Спецпроєкти

Дослідження: застуда може випрацьовувати в організмі імунітет до коронавірусу


Мільйони людей мають захисні Т-клітини від коронавірусу внаслідок перенесених аналогічних вірусів застуди. Тобто природний імунітет до коронавірусу трапляється вдвічі частіше, ніж передбачали експерти. 

Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на дослідження Public Health England.

Що показало дослідження?

Т-клітини вбивають інфіковані коронавірусом клітини людини, щоб вони не могли заразити інші. Дослідження, яке проводили в червні серед 2847 британських медиків, поліції і пожежників, показало – 25% з них мали високий рівень Т-клітин, які розпізнають COVID-19. Це набагато більше, ніж аналогічні дослідження про антитіла, які виявляли не більше ніж 6% позитивних результатів COVID-19.

Ймовірно, після другої хвилі інфікування коронавірусом дані про імунітет зміняться.

За оцінкою відділу біостатистики Кембриджського університету, 7,37 мільйонів людей уже заразилися коронавірусом і матимуть до нього імунітет. Водночас дослідження Public Health England каже – пропорція людей з імунітетом може бути вищою і дорівнювати 14 мільйонам людей.

Важливо, що дослідники виявили, що жодна людина з високим рівнем Т-клітин не заразилася COVID-19 протягом наступних 4 місяців. Можна зробити висновки, що працює саме ця частина імунної системи і вона є ефективним захисним фактором.

Крім того, тільки половина з тих, у кого був високий показник Т-клітин, мали ідентифіковані антитіла проти COVID-19. Із чого вчені роблять висновки, що один вид імунітету може існувати без іншого.

Також дослідники припускають – антитіла швидко зникають з організму після того, як людина вилікувалася від коронавірусу. Т-клітини ж діють довше.

Є й інша гіпотеза – в людей залишається імунітет після зараження аналогічними коронавірусами, навіть якщо люди ніколи не хворіли на COVID-19.

Раніше ми розповідали, що від 21 листопада почали штрафувати за відсутність захисної маски або респіратора в громадських місцях і транспорті. Порушникам доведеться сплачувати від 170 до 255 гривень.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь