Спецпроєкти

Від суботи вводять штрафи за маски: що варто знати, щоб нічого не порушити


Завтра, 21 листопада, почнуть штрафувати за відсутність захисної маски або респіратора в громадських місцях і транспорті. Порушникам доведеться сплачувати від 170 до 255 гривень.

Зміни до Кодексу про адміністративні порушення опубліковані у «Голосі України».

Згідно із нововведеннями, маска або респіратор (можуть бути саморобними) повинні закривати повністю ніс і рот. За очікуваннями, це має мінімізувати поширення коронавірусу.

«Документ сприятиме підвищенню соціальної відповідальності громадян і захисту їхнього здоров’я та життя, а також зменшенню кількості випадків зараження коронавірусною хворобою, що допоможе запобігти неконтрольованому зростанню кількості хворих на COVID-19 та перевантаженню медичних закладів», — розповіли у пресслужбі президента.

Як формують штрафи?

За перебування у громадських місцях без респіраторів або захисних масок штрафуватимуть на суму від 170 до 255 гривень. Такий самий штраф – за неправильне носіння масок чи респіраторів.

Водночас норма про 17 тисяч гривень залишається чинною для всіх інших порушень правил карантину.

Де не можна з’являтися без масок і респіраторів:

  • у громадських будинках, спорудах (магазини, ТЦ, спортзали, лікарні, університети, державні установи тощо);
  • у громадському транспорті.

Хто може штрафувати

Накладати штрафи за відсутність маски мають право:

  • поліцейські;
  • працівники епідемічного контролю;
  • представники органів місцевого самоврядування.

За відсутність маски або респіратора поліцейські можуть штрафувати просто на місці, а не чекати рішення суду. Проте поза приміщеннями перебування без маски не каратиметься. Штрафувати порушників будуть лише за перебування без маски у громадських будівлях.

Раніше ми розповідали, що перша ефективна вакцина проти коронавірусу може захистити понад 90% людей від зараження COVID-19. Компанії, які розробили її – Pfizer та BioNTech, – назвали це «великим днем для науки та людства».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь