Спецпроєкти

Мовний парадокс: дослідники визначили, якою мовою спілкуються та навчаються українські школярі


У відділі стилістики, культури мови та соціолінгвістики Інституту української мови НАНУ визначили, що попри те, що навчання у більшості загальноосвітніх шкіл в Україні відбувається українською мовою, загальний шкільний простір досі є двомовним.

Про це під час Національного круглого столу «Мова» заявила кандидатка філологічних наук та старша наукова співробітниця Оксана Данилевська.

«Якщо на початок проголошення української незалежности 1991 року українською мовою навчалося лише 47% школярів, то сьогодні ми маємо цифру 90%»,  – сказала вона.

Водночас науковиця зауважила, що, за даними проведеного Інститутом української мови дослідження, насправді простір українських шкіл по всій Україні, за винятком західних областей, є двомовним.

«Діти приймають те, що для школи мають бути чітко прописані правила. І от правило має бути одне, загальне для всіх: якщо це школа з українською мовою навчання, то, безумовно, вчителі мають користуватися цією мовою, не демонструючи подвійні стандарти, коли вони у класній кімнаті користуються українською, а лише лунає дзвоник, виходять у коридор і перемикаються на російську. Такий приклад є набагато дієвішим і переконливішим у реальному житті для засвоєння певної мовної поведінки», – вважає дослідниця.

Раніше ми повідомляли, що за інформацією Держкіно, загальна кількість назв фільмів у кінопрокаті та число фільмокопій, знятих, дубльованих, озвучених чи субтитрованих українською мовою у 2019 році становила 523, а у 2020 році станом на 1 жовтня – 286.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь