Спецпроєкти

Дослідження: які звички впливають на розвиток депресивного стану


Соціологічне дослідження Дослідницького інституту в Уестміде (Австралія) виявило, що комбінація фізичних навантажень, здорового харчування та сну допомагає впоратися з пригніченим настроєм і депресією, а куріння й екранний час, навпаки, провокують їх.

Про це повідомляє журнал BMC Medicine.

В опитування взяли участь 85 тисяч учасників віком від 37 до 73 років. Добровольці повинні були відвідувати центри Біобанку Великобританії і передавати дані про своє фізичне і психічне здоров’я, зокрема вони заповнювали анкети, давали інтерв’ю та проходили медичні обстеження.

Учені проаналізували шість ключових елементів способу життя: харчування, сон, фізична активність, час перед екранами гаджетів, куріння і частота вживання алкоголю. Інформацію зібрали за допомогою опитувальників. Також добровольці пройшли опитування на виявлення пригніченого настрою і депресії.

Результати показали, що сон від семи до дев’яти годин на день і зниження екранного часу здатні захистити від депресивних настроїв здорових людей та пацієнтів з великим депресивним розладом. Контроль харчування виявився ефективним тільки для учасників без психічного захворювання.

Також автори дослідження виявили, що куріння тютюну пригнічувало, а ось вживання алкоголю, навпаки, допомагало тим, хто потерпає від депресії. Учені припускають, що вони використовують алкоголь для самолікування: сп’яніння рятує від сильних переживань. Водночас позитивний ефект був незначним і губився серед негативних наслідків вживання алкоголю.

Раніше ми розповідали про святкову депресію та радили, як переживати свята безпечно для свого психічного здоров’я.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь