Спецпроєкти

В Україні запровадять карантин вихідного дня. Що це значить?


Через збільшення хворих на COVID-19 в Україні запровадять карантин вихідного дня. 

Це означає, що у вихідні – суботу та неділю – попередньо на вихідних будуть працювати тільки продуктові магазини, аптеки та громадський транспорт. Бари, ресторани, кафе і ТРЦ у вихідні не працюватимуть – заклади обслуговуватимуть клієнтів лише на виніс. Також не зможуть працювати заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри та басейни. 

Працюватимуть аптеки, зокрема ветеринарні, магазини, автозаправочні комплекси без зон харчування. Також ходитиме транспорт.

Карантин діятиме з 00:00 суботи до 00:00 понеділка упродовж найближчих трьох тижнів.

«Десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни. Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Чехія – всі вони йдуть на посилення карантинних заходів, щоб розірвати ланцюг захворюваности. Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому Уряд та МОЗ разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень», – написав прем’єрміністр Денис Шмигаль у своєму телеграм-каналі.

Також Шмигаль додав, що повною мірою відновляться та розширяться наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покривати держава);
  • можливість застосувати механізм визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною, що зараз обговорюється з Торговельно-промисловою палатою;
  • реалізація програми доступних кредитів «5-7-9», яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто йдеться про рефінансування чинних позик фактично під 0%.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов на засіданні уряду зазначив, що найкращим варіантом вирішення проблеми може бути повний локдаун. Однак додав – повного локдауну економіка країни не витримає, тож було ухвалено рішення ввести саме карантин вихідного дня.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь