Спецпроєкти

Екологічно, стильно та недорого: як прикрасити житло до зимових свят


Новорічні свята з кожним днем усе ближче, а отже, саме час затарюватися подарунками, обирати вбрання на новорічну ніч та, звісно, прикрашати приміщення. Дехто починає це робити ще в листопаді, щоб «спіймати» святковий настрій, а дехто – за кілька годин до опівночі 31 грудня.

Не знаємо, до якої з категорій ви належите, але прикрасити оселю до новорічної ночі та накрити гарний святковий стіл не так уже й просто. Щоб оформити все стильно, одного дощика буде замало (хоча, кожному своє, звісно). Проте й величезні кошти на декор витрачати також не обов’язково.

Ми спитали у шеф-дизайнерки Intemporary Design Studio Олександини Лукач, як прикрасити квартиру/будинок найкращим способом.

фото: Mariana Shafro, Intemporary Design Studio

 

Новорічний та різдвяний стіл – яка різниця?

Взимку на нас чекає багато яскравих свят. Серед них особливі дати християнського календаря та Новий рік. І якщо говорити про «ідеальну картинку» цього часу, стилістичні рішення, які всім нам подобаються, – традиційні для Америки і Європи. Основним зимовим святом там є саме Різдво, а Новий рік – просто ще один із сезонних приводів для святкування. Тому й готуються до цих подій зазвичай по-різному.

Так, наприклад, новорічний стіл – обов’язково святковий, сімейний, але доволі просто оформлений. А ось різдвяний вважається квінтесенцією чотиритижневого очікування свята, а отже, має бути щедрим. До нього значно більше вимог, однак простору для експериментів не так уже й багато.

фото: Mariana Shafro, Intemporary Design Studio

Канонічно, екологічно і творчо

Яке зі свят вважати для себе головним – обирати вам. А ось як створити в будинку правильний настрій? На думку дизайнерки, добре, якщо, крім вивчення канонів і правил, ми озброїмося легкістю і свободою в міксуванні. Не бійтеся поставити різні стільці, сервірувати стіл посудом з різних комплектів, розкласти кілька видів серветок, прикрасити ялинку ретроіграшками або домашнім печивом! Головне – творчий підхід і етичне ставлення до ресурсів.

Використовуємо тренд на вінтаж

Це стосується текстилю, посуду, декору та ялинкових прикрас. Варто переглянути сімейні засіки на антресолях, раптом що залишилося від дідусів і бабусь: радянський кришталь, скляні вази, домоткані килимки або конопляні скатертини – усе це дуже актуально! Має сенс з’їздити на барахолку або пошукати вінтажні речі онлайн.

фото: Mariana Shafro, Intemporary Design Studio

Зберіть свій власний святковий комплект з різних елементів. Головне, щоб вони поєднувалися за кольором або ідейно.

 

Альтернатива ялинці

Усупереч мітам, зрізана ялинка – екологічний варіант, але за однієї умови: якщо вона вирощувалася на спеціальній плантації і вирубана законно, що підтверджує сертифікат і бірка зі штрих-кодом. Можна спробувати знайти альтернативу: ялинку в контейнері з можливістю подальшої висадки у відкритий ґрунт, сервіси оренди (так, таке є!) або обмежитися букетом з хвойних гілок.

Якщо є причина, з якої живе дерево в будинку не поставити (наприклад, алергія), можна купити штучне, але з мінімумом пластику і використовувати його багато років.

фото: Mariana Shafro, Intemporary Design Studio

Свічки, зірки і вертеп – головні символи свят

Свічок має бути багато: у свічниках, у різдвяному вінку або навіть у фруктах – яблуках чи мандаринах. Головне – розмістити свічки відповідно до правил пожежної безпеки.

Зірки також можна обіграти в оформленні столу, розвісити в інтер’єрі, поставити біля вікна. Різні й матеріали, з яких вони можуть бути зроблені: папір, пластик, лоза, скло.

Вертеп, або шопка – ігрова інтерпретація традиційного вифлеємського сюжету з ночі Різдва Христового. За легендою, звичай встановлювати вертеп бере свій початок ще в середньовічній Італії. У європейських будинках вертепи обов’язково встановлюються на подвір’ї, в інтер’єрі, а в мініатюрному форматі й на столі. Втілення буває також найрізноманітнішим: від буквального і детального до символічного.

Колір та акценти

Білий колір – безпрограшний варіант для оформлення столу до Різдва. На ньому буде шикарно виглядати кришталь і будь-який монохромний посуд. Однак є й інші класичні поєднання: наприклад, червоний з білим, червоний із зеленим, червоний із золотом – на них можна вибудувати всю композицію або пограти з кольором у вигляді акцентів.

фото: Mariana Shafro, Intemporary Design Studio

Завершености святковому оздобленню столу надає такий простий елемент, як серветки. Проте не паперові, а текстильні. Вони можуть бути кольоровими, з тематичною зимовою вишивкою або просто білими. Є багато способів красиво їх скласти: перев’язати ошатною або крафтового стрічкою, з’єднати з невеликими гілочками хвої або іншим святковим декором.

Щоб зберегти святковий дух без шкоди для природи, ми можемо використовувати в декорі шишки, горіхи, кору, сухі гілки та корчі, сушені апельсини, зірочки анісу і палички кориці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь