Спецпроєкти

Чудове лікування діареї та погане – хвороб серця: складено рейтинг рівня медицини у світі. Скільки балів в України?


Міжнародний дослідницький колектив провів порівняльний аналіз доступности суспільства до медицини у світі. Учені розглянули, наскільки повно забезпечені жителі різних країн базовою медичною допомогою, як пов’язані витрати на медицину з доступністю медичних послуг широким верствам населення і чи відповідає поточний рівень забезпечення населення медичною допомогою цілям сталого розвитку ООН.

Результати дослідження опубліковані в журналі The Lancet.

Досліджували стан медицини у 204 країнах і територіях за період від 1990 по 2019 рік. Враховували 23 показники: доступність і охоплення вакцинами проти кору, кашлюка, дифтерії, правця, антиретровірусної терапії при ВІЛ. Їх згрупували в категорії: профілактика, лікування, реабілітація тощо.

Кожен показник оцінювався за шкалою від 0 до 100. Для того щоб отримати інтегральний показник, учені визначили коефіцієнт впливу кожного чинника на загальний рівень охорони здоров’я. Підсумковий бал для кожного значення характеризує ефективність національної медичної системи у профілактиці і лікуванні окремого захворювання. Набір показників дозволяє робити висновки про якість і доступність медичної допомоги населенню в тій чи тій країні.

В Україні загальний показник становить 57 балів. Дляя порівняння: у США – 82 бали, а у Зімбабве – 54.  Найкращі результати показала Японія (96 балів) та Ісландія (95 балів). Найнижчиий бал, що є серед показників України, – лікування ішмічних хвороб серця. За це країна заробила лише 2 бали. Водночас за лікування діареї в Україні 100 балів.

Дослідники дійшли висновку, що показники на 2019 рік значно менше, ніж повинні були бути при поточному рівні фінансування. За даними дослідження, щоб показник індексу загального охоплення послугами охорони здоров’я перевищив 80, необхідне фінансування медицини на душу населення не менше ніж 1398 доларів на рік.

Раніше ми розповідали, що тривалий час лікарями у Стародавній Греції вважали жерців. Вони сповідували, що хворі можуть одужати завдяки сновидінням і уяві, серйозно сприймали жертвоприношення богам як захист від недугів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь