Спецпроєкти

У соцмережах критично мало людей дописують українською мовою – дослідження


Українську мову використовують у соцмережах дуже мало. Про це свідчать результати дослідження Центру контент-аналізу (спеціально для руху «Простір свободи»).

Так, згідно з ними лише кожен шостий пост написаний українською. Таке співвідношення прилизно однакове і серед особистих акаунтів, і серед сторінок організацій. Водночас охоплення цих постів у середньому менше, ніж охоплення російськомовних.

«Розподіл мови за областями загалом відповідає інтуїтивно очікуваному. Однак варто зазначити, що лише в чотирьох західноукраїнських областях україномовний контент дещо переважає російський», –зазначають дослідники.

Лише в чотирьох областях України: в Івано-Франківській, Рівненській, Львівській та Волинській українською мовою пишуть трохи більше ніж половину всього контенту. У решті регіонів цей показник не доходить і до 50%.

Результати дослідження показують, що українські сегменти російських соціальних мереж найбільш русифіковані, але й на YouTube так само критично мало українського контенту. Проте Facebook залишається найбільш українізованою мережею, якщо не рахувати TikTok, дані щодо якого найменш точні через надто малу кількість постів.

Дослідників вразило, що частка постів українською мовою є істотно меншою, ніж частка людей, які спілкуються українською вдома або на роботі.

Загалом проаналізували 2,1 млн дописів. Для підрахунків брали лише пости від людей, які вказали Україну своїм місцем перебування у профілі. Так само визначали й області, які, щоправда, вказані далеко не у всіх користувачів.

Раніше ми розповідали, що у відділі стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАНУ визначили, що, попри те, що навчання у більшості загальноосвітніх шкіл в Україні відбувається українською мовою, загальний шкільний простір досі двомовний.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь