Спецпроєкти

«Вибач, але терміново потрібні гроші»: ТОП 3 найпопулярніших шахрайських схем та як від них вберегтися


До Національного банку надходять сотні повідомлень про випадки шахрайства. Найчастіше шахраї ошукують людей похилого віку. Про це йдеться на Facebook-сторінці НБУ з посиланням на повідомлення очільниці управління захисту прав споживачів фінансових послуг Нацбанку Ольги Лобайчук.

Як «розводять» найчастіше

1. Ви виграли 200 000 грн. Щоб їх отримати, придбайте в нас книжку

Потенційна жертва отримує лист від компанії, що продає книжки. У тексті листа – привітання, каталог з продукцією та повідомлення про виграш у кількасот тисяч гривень. Щоб отримати ці гроші, потрібно лише придбати книгу.

Для більшої переконливости в листі вказані фінансові партнери. Шахраї повідомляють про виготовлення пластикової картки, на яку нібито вже перераховано суму виграшу. Щоб активувати картку та отримати виграш, потрібно придбати той чи той товар.

2. Виграш майже у вас в кишені, лише сплатіть податок і отримаєте легкі гроші

Шахраї повідомляють про виграш паперовим листом, електронною поштою, sms-повідомленням або дзвінком. У цьому разі купувати нічого не потрібно, лише сплатити податки, пенсійний збір, комісію банку, комісію посередника тощо. Шахраї можуть «дарувати» не тільки гроші, а й автомобілі чи квартири.

3. «Друже, вибач, що турбую, але мені терміново потрібні гроші. Надішли на картку 5000 грн, завтра поверну»

Шахраї зламують особисті сторінки в соцмережах та розсилають подібні повідомлення френд-листом людини. Зазвичай ці прохання надходять рано-вранці або пізно ввечері. Злочинці спеціально обирають такі години, щоб людина була розфокусована та без зайвих роздумів відправила вказану суму.

Що робити, щоб не попастися на вудочку

Перш ніж відправляти гроші «за книжки», «сплачувати податки» за виграш та допомагати «друзям» – прискіпливо перевіряйте інформацію.

Дані про фінансові компанії або банки, які фігурують як «партнери акції», можна перевірити на сайті НБУ в реєстрі фінкомпаній або довіднику банків.

Сплату за оподаткування виграшу здійснює завжди оператор акції. Переможець самостійно нічого не сплачує.

Прохання про переказ грошей (навіть від близької людини) може бути шахрайською схемою. Варто перевірити справжність повідомлення, зателефонувавши своєму родичеві чи товаришу.

Про всі випадки шахрайства потрібно повідомляти правоохоронців, щоб попередити подібне в майбутньому.

Раніше ми розповідали, що за результатами соціологічного дослідження, 53,5% українців перебувають нижче позначки «середній рівень» у питаннях цифрової грамотности. 34% українців у віці 18-70 років за останній рік ставали об’єктом хоча б одного з видів шахрайських дій в інтернеті, а серед молоді у віці 10-17 років 49,5% українців ставали жертвами онлайн-шахрайства.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь