стійкість, а й готовність до боротьби.

Крім того, саме шанувальників фільмів жахів також найбільше зацікавили кінострічки про пандемії з початком поширення COVID-19. Науковці додали, що моделювання корисне, тому що воно може істотно знизити необізнаність людей щодо деяких явищ, особливо якщо вони небезпечні.

Дослідники порівняли знання сюжетів фільмів жахів про пандемію зі знанням історії, яке впливає на взаємодію людей з навколишнім світом. Вони припустили, що одне з пояснень того, чому люди цікавляться страшними вигаданими переживаннями, полягає в тому, що ці переживання можуть діяти як симуляції реальних, з яких люди можуть збирати інформацію і моделювати власні світи.

Раніше ми розповідали, що дослідники з’ясували, під час перегляду яких фільмів жахів у глядачів найбільше частішає серцебиття.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь